«Ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς προσωπικού και περιθαλπομένων στις δημόσιες προνοιακές δομές (κλειστές δομές χρονίως πασχόντων, Κέντρα Αποκατάστασης) της αρμοδιότητας του Κέντρου στο νησί, με στόχο να καταφέρουμε να έλθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην απελευθέρωση των καθημερινών συνθηκών», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Δαμανάκη, επ’ αφορμή της σημερινής διαδικασίας των εμβολιασμών στο Παράρτημα ΑμεΑ Λασιθίου (πρώην Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων). Το ξεκίνημα έγινε χθες, Πέμπτη, με τον εμβολιασμό προσωπικού και περιθαλπομένων στο Παράρτημα ΑμεΑ του Ρεθύμνου.

 

Θα εμβολιαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των περιθαλπομένων των δομών 

Σε ότι αφορά τα ποσοστά αυτών που εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον να εμβολιαστούν, σύμφωνα με την κ. Δαμανάκη η συντριπτική πλειοψηφία των περιθαλπομένων και του Παραρτήματος ΑμεΑ Λασιθίου και όλων των δομών του Κέντρου.

Εξαιρέσεις υπάρχουν, προσθέτει, στις περιπτώσεις όπου ενυπάρχουν κάποιες ιατρικές αντενδείξεις. «Εκεί με γνωμάτευση ιατρική παρεμβαίνει ο γιατρός και δηλώνει την συγκατάθεσή του ή μη την ιατρική για να διαξαχθεί ή όχι ο εμβολιασμός». Το κομμάτι των συναινέσεων είναι, λέει σχετικά η κ. Δαμανάκη, είναι μεγάλο. «Ο εμβολιασμός δεν έχει καταστεί υποχρεωτικός, οπότε ο κάθε εμβολιαζόμενος ερωτάται στο μέτρο του δυνατού ο ίδιος είτε ο δικαστικός συμπαραστάτης του ή ο οικείος του κατά πόσο επιθυμεί ή όχι να κάνει το εμβόλιο».

Για το προσωπικό, η κ. Δαμανάκη σημειώνει πως, «όσοι ανήκουν σε κλειστές δομές και εκδηλώσουν μελλοντική βούληση για εμβολιασμό δεν θα χάσουν τη σειρά τους, αλλά κατά προτεραιότητα, αντιστοιχώντας στο γκρουπ που ανήκουν, θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και να μην υπαχθούν μετά στον γενικό πληθυσμό. Πάντα υπάρχουν περιθώρια για μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη και πρέπει να υπάρχουν προσπάθειες για να το πετύχουμε».

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ στο φύλλο της ΑΝΑΤΟΛΗΣ της Δευτέρας 25/1