Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΠρόσκληση στους Λασιθιώτες να προσκομίσουν στη Δασική Υπηρεσία διοικητικές πράξεις ώστε να...

Πρόσκληση στους Λασιθιώτες να προσκομίσουν στη Δασική Υπηρεσία διοικητικές πράξεις ώστε να τεκμηριώσουν το χαρακτηρισμό εκτάσεών τους

Από

Ημερομηνία

Πρόσκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις Δασικές Υπηρεσίες της Κρήτης, για να καταθέσουν στοιχεία των διοικητικών πράξεων που τεκμηριώνουν πληροφορίες για το χαρακτηρισμό εκτάσεων γης, στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάρτισης των Δασικών Χαρτών, απευθύνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Μάλιστα καθορίζει γι’ αυτό, προθεσμία μέχρι την Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020.

Επειδή μια αντίστοιχη πρόσκληση και διαδικασία είχε προηγηθεί σε πρώιμο στάδιο, κατά την σύνταξη του Δασικού Χάρτη του Νομού Λασιθίου, απευθυνθήκαμε στον Αναπληρωτή Διευθυντή Δασών Λασιθίου Ματθαίο Φιλιππάκη, ο οποίος δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Τραντά:

«Ατομική διοικητική πράξη εννοείται οποιαδήποτε Πράξη η οποία εκδίδεται από κάποια Υπηρεσία, που δημιουργεί έννομο συμφέρον για την ιδιοκτησία του κάθε πολίτη. Υπάρχουν π.χ. Πράξεις που εκδόθηκαν από την Υπηρεσία Δόμησης, χωρίς να επιληφθεί η Δασική Υπηρεσία, μέχρι που ψηφίστηκε ο Ν.998/79. Επειδή κάποιες περιπτώσεις αφορούν πολεοδομικές άδειες, οι οποίες είναι επίσης διοικητικές πράξεις, ο νομοθέτης θέλει να τις εντάξει και να απαλείψει την εγγραφή στο δασικό χάρτη, με ευνοϊκό πρόσημο για τον πολίτη. Άλλες ατομικές πράξεις είναι, βεβαιώσεις που έχουν πάρει ως πληροφοριακά έγγραφα, είτε πριν το 1979 ή και μετέπειτα άδειες καλλιέργειας κλπ. που δεν είναι καταχωρημένα στο Αρχείο της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά βρίσκονται στο αρχείο κάθε πολίτη. Οπότε μπορεί να τα προσκομίσει στη Δασική Υπηρεσία και αφού ελεγχθεί η γνησιότητά τους, γίνονται αποδεκτά και διορθώνεται η εγγραφή που έχει γίνει στο δασικό χάρτη. Αυτό εννοείται με τον όρο «αναμόρφωση» των δασικών χαρτών.

Άλλη διοικητική πράξη είναι η διακατοχή δασικής έκτασης βάσει συμβολαίου του κράτους (κληροτεμάχιο, ανταλλάξιμο κλπ.) που αλλάζει επίσης τον χαρακτηρισμό και αποδίδεται στον ιδιώτη. Επίσης αφορά περιπτώσεις συμβολαίων, εγγεγραμμένων  προ του 1946. Τέτοιο συμβόλαιο μπορεί ο πολίτης να το καταθέσει στην Υπηρεσία και επιλαμβάνεται η Δασική Υπηρεσία ώστε να αλλάξει ο χαρακτηρισμός της έκτασης από δασική. Υπάρχουν επίσης πράξεις χαρακτηρισμού που πιθανόν να έχουν διαφύγει της προσοχής της Δασικής Υπηρεσίας, γιατί έχουν χαθεί από το Αρχείο της και να τις γνωρίζει ο ιδιώτης. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να την προσκομίσει, να καταχωρηθεί και να ενημερωθεί και το Αρχείο της Υπηρεσίας.»

«Οι παραπάνω διαδικασίες και περιπτώσεις που αφορούν στο Νομό Λασιθίου, έχουν εξαντληθεί κατά τη διάρκεια του 2019, με τη διαδικασία που προηγήθηκε αφού ο Δασικός Χάρτης του Νομού συντάχθηκε κατά απόλυτο άρτιο τρόπο», είπε ο κ. Φιλιππάκης. «Εξ άλλου ο Δασικός Χάρτης του νομού έχει παραδοθεί αρμοδίως, την 31η Δεκεμβρίου 2019. Στο χρονικό διάστημα που η Υπηρεσία είχε απευθύνει σχετική πρόσκληση, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να προσκομίσουν τα σχετικά παραστατικά τεκμηρίωσης του χαρακτηρισμού των ακινήτων που κατέχουν και καταχωρήθηκε όλο το Αρχείο της Δασικής Υπηρεσίας.

Μετά βεβαιότητας, δηλώνω ότι τα στοιχεία που ορίζει ο νόμος, εμείς τα έχουμε καταχωρήσει κατά κόρον. Δεν αποκλείεται, βέβαια, κάποιοι πολίτες να έχουν κάποιο επιπλέον τεκμήριο που εμείς δε γνωρίζουμε… η ανακοίνωση – πρόσκληση που δημοσιεύεται σήμερα, δεν είναι παρά μια δεύτερη «σκούπα» του νομοθέτη, που δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να το παρουσιάσει. Γι’ αυτό και πρέπει άμεσα να τηλεφωνήσει στη Δασική Υπηρεσία, να ενημερώσει για τη θέση του χωραφιού του και τι πρόβλημα αντιμετωπίζει σχετικά με το χαρακτηρισμό και τι χαρτί έχει στα χέρια του.

Βέβαια, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει και στην επόμενη φάση της πρώτης ανάρτησης του Δασικού Χάρτη», είπε ο κ. Φιλιππάκης, εξηγώντας ότι και τότε θα μπορεί να προσέλθει ο πολίτης,  να κάνει την ίδια διαδικασία για να γίνει αυτόματα η διόρθωση.

Στην ερώτηση, γιατί τότε προέκυψε η συγκεκριμένη πρόσκληση με διορία ενός μηνός και αν θεωρεί ότι αυτό πιθανότατα να αφορά περισσότερο άλλους νομούς της Κρήτης, ο κ. Φιλιππάκης απάντησε:

«Ενώ εμείς στο Λασίθι κάναμε άρτια δουλειά στο Δασικό Χάρτη, άλλοι νομοί υστέρησαν σε αυτό. Οπότε, πράγματι, ανιχνεύτηκαν προβλήματα. Οπότε καλώς έκαναν την πρόσκληση, αλλά αυτή έπρεπε να γίνει γι’ αυτούς τους νομούς… Είναι άδικο, να πλήττεται ο Νομός Λασιθίου με καθυστέρηση της ανάρτησης του Δασικού Χάρτη. Συμπαρασυρόμαστε και εμείς από τυχόν ελλείψεις που εντοπίζονται σε άλλους νομούς».

Πρόσφατα άρθρα