Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα νούμερα των κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά, η εστίαση θα μπορούσε να ανοίξει με ελεγχόμενα ωράρια και για συγκεκριμένες ώρες από τα μέσα Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, εκτιμά ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό.

Σε κάθε περίπτωση ο Λασιθιώτης στην καταγωγή καθηγητής σημειώνει πως «γενικώς το να ανοίξει η εστίαση είναι κάτι πολύ δύσκολο, θα πρέπει το ιικό φορτίο να είναι πολύ χαμηλό και εκτιμώ ότι αυτή θα είναι η τελευταία δραστηριότητα που θα ανοίξει. Και εάν οι προηγούμενες δραστηριότητες δεν προκαλέσουν πρόβλημα με το άνοιγμα. Γενικώς τα πράγματα με την εστίαση είναι πολύ λεπτά και είναι κάτι που επηρεάζει πολύ την δυναμική της επιδημίας. Και απαιτεί μεγάλη προσοχή. Εάν, πάντως, πάμε καλά και πάμε χωρίς πολλά κρούσματα, ίσως χρειαστεί να εξεταστεί και αυτό».

Ο κ. Τζανάκης κατανοεί, άλλωστε, και τους επαγγελματίες της εστίασης που έχοντας τις επιχειρήσεις τους κλειστές για τόσους μήνες, έχουν πέσει σε τεράστια οικονομική δυσπραγία, αδυνατώντας να καλύψουν ακόμη και τις υποχρεώσεις τους. «Και δεν ξέρω και κατά πόσο αυτή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Θα πρέπει να τους βοηθήσουμε με τη συμπεριφορά μας και να τους επιτρέψουμε, τηρώντας τα μέτρα, να ανοίξει και αυτή η δραστηριότητα».

Τονίζει επίσης ότι εάν αυτή την εβδομάδα συνεχίζαμε χωρίς να ανοίξει το lockdown στην αγορά και εάν δεν είχε μεσολαβήσει η περίοδος των εορτών, «ενδεχομένως αυτές τις ημέρες να είχαμε πέσει και στα 100-150 κρούσματα». Ο αριθμός των 500-600 κρουσμάτων που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες οφείλεται, αναφέρει, στο ότι άνοιξε το λιανεμπόριο, αλλά και στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Ωστόσο το επιδημιολογικό «αποτύπωμα» της περιόδου αυτής και η αύξηση της δυναμικής των κρουσμάτων είναι για τον καθηγητή «ελεγχόμενα και δεν προκαλούν πίεση στο σύστημα».

 

Το μεταλλαγμένο στέλεχος στην Κρήτη

Για την εμφάνιση κρούσματος με μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού και στην Κρήτη τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Τζανάκης λέει πως «αυτό προκαλεί ανησυχία όχι για την τοξικότητα του στελέχους αυτού, αλλά επειδή προκαλεί μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Και αυτό μπορεί να ξεσπάσει πολύ γρήγορα». Αυτό που, σύμφωνα με τον καθηγητή απαιτείται είναι «να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο να τηρήσουμε τα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουμε ακόμη και τέτοιους παράγοντες». Κατά τον κ. Τζανάκη πάντως η μετάλλαξη στην Κρήτη δεν αποτελεί προς στιγμήν πρόβλημα, «καθ’ ότι ένα κρούσμα έχει εντοπιστεί και δεν είναι και το επικρατούν στέλεχος τώρα, το οποίο και καθορίζει την πανδημία».

 

Δείτε επίσης: Σε μια εβδομάδα θα φανούν οι συνέπειες για το άνοιγμα της αγοράς, “τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα”