Την αναγκαιότητα να επιδείξουν οι αρμόδιες αρχές το απαιτούμενο ενδιαφέρον στη στατικότητα των παλαιών κτιρίων και στην περιοχή μας, καταδεικνύουν σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΑΚ) Μιχάλη Χωραφά, τόσο το τραγικό συμβάν στη Σάμο κατά το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου με το χαμό δύο παιδιών που καταπλακώθηκαν από κατάρρευση τοίχου όσο και το πρόσφατο περιστατικό στο κέντρο του Ηρακλείου με τμήμα παλαιού εγκαταλειμμένου κτιρίου να καταρρέει στην συμβολή των οδών Σμύρνης και Γιαννιτσών στην περιοχή του Βαλιδέ Τζαμί.

Για τα κτίρια του 1940, του 1950, του 1960 που υπάρχουν και στο Λασίθι και παρότι δεν είναι ετοιμόρροπα, εντούτοις έχουν παλιώσει και έχουν γίνει με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς και ο χρόνος ζωής τους τελειώνει

Όπως τονίζει, στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό διαχρονικά η Πολιτεία δεν έχει σταθεί πάνω από το θέμα αυτό. Ήδη πάντως, το ΤΕΕ/ΤΑΚ έχει συνεργαστεί με τον Δήμο Ηρακλείου έχοντας κάνει μια ευρεία καταγραφή επικίνδυνων κτιρίων, με τον κ. Χωραφά να τονίζει ότι κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να έχει γίνει και στους υπόλοιπους Δήμους. Στο Ηράκλειο, άλλωστε, απαντάται η μεγαλύτερη ποσότητα τέτοιου είδους κτιρίων, που υπάρχουν ωστόσο και στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού.

Στο Λασίθι μπορεί, σημειώνει, το πρόβλημα να είναι μικρότερης κλίμακας με τις πόλεις μας να είναι πιο «καινούργιες» από αυτήν του Ηρακλείου, χωρίς τόσο μεγάλο όγκο κτιρίων 100 – 150 ετών, π.χ., που να «κρέμονται» ετοιμόρροπα, είναι ωστόσο αναγκαίο, υπογραμμίζει, να διενεργηθεί έλεγχος σε όλα τα παλαιά κτίρια.

Για τα δε κτίρια του 1940, του 1950, του 1960 που υπάρχουν και στο Λασίθι και παρότι δεν είναι ετοιμόρροπα, εντούτοις έχουν παλιώσει και έχουν γίνει με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς και ο χρόνος ζωής τους τελειώνει, ο κ. Χωραφάς τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες «αφού με ένα ισχυρό σεισμό είναι δεδομένο ότι θα έχουμε κατάρρευση και ότι θα θρηνήσουμε πολλά θύματα».

«Καλό θα είναι σε τέτοιες περιπτώσεις, η Πολιτεία να κινητοποιηθεί πριν και όχι μετά, όπως συνέβη στη Σάμο και σε περιπτώσεις καταστροφών από την κακοκαιρία, ζητώντας από την Ευρώπη κονδύλια αφού εκεί έχει ήδη ξεκινήσει αυτή η συζήτηση για την ενίσχυση των παλαιών κτιρίων, με ένα πρόγραμμα αντίστοιχο του “Εξοικονομώ”. Είναι δηλαδή κυρίαρχης σημασίας να μειώσουμε την ενέργεια που καταναλώνεται ή να υπάρχει ασφάλεια στα κτίρια στα οποία βρισκόμαστε; Θα μπορούσε να γίνει ένα τέτοιο πρόγραμμα που να επιδοτεί την αντισεισμική ενίσχυση», τονίζει ο κ. Χωραφάς.