Περισσότερες από 78.000 αιτήσεις σε 9 ημέρες στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για αγορά και διασύνδεση POS
Παραιτήθηκαν ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Άγγελος Μπρατάκος
Ηχηρό μήνυμα Λασιθιωτών στο Συλλαλητήριο για την Υγεία
Από μικρό ξενοδοχείο στην Ελούντα ζητείται άτομο για προετοιμασία πρωινού
Κ. Καραταράκης: Στεκόμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση του Ε.Σ.Υ., να μείνουμε μακριά από διχαστικές λογικές του παρελθόντος (βίντεο)
Μ. Καλαϊτζάκης: “Ήρθε η ώρα να ακούσουν τον λαό του Λασιθίου”
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ από το Λασίθι: Τα Νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία να μετράμε την πληρότητα ή σούπερ μάρκετ να πουλάνε υπηρεσίες (βίντεο)
Η 12η αγωνιστική στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣΛ
Κατανομή ηλεκτρικού χώρου στην Κρήτη
Γ. Μανουσάκης: Το Λασίθι γράφει ιστορία και στέλνει δυνατό ‘μήνυμα’ για την Υγεία, δεν θα το βάλουμε κάτω (βίντεο)
Κλαδέματα και καθαρισμοί στο Καθολικό μέχρι το Μπουρούνι (βίντεο)
Βίντεο από τροχαίο στον ΒΟΑΚ

Οι Ευρωπαίοι είδαν αερομαχία με τουρκικά F-16 σε ζωντανή σύνδεση

Πρόκειται για μία είδηση που για ανεξήγητους λόγους δεν έτυχε της δέουσας προβολής από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όπως είχαμε πρώτοι γράψει στο enikos.gr, για πρώτη φορά ανατέθηκε φέτος στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC), η διοργάνωση του 15ου Common Security and Defense Policy (CSDP) High Level Course (HLC) 2019 – 2020 Module 3’’.

Το Συνέδριο διεξήχθη από τις 2 ως τις 6 Νοεμβρίου 2020 στη Σχολή Ικάρων, στο Τατόι. Την ευθύνη είχε η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, υπό τον Γενικό Διευθυντή Δρ. Κωνσταντίνο Μπαλωμένο.

Για να γίνει αντιληπτή η σπουδαιότητα του Συνεδρίου CSDP, η Ελλάδα φιλοξένησε εκπροσώπους από όλη την Ευρώπη, στην οποία επί 4 ημέρες έκανε γνωστές όχι απλά τις ελληνικές θέσεις αλλά και το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας. Αναλύθηκε διεξοδικά πώς ο τουρκικός παροξυσμός των τελευταίων 10 μηνών αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.

Κατά την δεύτερη ημέρα της παρουσίασης, στις 3 Νοεμβρίου οι ευρωπαίοι ενημερώθηκαν σε πραγματικό χρόνο για τα ελληνικά μαχητικά που απογειώνονταν προκειμένου να αναχαιτίσουν τουρκικά F-16 που προχώρησαν σε 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Αυτό πυροδότησε συζητήσεις για το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και το πώς η Τουρκία φλερτάρει με το θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι η πλήρης ετοιμότητα στις Πτέρυγες Μάχης, κατόπιν οδηγιών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Ο Γενικός Διευθυντής διέκοψε τη στιγμή που ομιλούσε ο Ισπανός εκπρόσωπος και ζήτησε να παρακολουθήσουν όλοι τα video walls της αίθουσας, όπου άρχισαν να προβάλλονται εικόνες σε ζωντανή σύνδεση με την Πτέρυγα Μάχης, απ’ όπου απογειώνονταν τα ελληνικά μαχητικά, το ένα μετά το άλλο για να αναχαιτίσουν τους Τούρκους εισβολείς.

Ο κος Μπαλωμένος πήρε τον λόγο ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους επισημαίνοντας ότι αυτή είναι καθημερινή πραγματικότητα στο Αιγαίο. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν τρέφει καμία έχθρα εναντίον της Τουρκίας, ωστόσο αυτή είναι μία κατάσταση επικίνδυνη, που παραβιάζει κάθε Διεθνή Συνθήκη, που παραβιάζει πρωτίστως τα σύνορα της Ευρώπης και βεβαίως ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Έκπληκτοι οι παρευρισκόμενοι, είχαν για πρώτη φορά να δουν σε απευθείας μετάδοση το χρονικό εκδήλωσης της τουρκικής προκλητικότητας σε όλο της το μέγεθος, ζητώντας να ενημερωθούν όχι μόνο για την εξέλιξη στο πεδίο αλλά και για το ιστορικό των προκλήσεων από τους Τούρκους.

Μάλιστα, οι ευρωπαίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε πραγματικό χρόνο και την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, κατά την λήξη του Συνεδρίου για τις νέες τουρκικές παραβιάσεις, μεταξύ των οποίων και την υπερπτήση που έκανε ένα τουρκικό F-16 πάνω από την Σάμο, σε υψόμετρο 20.000 ποδών.

Το σημαντικότερο, ίσως, από τα συμπεράσματα ήταν το επίμονο αίτημα των ευρωπαίων ομολόγων να επαναληφθεί στην Ελλάδα ανάλογο Συνέδριο, εκθειάζοντας την οργανωμένη δουλειά που έγινε από την Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist