Ομόφωνη απόφαση για την προώθηση της διαδικασίας για εξαγορά του συγκροτήματος του παλιού Επισκοπείου, στο Πάνω Χωριό Φουρνής, έλαβε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ την αγορά του κτιριακού συγκροτήματος πρότεινε και το Συμβούλιο της Κοινότητας Φουρνής, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες στήριξης, μιας και τα κτίρια καταρρέουν και έχει αποκλειστεί η διάβαση από το «Διαβατικό» από το οποίο επικοινωνούσαν οι κάτοικοι που διαθέτουν οικίες στην πάνω γειτονιά με το δρόμο και το υπόλοιπο χωριό. Το αίτημα αγοράς του από το Δήμο είχε διατυπωθεί και παλαιότερα.

Η πρόεδρος της Φουρνής, Άννα Τσαγκαράκη τόνισε ότι χρειάζεται να γίνει παρέμβαση αποκατάστασης της επικοινωνίας στο χωριό με στήριξη του «Διαβατικού» γιατί στην πίσω πλευρά υπάρχουν ιδιοκτησίες, οι κάτοχοι των οποίων ζητούν να τις ανακαινίσουν ή να τις πουλήσουν και η διαμορφωμένη κατάσταση δυσχεραίνει μια τέτοια δραστηριότητα. Η αποκατάσταση του χώρου θα προσδώσει και προστιθέμενη αξία στο χωριό, τόνισε.

Ο αρχικός κτιριακός πυρήνας του συγκροτήματος χρονολογείται από την περίοδο της Βενετοκρατίας, περί τον 16ο αιώνα, όταν η ευρύτερη περιοχή γνωρίζει ακμή και αναπτύσσεται. Το κτίριο επεκτάθηκε επί τουρκοκρατίας και εκεί μεταφέρεται η έδρα της Επισκοπής Πέτρας, η οποία μεταφέρθηκε στη Νεάπολη μετά την επανάσταση του 1866. Το συγκρότημα (έως την οριστική εγκατάλειψή του αρχές του 20ού αιώνα) χρησιμοποιήθηκε από τους κληρονόμους των επισκόπων, μεταξύ αυτών και του αγιοποιηθέντος, ιερομάρτυρα Επισκόπου Πέτρας Ιωακείμ Κλωντζάκη, απόγονος του οποίου είναι η σημερινή ιδιοκτήτρια Μαρία Μενεγάκη.

Ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός είπε ότι το «Διαβατικό» έχει κλείσει εδώ και χρόνια, γιατί τα κτίσματα που το περιβάλλουν είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Η ιδιοκτήτρια του Επισκοπείου, πανεπιστημιακός Μαρία Παπαδοπούλου – Μενεγάκη είχε παλαιότερα δωρίσει το συγκρότημα στη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, αλλά διαπιστώνοντας ότι οι όροι της παραχώρησης δεν τηρήθηκαν, ανακάλεσε τη δωρεά και έκτοτε παρέμεινε στη φθορά του χρόνου. Υπενθύμισε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα η αρχιτέκτονας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, είχε αναθέσει πριν από αρκετά χρόνια και υπάρχει μελέτη υποστύλωσης και μέτρων άρσης ετοιμορροπίας που χρειάζεται να γίνουν στο παλιό επισκοπικό συγκρότημα. Το κόστος τότε είχε υπολογιστεί σε 80.000 ευρώ. Τη μελέτη, είχε παρουσιάσει η ΑΝΑΤΟΛΗ πριν από ένα χρόνο, σε σχετικό ρεπορτάζ, με την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ιστορικό συγκρότημα και την ανάγκη να διασωθεί και να αρθούν οι κίνδυνοι πρόκλησης ατυχημάτων για τους κατοίκους που εγκυμονούν, από τη συνεχιζόμενη χρήση του «Διαβατικού», παρά την απαγόρευση διάβασης που είχε επιβληθεί με περίφραξή του.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι προκειμένου ο Δήμος να μπορέσει να επέμβει και να διαθέσει πίστωση για τις εργασίες συντήρησης και υποστύλωσης ώστε να αποκατασταθεί το «Διαβατικό» και να λειτουργήσει σωστά το χωριό, θα πρέπει να αγοράσει το ακίνητο.

Μάλιστα, ανέφερε ότι στην ιδιοκτησία της κ. Μενεγάκη βρίσκεται και οικόπεδο στο Καστέλι Φουρνής, για την αγορά επίσης του οποίου ενδιαφέρεται  ο Δήμος προκειμένου να λύσει το πρόβλημα έλλειψης χώρου στάθμευσης στο χωριό. Ανέφερε δε ότι έχουν ήδη γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις με την ιδιοκτήτρια στο πλαίσιο σχετικής διαπραγμάτευσης για την αγορά.

Με την αγορά των δύο ακινήτων, ο Δήμαρχος είπε ότι έτσι «θα εξυπηρετήσουμε δύο όμορα χωριά, τα οποία χρειάζονται στήριξη για να μπορέσουν να παραμείνουν ζωντανά…».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Κοκκίνης, μεταξύ άλλων πρότεινε η ιδιοκτήτρια να δωρίσει το ένα από τα δύο ακίνητα στο Δήμο, ο δε επικεφαλής της «Νέας Πορείας» Ιωαν. Ανδριώτης ζήτησε ενημέρωση αν η Μητρόπολη είχε αποδεχτεί τη δωρεά και γιατί δεν προχώρησε στην αξιοποίηση του ιστορικού Επισκοπείου και αναρωτήθηκε γιατί η ιδιοκτήτρια δεν κάνει δωρεά το συγκρότημα στο Δήμο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής αξιολόγησης και εκτίμησης του ακινήτου, αποτελούμενη από τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Μαρίνο, την πρόεδρο της Φουρνής Άννα Τσαγκαράκη και υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας.