Αρχική Άλλα νέα Ελλάδα Στα 300 ευρώ παραμένει το πρόστιμο

Στα 300 ευρώ παραμένει το πρόστιμο

Από

Ημερομηνία

«Θα κρατήσουμε το πρόστιμο εκεί που είναι σήμερα (300 ευρώ) για 10 ημέρες και θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του στη Βουλή. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι το πρόστιμο αυξάνεται και θα ανέρχεται στα 500 ευρώ.  Χαρακτηριστικά ανέφερε:

“Ως μια ένδειξη καλής θέλησης και εμπιστοσύνης εγώ είμαι διατεθειμένος να κρατήσω το πρόστιμο στα 300 ευρώ για μια εβδομάδα, για να δούμε πως θα ανταποκριθεί η αγορά, να δούμε πως θα ανταποκριθούν οι πολίτες κάνοντας πάλι μια έκκληση ότι ο σκοπός δεν πρέπει ποτέ να είναι κατασταλτικός πρέπει να είναι σκοπός συμμόρφωσης για να χτίσουμε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία αναγνωρίζοντας, όμως, απόλυτα και από την άλλη ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δυστυχώς επέδειξαν προκλητικότατες συμπεριφορές οι οποίες δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες.

Διότι η προκλητική συμπεριφορά εν προκειμένω δεν αφορά μόνο τον έναν. Αυτό είναι το πρόβλημα αυτής της πανδημίας. Δεν τιμωρούμε τον εαυτό μας, δεν είναι περίπτωση π.χ. δεν φοράει κάποιος τη ζώνη του στο αυτοκίνητο κι αν δεν την φορέσει που και εκεί ερχόμαστε και του επιβάλουμε τι πρέπει να κάνει ο ίδιος θα τιμωρηθεί, ο ίδιος θα υποστεί τη ζημιά αλλά παρά ταύτα στην πατερναλιστική λογική ότι το κράτος έρχεται και του επιβάλει αυτό το οποίο ξέρει ότι είναι σωστό.

Εδώ δεν είμαστε σε αυτή την περίπτωση. Εδώ είμαστε στην περίπτωση που μια συμπεριφορά η οποία δεν συνάδει με αυτό το οποίο έχουν υποδείξει οι ειδικοί μπορεί να μην έχει καμία απολύτως επίπτωση για τον ίδιο, γιατί μπορεί να είναι ασυμπτωματικός, μπορεί να έχει όμως τραγικές επιπτώσεις για τους γύρω του και τους συγγενείς του, για ανθρώπους που δεν γνωρίζει. Γι’ αυτό, λοιπόν, υπάρχει το πρόστιμο.

Όμως, σε μια κίνηση να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε από τους πολίτες τη συμμόρφωση με γνώμονα τη λογική, τη συλλογική ευθύνη και όχι το φόβο του προστίμου θα κρατήσουμε το πρόστιμο για τις επόμενες 10 μέρες εκεί που είναι σήμερα και θα αξιολογήσουμε μετά το τι πρέπει να γίνει”.

Πρόσφατα άρθρα