Ακατάλληλο προς πόση-μαγείρεμα το νερό της δεξαμενής του οικισμού Σταυρού
Κηδεία Γεωργίου Κουρίνου
Σημαντικές διακρίσεις για τους αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Αγίου Νικολάου
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας για το συλλαλητήριο για την υγεία
Εξόρμηση του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου σε Ανώγεια-Άγιο Υάκινθο (βίντεο)
Όλα έτοιμα για το Παλλασιθιώτικο Συλλαλητήριο για την υγεία
Στο πλευρό των κατοίκων του Λασιθίου ο Χάρης Μαμουλάκης
Superyacht 1 δισ. δολλαρίων – Έχει δικό του αερόστατο
Εκδόθηκε η ΚΥΑ προκαταβολής 50% της κρατικής αρωγής για ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο κατά τις πυρκαγιές του 2023
Κατώτατος μισθός: Το επικρατέστερο σενάριο που μελετά η κυβέρνηση
Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο ανθρώπων – Αγνοούνται άλλοι τέσσερις
Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του και την συμμετοχή του στο Πανλασιθιώτικο Συλλαλητήριο

Κορωνοϊος – Παπαευαγγέλου: Κρίσιμη η πίεση στο σύστημα υγείας – Χαρδαλιάς: Όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα τόσο καλύτερα αποδίδουν

Στα επιδημιολογικά δεδομένα, στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας και στις εισηγήσεις των ειδικών θα βασιστεί αποκλειστικά και μόνο η απόφαση της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί, καθημερινά, αναλυτικά αυτά τα στοιχεία από

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί, καθημερινά, αναλυτικά αυτά τα στοιχεία από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, και τα αξιολογεί διαρκώς και διεξοδικά. Ακόμη, επισήμανε ότι αντιλαμβάνονται «την προσδοκία που δημιουργεί στους συμπολίτες μας το γεγονός ότι οι γιορτές πλησιάζουν, αλλά και την αδήριτη ανάγκη των επαγγελματιών όλων των κλάδων να ανοίξει η αγορά την περίοδο αυτή», παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, «το διακύβευμα είναι η δημόσια υγεία, η υγεία όλων μας».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «για την κυβέρνηση μοναδική προτεραιότητα παραμένει η διαφύλαξη και προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η προστασία των συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν ή μπορεί να κινδυνέψουν από την ύπουλη αυτή απειλή, που δεν ξεχωρίζει ηλικίες, υγειονομικό προφίλ και επιτίθεται χωρίς διαχωρισμούς», ενώ προσέθεσε ότι «ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που τόσο απρόσμενα έφυγαν, και όσων δίνουν μάχη για τη ζωή τους, έρχεται να μας υπενθυμίσει καθημερινά ότι η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί για τον καθένα από εμάς το απόλυτο καθημερινό στοίχημα ζωής, για εμάς, για τις οικογένειές μας και τους γύρω μας».

Επιπλέον σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα στο σύνολο της χώρας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση, με κάποιες περιοχές να έχουν ξεκινήσει να παρουσιάζουν ίσως και τα πρώτα σημεία βελτίωσης. Παρόλα αυτά τόνισε ότι υπάρχουν και περιοχές όπου τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα, όπως η Βόρεια Ελλάδα, καθώς σε κάποιες περιοχές περίμεναν νωρίτερα τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης, κάτι που, όπως είπε, «δείχνει μεν ορατό αλλά δεν έχει γίνει στο βαθμό που θέλαμε». «Τίθεται, λοιπόν, ένα θέμα σχετικά με την πιστή τήρηση και εφαρμογή των μέτρων γιατί όλα αυτά επηρεάζουν τις ΜΕΘ μας, την κατάσταση στα νοσοκομεία μας και την λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως φαίνεται, σε κάποιες περιοχές ίσως κάποιοι συμπολίτες μας να επιδεικνύουν πιο χαλαρή συμπεριφορά από ότι επιβάλλουν οι συνθήκες. Γεγονός που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Δεν είναι η στιγμή, παρά την κόπωση, για τις όποιες δικαιολογίες και για τις όποιες εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Για ακόμη μία φορά επισήμανε ότι όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα τόσο καλύτερα αποδίδουν και άρα χρειάζεται να εφαρμοστούν για μικρότερο χρονικό διάστημα, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να τηρούν απαρέγκλιτα αυτά τα μέτρα.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε όλους τους «συμπολίτες του» που εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα, περιορίζουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους και μένουν σπίτι. «Γιατί αυτό είναι το πλέον σημαντικό, να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα για όσο θα ισχύουν. Για να μείνουμε όλοι μας ασφαλείς», κατέληξε.

Ερωτηθείς πώς θα γίνει η άρση του lockdown και πώς θα γίνουν οι γιορτές των Χριστουγέννων ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «μέρα με τη μέρα αξιολογούν τα πραγματικά δεδομένα και όσες αποφάσεις είναι να παρθούν θα παρθούν στην ώρα τους και με αποκλειστικό γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα» ενώ συμπλήρωσε ότι «να είναι όλοι σίγουροι ότι όταν θα μπούμε στη διαδικασία της σταδιακής άρσης των όποιων περιορισμών το βασικό μας κριτήριο θα είναι όλα αυτά τα επιμέρους ζητήματα που μας απασχολούν σε καθημερινή βάση και τα αξιολογούμε».

