Οι λεξικογράφοι του Collins, οι οποίοι ασχολούνται με την εξέλιξη της αγγλικής γλώσσας, εξέδωσαν έναν κατάλογο με 10 λέξεις που ειπώθηκαν αλλά και επηρέασαν περισσότερο τη ζωή μας μέσα στη χρονιά. Πρώτη στον κατάλογο η λέξη lockdown, κάτι απολύτως φυσιολογικό καθώς η λέξη αυτή είναι η λέξη που βρίσκεται στα χείλη των ανθρώπων όλου του πλανήτη μας.

Στον κατάλογο του Collins βρίσκονται κι’ άλλες λέξεις που συνδέονται με την πανδημία, όπως η λέξη «coronavirus» (κοροναϊός), αλλά και οι: «social distancing» (κοινωνική αποστασιοποίηση), «self isolate» (αυτοαπομόνωση, η καραντίνα στην οποία θέτει κάποιος τον εαυτό του αν έχει προσβληθεί ή υπάρχει φόβος ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό), «key worker» (οι εργαζόμενοι σε θέσεις που θεωρούνται καίριες για την εξασφάλιση της λειτουργίας της κοινωνίας).

Αξίζει να αναφέρουμε ακόμα δύο λέξεις: Η σύντμηση «BLM», υπογραμμίζοντας άλλο ένα γεγονός που σηματοδότησε την φετινή χρονιά, τις διαδηλώσεις του κινήματος «Black Lives Matter» («Οι ζωές των μαύρων μετρούν») και το «Megxit» από το Μέγκαν και το exit (έξοδος), όρος που δημιουργήθηκε στο πρότυπο του Brexit και σημαίνει την αποχώρηση του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν από την βρετανική βασιλική οικογένεια.

ΥΓ.: Πρόσφατα οι γλωσσολόγοι Χαραλαμπάκης και Μπαμπινιώτης απάντησαν στο ερώτημα «πώς λέμε στα Ελληνικά τη λέξη Lockdown;». «Γενικό κλείσιμο» απάντησε ο ένας, «απαγορευτικό» ο άλλος. Υπάρχει και μια ακόμα απάντηση «οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