Σήμερα Τέταρτη 30 Δεκεμβρίου θαυμάζουμε την τελευταία πανσέληνο του 2020, η οποία έχει και την ονομασία «ψυχρή Πανσέληνος» ή «Πανσέληνος της Μεγάλης Νύχτας» ή «Moon before Yule» (δηλαδή «Πανσέληνος πριν τα Χριστούγεννα» αλλά και «Πανσέληνος των Βελανιδιών». Οι πιθανότητες συννεφιάς είναι 50/50!

Σύμφωνα με τη NASA οι Ευρωπαίοι της είχαν δώσει το όνομα «Πανσέληνος της Μεγάλης Νύχτας», καθώς το φεγγάρι είναι κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο. «Το επίπεδο της τροχιάς της σελήνης γύρω από τη Γη, ταιριάζει σχεδόν απόλυτα με το επίπεδο της τροχιάς γύρω από τον Ήλιο. Όταν η διαδρομή του Ήλιου εμφανίζεται στον ουρανό στο χαμηλότερο σημείο για ολόκληρο τον χρόνο, η διαδρομή της πανσελήνου απέναντι από τον Ήλιο εμφανίζεται ψηλότερα στον ουρανό», εξηγεί η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Στις ΗΠΑ οι φυλές Algonquin που ζούσαν στα βόρεια και στα ανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών, είχαν «βαφτίσει» την τελευταία πανσέληνο της σεζόν ως «Παγωμένη Πανσέληνο», καθώς οι νύχτες ήταν μεγάλες και κρύες.

Η άλλη ευρωπαϊκή ονομασία της Πανσελήνου του Δεκεμβρίου ήταν και το «Yule Moon» («Πανσέληνος πριν τα Χριστούγεννα»). Το «Yule» ήταν ένα τριήμερο χειμερινό φεστιβάλ που είχε τις ρίζες του στον 19ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Haakon συνδύασε το φεστιβάλ Yule με τα Χριστούγεννα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να συμβολίσει τη καθιέρωση του χριστιανισμού στη Νορβηγία.