Ερωτηθείς για τα «ορφανά κρούσματα» και τι πρέπει να βελτιωθεί στη διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «δεν ισχύει ότι υπάρχουν ορφανά κρούσματα άνω του 80%. Συγχέεται η επιδημιολογική αρχική διερεύνηση που κάνει ο ΕΟΔΥ στα κρούσματα για το που έχουν αρχικά κολλήσει με την μετέπειτα διαδικασία ιχνηλάτησής τους. Το 92,3% των κρουσμάτων ιχνηλατείται αρκούντως διεξοδικά, τόσο αυτοί όσο και οι επαφές τους, και θα πρέπει να πω ότι ακόμη και χωρίς σαφής ένδειξη, πολλές φορές οι παραδοχές των αλγορίθμων μας είναι οριζόντιοι και δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια μεγάλων διαρροών σε σχέση με τον όγκο και την ποσότητα των ανθρώπων που προχωράμε σε απομόνωση ή των δομών που αναγκαζόμαστε να κλείσουμε. Κι αυτό έχει γίνει από την αρχή της κρίσης και αυτήν τη στιγμή». Ακόμη αναφερόμενος στους εργαζομένους της ιχνηλάτησης είπε ότι η ιχνηλάτηση στην Πολιτική Προστασία έχει 190 εργαζόμενους και αναμένεται η πρόσληψη άλλων 192 τις επόμενες μέρες.

«Δεν ξέρω τι συστήνει το ECDC, δεν ξέρω πόσο χρήσιμοι θα ήταν 3.000 ιχνηλάτες αυτήν τη στιγμή για να ιχνηλατήσουν 1.400 κρούσματα και δεν ξέρω και σε τι παραμέτρους βασίζεται το ECDC. Αυτό που ξέρω είναι ότι ακόμα και τη μέρα που είχαμε το ρεκόρ 3.350 κρουσμάτων οι 190 ιχνηλάτες μας χρεώθηκαν ισοσταθμικά 18 περίπου υποθέσεις ο καθένας τις οποίες ολοκλήρωσαν σε διάρκεια 10 με 14 ώρες ο καθένας και μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο. Πέρα από τα νούμερα, τις στατιστικές και τις αναφορές υπάρχουν 190 εξαιρετικά στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις, από τα Σώματα Ασφαλείας, από τον ΕΟΔΥ, από το Υπουργείο Υγείας, που καθημερινά δουλεύουν πολύ σκληρά, πολύ υπεύθυνα και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους αλλά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά και αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα και πρακτική σε όλη την Ευρώπη. Η ιχνηλάτηση είναι τα τείχη που σηκώνουμε για να προστατεύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να στεγανοποιήσουμε και να καθυστερήσουμε τους κύκλους μετάδοσης του ιού, αυτού του αόρατου εχθρού, και είμαι περήφανος γι αυτά τα παιδιά που κάθε μέρα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας ότι «η εξάπλωση του ιού στη χώρα είναι ευρύτατη. Τον τελευταίο μήνα έχει επισκεφθεί όλη την επικράτεια και δυνάμει μπορεί να προκαλέσει επιδημίες σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας». Απηύθυνε έκκληση για ευλαβική τήρηση των μέτρων, τονίζοντας ότι η κατάσταση, παρά τα σημάδια υποχώρησης της πανδημίας, «παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε αυτό γίνει».

«Στην Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων. Και φαίνεται να υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα. Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση των μέτρων και στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Ωστόσο, πρόσθεσε, «το φορτίο παραμένει εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, αλλά πολύ βαρύ φορτίο παρατηρείται σε αρκετές περιφέρειες της Β. Ελλάδας αλλά και τη Θεσσαλία».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η ηλιακή ομάδα των 40-65 και οι άνω των 65 παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επίπτωση με τους άνω των 65 να δείχνουν δραματική αύξηση τις τελευταίες 7 ημέρες, γεγονός που θα συνεχίσει να προκαλεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας καθώς και αύξηση των θανάτων. Η επίπτωση στην ηλιακή ομάδα 19 με 39 έχει πέσει δραματικά ενώ τα παιδιά εξακολουθούν να διατηρούν τα χαμηλά επίπεδα.

Β. Παπαευαγγέλου: Κρίσιμη η πίεση στο σύστημα υγείας

Κρίσιμη χαρακτήρισε την πίεση στο σύστημα υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι στην επικράτεια υπάρχουν περίπου 4.400 ασθενείς που νοσηλεύονται με covid-19, ενώ η πληρότητα κλινών ΜΕΘ για covid έχει φτάσει στο 86%. Στην Αττική 81% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες, ενώ στη Β. Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 99%.

«Δυστυχώς οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα σαν αποτέλεσμα όλων αυτών που συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα», είπε η καθηγήτρια.

