Πρόσφατα ένα παιδί 11 χρονών βρήκε στη Χερσόνησο τραγικό θάνατο οδηγώντας το πατίνι του. Στον Άγιο Νικόλαο, συχνά βλέπουμε παιδιά με πατίνια, με αυτά τα σκέιτμπορντ και, έχοντας άγνοια κίνδυνου, κάνουν ράλλυ σε κατηφορικούς κυρίως δρόμους της πόλης. Τα έχουμε δει να κατεβαίνουν «πατητά» τον κεντρικό δρόμο Ρούσου Κουνδούρου, ακόμα και στην έντονα κατηφορική οδό Πολυτεχνείου.

Περιμένουν βέβαια να κατασκευαστεί η πίστα που εδώ και πολλά χρόνια «παλεύει» να κατασκευάσει ο δήμος Αγίου Νικολάου.

Επικίνδυνη οδήγηση έχουμε δει και με ποδήλατα. Μόνα τους ή σε ομάδες κινούνται στους δρόμους της πόλης, κάνοντας και τα ακροβατικά τους, σαν να μην υπάρχει άλλο όχημα στους δρόμους. Θα πρέπει οι γονείς και οι δάσκαλοι να βρουν τρόπους για να εξηγήσουν στα παιδιά τους κινδύνους τέτοιων συμπεριφορών.

Διαβάσαμε πρόσφατα ότι ο ΚΟΚ θα αλλάξει ξανά. Ο οδηγός του ποδηλάτου αντιμετωπίζεται από τον ΚΟΚ όπως ο οδηγός οποιουδήποτε άλλου οχήματος και θα προβλέπεται υποχρεωτική χρήση κράνους για παιδιά έως 12 ετών που κάνουν ποδήλατο.

Τα λεγόμενα ΕΠΗΟ (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα), όπως ηλεκτρικά πατίνια, ρόλερ και σκείτμπορντ που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα, λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα. Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα). Οι οδηγοί ποδηλάτων και ΕΠΗΟ πρέπει υποχρεωτικά να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο.

Κατά τη νύκτα, οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να φορούν ορατό αντανακλαστικό εξοπλισμό. Επίσης, οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.

Για τα ποδήλατα πρόστιμα προβλέπονται για ανάποδη κίνηση σε οδό μονής κατεύθυνσης, για κίνηση τη νύκτα με το ποδήλατο χωρίς τη χρήση φώτων, ενώ οι ταχύτητες κίνησης στην πόλη δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 20 χιλιόμετρα την ώρα και αυτή η ταχύτητα είναι σχεδόν ταχύτητα… γρήγορου δρομέα.

Τέλος, πολύ σημαντικό, οι χάρτινες κλήσεις μας… αποχαιρετούν κι όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει πως το «σβήσιμο» των κλήσεων θα αποτελέσει(;) παρελθόν.
ΛΕΩΝ.Κ.