Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας. Για το νομοσχέδιο αυτό είχαν προκληθεί πολλές αντιδράσεις και σε τοπικό επίπεδο με τον πρόεδρο του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Μιχάλη Χωραφά να τονίζει τον κίνδυνο απαξίωσης των μικρών οικοπέδων που πλέον δεν θα έχουν τη δυνατότητα να οικοδομηθούν. Μάλιστα η ΑΝΑΤΟΛΗ έχει αναφερθεί στο θέμα αυτό με πολλά άρθρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη στο νέο νομοσχέδιο περιορίζεται η άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση,

  • μειώνονται κατά 10% οι συντελεστές στην εκτός σχεδίου δόμηση.
  • αλλάζει το καθεστώς των παρεκκλίσεων αρτιότητας (εκτός σχεδίου οικόπεδα 750 τ.μ., 1200 τ.μ., 2 στρέμματα), αλλά με μεταβατικό διάστημα για να εκδώσουν οικοδομική άδεια όσοι θέλουν.
  • στα 2 χρόνια που έχουν περιθώριο να εκδώσουν οικοδομική άδεια όσοι θέλουν δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος που χρειάζεται για τις άδειες δασαρχείου ή της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
  • η οικοδομική άδεια ισχύει για 4 ακόμα χρόνια (με δυνατότητα αναθεώρησης). Δηλαδή συνολικά τουλάχιστον 6 χρόνια.

Οι ιδιοκτήτες που δεν θα προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής άδειας διατηρούν το δικαίωμα να χτίζουν βάσει των όσων θα ορίζουν τα τοπικά και τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια που θα εκπονηθούν πολύ γρήγορα.

Δεν αλλάζει τίποτα για την εκτός σχεδίου δόμηση στα 4 στρέμματα και άνω, μέχρι την υιοθέτηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.