Εξέφρασε όμως συγκρατημένη αισιοδοξία, γιατί τα μέτρα, όπως είπε, αρχίζουν να αποδίδουν και άρα θα πρέπει να «μην λυγίσουμε τώρα και να συνεχίσουμε την προσπάθεια να κόψουμε το δεύτερο πανδημικό κύμα και να επιπεδώσουμε την καμπύλη».

Ανέφερε ενδεικτικά ότι τα νέα κρούσματα μεταξύ της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας Νοεμβρίου τόσο τα συνολικά στην επικράτεια όσο και τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη εμφανίζουν τάση μείωσης, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία παρουσιάζουν σταθεροποίηση περίπου 400 κάθε μέρα.

Ο καθένας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown

«Σταθεροποίηση παρατηρείται στα νέα κρούσματα στη Ελλάδα, ίσως και μια μείωση τις τελευταίες ημέρες, αλλά είναι σαφές ότι δεν μειώνονται τα κρούσματα με τον ρυθμό που θα περιμέναμε και είναι προφανές ότι η τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την μείωση του επιδημικού κύματος δεν εφαρμόστηκε απ’ όλους όπως έπρεπε», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Προσέθεσε ότι «η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μεγάλη και τόνισε ότι η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες.

«Ο καθένας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown μέσα στην καθημερινότητα του. Θα πρέπει δηλαδή να επιλέξει μια μικρή και σταθερή ομάδα με τους οποίους θα συναναστρέφεται», είπε η καθηγήτρια, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα ευάλωτα άτομα.

Η covid-19 δεν είναι γρίπη

H κ.Παπαευαγγέλου σχολίασε και διάφορες απόψεις που ακούγονται για την covid-19.

Πολλοί, όπως είπε, «λένε ότι η covid-19 μοιάζει με μια απλή γρίπη, ωστόσο άλλα λένε τα στοιχεία. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε σχεδόν 100 θανάτους καθημερινά ενώ η επιδημική γρίπη καμία φορά δεν ξεπέρασε τους 200 θανάτους συνολικά για όλο το χρόνο».

«Κάποιοι άλλοι λένε ότι οι θάνατοι αφορούν ανθρώπους άνω των 80 ετών. Η διάμεση ηλικία παραμένει στα 80 έτη αλλά μόνο κατά τον Νοέμβριο χάθηκαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι από covid-19, με το 85% των θανάτων να αφορά άτομα άνω των 65 ετών και αυτό παραμένει σταθερό, όμως μέσα στο Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 183 ασθενείς ηλικίας μικρότερης των 65 ετών και χάθηκαν 117 άτομα κάτω των 65 ετών. Η λοίμωξη αφορά όλους μας», υπογράμμισε.

Εξήγησε ότι «η χαμηλή θνησιμότητα σε άτομα κάτω των 65 ετών εξαρτάται όχι μόνο από την υγεία τους, αλλά και από την δυνατότητα του συστήματος υγείας να παρέχει την απαιτούμενη εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα με την επιμέλεια και το χρόνο που απαιτείται. Ήδη το σύστημα έχει υπερφορτωθεί και πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όρια του, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της βέλτιστης φροντίδας με τραγικά αποτελέσματα».

Πρώτο μέλημα μας, προσέθεσε, παραμένει σταθερά η φροντίδα του ΕΣΥ και ειδικότερα των ΜΕΘ, τονίζοντας ότι κανένα σύστημα υγείας δεν είναι ανεξάντλητο, ακόμα και η Γερμανία έφτασε σε ένα σημείο κορεσμού.

Η επιτυχία του εμβολίου εξαρτάται από το ποσοστό που θα εμβολιαστεί

«Το εμβόλιο θα έρθει και θα είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό, η επιτυχία όμως κάθε προγράμματος εμβολιασμού δεν εξαρτάται μόνο από την αποτελεσματικότητα, αλλά και από το ποσοστό του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί. Άρα δεν θα μπορέσει να κάνει ουσιαστική διαφορά μέχρι να εμβολιαστεί ικανός αριθμός πολιτών», τόνισε η καθηγήτρια.

Παράλληλα είπε ότι έχουμε ελπιδοφόρα μηνύματα από την χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων και φαίνεται ότι και αυτά θα μπουν στα πρωτόκολλα θεραπειών.

Το πιο απλό και αποτελεσματικό μέτρο η ορθή και καθολική χρήση της μάσκας

«Είναι μάλλον αδύνατο να πιστεύουμε ότι ξαφνικά θα γυρίσουμε σελίδα στη ζωή μας και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα του Φεβρουαρίου του 2020, χρειάζεται υπομονή», είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Σημείωσε ότι «το βέβαιο είναι ότι αυτή η δοκιμασία θα τελειώσει, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η πανδημία είναι η πιστή και ταυτόχρονη εφαρμογή πολλών και διαφορετικών μέτρων» και τόνισε: «Αναμφισβήτητα το πιο απλό και αποτελεσματικό μέτρο είναι η ορθή και καθολική χρήση της μάσκας».

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist