«Στα 34 ολόκληρα χρόνια, στα οποία υπηρέτησα συνολικά το Πυροσβεστικό Σώμα, έδωσα ό,τι μπορούσα και έβαλα πιστεύω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό που λέγεται Πυροσβεστική».

Με αυτά τα λόγια, γεμάτος έντονα συναισθήματα και με το βαθμό του Αρχιπυράρχου, αποχωρεί από τη θέση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λασιθίου ο Μιχάλης Βασιλάκης, μετά την ολοκλήρωση των τακτικών κρίσεων, που έγιναν αυτές τις μέρες στο Σώμα. Διοικητής της Π.Υ. στο Νομό Λασιθίου τοποθετήθηκε ο Πύραρχος Νικόλαος Μητσιογιάννης, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν Διοικητής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου. Αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του την προσεχή Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Σγουρού στην ΑΝΑΤΟΛΗ εκτός από την συγκεκριμένη θέση, στο τιμόνι της οποίας βρέθηκε για 8 χρόνια (από το 2013), ο κ. Βασιλάκης υπηρέτησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Λασίθι από όλα τα πόστα και σε όλες τις θέσεις, για πάνω από 23 χρόνια.

Μετά την πρώτη του τοποθέτηση στον Αερολιμένα Ηρακλείου, ήταν εκείνος που το 1998 άνοιξε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στη Σητεία, όντας ο πρώτος διοικητής του κλιμακίου, ενώ υπηρέτησε έπειτα στην Π.Υ. Αγίου Νικολάου από διάφορες θέσεις μέχρι το 2007. Τότε μετέβη στο Ηράκλειο στη θέση του Υποδιοικητή στον Α΄ Πυροσβεστικό Σταθμό Ηρακλείου, ως Διοικητής στον Λιμενικό Πυροσβεστικό Σταθμό Ηρακλείου (2009), ως Διοικητής στον Δ΄ Πυροσβεστικό Σταθμό στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου (2011). Το 2011 υπηρέτησε για δύο χρόνια ως Διοικητής στην Π.Υ. Ιεράπετρας, προτού αναλάβει τη Διοίκηση της Π.Υ. Αγίου Νικολάου και συνολικά του Νομού Λασιθίου. Στο επίπεδο του βαθμού του, ο κ. Βασιλάκης έχει τιμηθεί με όλα τα παράσημα και τα μετάλλια, αποχωρώντας ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του στην Πυροσβεστική.

Ο κ. Βασιλάκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ευχαρίστησε «πρώτα απ’ όλα την Πατρίδα που με τίμησε και με είχε στις τάξεις τόσα χρόνια, τους συναδέλφους, που μαζί πορευτήκαμε σε εύκολες αλλά και σε δύσκολες στιγμές, σε στιγμές χαλαρότητας, αλλά και στιγμές έντασης. Ευχαριστώ τον κόσμο και τους φορείς, απ’ όπου και αν πέρασα. Αλλά περισσότερο ευχαριστώ τον κόσμο του Νομού Λασιθίου που συνεργάστηκα τόσα πολλά χρόνια. Τέλος, ένα τεράστιο ευχαριστώ οφείλω στην οικογένειά μου, που με ανέχτηκε όλα αυτά τα χρόνια, που συμπάσχαμε μαζί, με αγωνία, με ξενύχτια».

 

Μείωση των πυρκαγιών

Ερωτώμενος για το τι θεωρεί ως «παράσημο» από τα χρόνια της θητείας του στη θέση του Διοικητή στο Ν. Λασιθίου, αλλά και εάν θεωρεί ότι άφησε κάτι στη μέση ή ανολοκλήρωτο, ο κ. Βασιλάκης απαντά πως «πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν. Στατιστικά, πάντως, αυτό που ξεχωρίζω είναι η μεγάλη μείωση των πυρκαγιών που υπήρξε αυτά τα χρόνια, όπως ξεχωρίζω και τη δημιουργία της Βάσης Προστίμου» (σ.σ. για παραβάσεις που αφορούν τη πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους, δασικές και αγροτικές εκτάσεις).

Ειδική αναφορά έκανε στην δρομολόγηση, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, για το οικόπεδο και το κτήριο όπου θα στεγαστεί η Π.Υ. Αγίου Νικολάου, ενώ αναφέρθηκε και στην καθιέρωση της εορτής των Αγίων Τριών Παίδων εν Καμίνω (Προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος) κάθε χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου. «Όπως ξεχωρίζω και την συνεργασία που αναπτύξαμε με τον κόσμο και την τοπική κοινωνία, που μας τίμησε και με τη συμμετοχή που είχαμε στις παρελάσεις με οχήματα τα τελευταία χρόνια», προσθέτει.

Όπως επισημαίνει, επίσης, «ενημερώσαμε τον κόσμο όσο μπορούσαμε, δουλέψαμε ενωτικά και πιστεύω ότι κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως καλύτερο».

Ο κ. Βασιλάκης εύχεται στον διάδοχό του κ. Μητσιογιάννη «ό,τι καλύτερο. Καλή θητεία, καλή σταδιοδρομία και εύχομαι ο κόσμος να τον αγκαλιάσει, όπως έκανε και με ‘μένα. Μαθαίνω ότι είναι ένας καλός και άξιος συνάδελφος», τονίζει.

 

«Θέλω να υπηρετήσω και από άλλο πόστο τον τόπο μου»

Κλείνοντας δηλώνει πως «νιώθω γερός, νιώθω δυνατός, νιώθω γεμάτος», ενώ σημειώνει ότι ίσως κάποια στιγμή «θα υπηρετήσω από άλλο πόστο τον τόπο μου, εφ’ όσον φυσικά θα μπορέσω».

Στην ερώτησή μας εάν αναφέρεται συγκεκριμένα σε μελλοντική του ανάμειξη στα αυτοδιοικητικά πράγματα, ο κ. Βασιλάκης τονίζει: «Όχι, μιλάω γενικώς απ’ όπου μπορώ, από ένα σύλλογο, κλπ. Δεν νιώθω απόμαχος, σε κάθε περίπτωση».