«Κάποια πανεπιστημιακά τμήματα εκτιμώ ότι θα κινδυνεύσουν μετά τη θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά για το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στον Άγιο Νικόλαο, αλλά, γενικότερα, υπάρχουν σχολές που εκτιμώ ότι σίγουρα θα έχουν πρόβλημα με τους φοιτητές τους. Και όχι μόνο περιφερειακά τμήματα. Πώς ένα παιδί που πήρε π.χ. βαθμό 4 θα τελειώσει το Πανεπιστήμιο; Όταν έγραψε 4 άσους στην κόλλα, δηλαδή το όνομά του και τις ερωτήσεις;».

Αυτή την απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος στην ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ και του δημοσιογράφου Νίκου Σγουρού, εάν με τη θέσπιση ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υπάρχουν κίνδυνοι να οδηγηθούν βαθμιαία σε κλείσιμο πανεπιστημιακά τμήματα με χαμηλές βάσεις και δη το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στον Άγιο Νικόλαο.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, «το βασικό ερωτηματικό που γενικότερα υπάρχει, είναι εάν θέλουμε να κοροϊδεύουμε την κοινωνία και να υποκρινόμαστε ότι τα παιδιά είναι φοιτητές».

Κληθείς να σχολιάσει την σχετική αναφορά της Συνόδου των Πρυτάνεων που προειδοποιεί ότι θα επιφέρει σημαντική μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ και θα φέρει αρκετά τμήματα αντιμέτωπα με το φάσμα του κλεισίματος, σημειώνει ότι «οι πανεπιστημιακοί γνωρίζουν το πρόβλημα. Δεν μπορείς να κάνεις μάθημα σε τμήμα που έχει φοιτητή που έχει μπει με 0,6 στα 20. Αυτό είναι κάτι που το θεωρώ ως μια απίστευτη υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας».

Σε κάθε περίπτωση, ο υφυπουργός τοποθετεί περί τα μέσα Φεβρουαρίου την ψήφιση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

 

Άνοδος στην ποιότητα των Πανεπιστημίων

Ερωτηθείς για το ποιό είναι το συνολικό «αποτύπωμα» που θέλει να περάσει το Υπουργείο Παιδείας με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο κ. Συρίγος τονίζει πως «αυτό που επιδιώκουμε είναι τα Πανεπιστήμιά μας να λειτουργούν όντως ως Πανεπιστήμια. Να υπάρχει ελευθερία σκέψης, διδασκαλίας, έρευνας, επιστήμης. Το οποίο σημαίνει, άνοδο της ποιότητας των Πανεπιστημίων».

Στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, αλλά και μέρους της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας για «κλείσιμο του ματιού» από υπουργείο και κυβέρνηση στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο υφυπουργός απαντά: «Οποιοσδήποτε σοβαρός άνθρωπος, αντιλαμβάνεται ότι αυτή η κατάσταση στα δημόσια πανεπιστήμια δεν είναι κατάσταση που συμφέρει την ελληνική οικογένεια, τους ανθρώπους που περιμένουν το παιδί τους να πάει να σπουδάσει μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο και έχουν την αξίωση από την Πολιτεία να τους προσφέρει κάτι ποιοτικό».

 

Αναμένουμε την εισήγηση για τις σχολές στο Λασίθι

Σε ό,τι αφορά στο πού βρίσκεται και πώς και εάν προχωρεί το ζήτημα με την αναστολή λειτουργίας των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων στο Νομό Λασιθίου (της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Άγιο Νικόλαο και του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα, που είχαν χωροθετηθεί το 2019 στο πλαίσιο της ίδρυσης τότε του ΕΛΜΕΠΑ), ο υφυπουργός Παιδείας τονίζει ότι το υπουργείο περιμένει την εισήγηση της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής, για να αποφασιστεί το τί μέλλει γενέσθαι με αυτά, αλλά και τα υπόλοιπα τμήματα (37 στο σύνολο). Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων. Με την κύρια προσοχή του υπουργείου να εντοπίζεται αυτή την περίοδο, όπως επισημαίνει, περισσότερο στο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στην ερώτησή μας εάν το Λασίθι θα μπορούσε ίσως να προσδοκά μια θετική εξέλιξη, ο κ. Συρίγος δεν μπόρεσε να πάρει θέση. «Πραγματικά δεν μπορώ να το ξέρω, πρέπει να δω πρώτα την εισήγηση», ανέφερε.