Μια ακόμα ιστορική φωτογραφία κοινοποιήθηκε στις «Παλιές Φωτογραφίες του Δήμου Αγίου Νικολάου» (FB, B. Skouloudis). Είναι αεροφωτογραφία του 1964 τραβηγμένη από τον φωτογράφο Ιωάννη Κλώντζα «μάλλον από ένα ελικόπτερο που εκτελούσε ψεκασμούς και ο πιλότος ήταν φίλος του πατέρα μου», υποθέτει ο γιος του, ο ηλεκτρονικός Γιώργος Κλώντζας.

Στη φωτογραφία διακρίνουμε ότι δεν είχε ξεκινήσει ακόμα η πρώτη επέκταση του λιμανιού, ότι το εστιατόριο «Ριφιφί» ήταν ακόμα στη θέση του, ότι η πλαγιά της Λίμνης ήταν σχεδόν γυμνή από δέντρα και ότι μεγάλο τμήμα της πόλης είχε ελάχιστα σπίτια. Ξεχωριστό ενδιαφέρον της δίνει στο λιμάνι η παρουσία ενός εμβληματικού για την εποχή πλοίου μεταφοράς εμπορευμάτων, του M/S «Ίκαρος». Ακόμα έχω στ’ αυτιά μου το χαρακτηριστικό ήχο της μηχανής του, όταν πλησίαζε για να δέσει στο λιμάνι.

Πλοιοκτήτης και καπετάνιος του πλοίου ήταν ο Στυλιανός Ματθαίου Πίκος και σε επικοινωνία που είχαμε με την κόρη του κ. Μαίρη Πίκου μας ενημέρωσε ότι «ο πατέρας μου Στυλιανός καταγόταν από το Μαγγανίτη Ικαρίας γι’ αυτό και το όνομα του πλοίου ήταν “Ίκαρος”. Μηχανικός ήταν ο αδελφός του Γεώργιος Πίκος και λοστρόμος κάποιος Μανούσος. Το δρομολόγιο του πλοίου ήταν Πειραιάς, Άγιος Νικόλαος, Παχιά Άμμος, Σητεία, εβδομαδιαίως, με τοπικούς πράκτορες τους αδερφούς Μαρή και τον Κώστα Μασσάρο. Τα εμπορεύματα ήταν κυρίως κρητικά προϊόντα και γύψος. Δούλεψε μέχρι το 1965/66, όταν πουλήθηκε».

«Ο πατέρας μου αγάπησε πολύ τον Άγιο Νικόλαο και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Εξάλλου η μητέρα μου ήταν Αγιονικολιώτισσα, το γένος Αλέξη», μας ενημέρωσε η κ. Μαίρη με τις ευχαριστίες της, «γιατί αναδεικνύετε πολύ ωραία τις ανεξάντλητες ομορφιές του τόπου».

Εμείς θα συμπληρώσουμε ότι το 1965 μπήκε στη γραμμή Ηρακλείου- Πειραιά το μεγάλο επιβατικό – οχηματαγωγό F/B «Μίνως» του Ευθυμιάδη με αποτέλεσμα όλα τα μικρά πλοία που εξυπηρετούσαν τον Άγιο Νικόλαο («Ιωάννης», «Δαίδαλος» κ.ά.) να τελειώσουν τα δρομολόγιά τους.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