Αρχική _Τοπικά νέα Άγιος Νικόλαος Θεοφάνης Πάγκαλος, ο αγιογράφος του Λασιθιού

Θεοφάνης Πάγκαλος, ο αγιογράφος του Λασιθιού

Από

Ημερομηνία

Επειδή είναι σημαντικό να βρίσκουμε τα ίχνη και την διαδρομή όσων πέρασαν απ’ αυτόν τον τόπο και να τιμούμε το έργο τους, ο Γιώργος Ταβλάς κοινοποίησε στοιχεία από την ανάρτηση της Yolanda Papadam («Παλιές Φωτογραφίες στο Δήμο Αγίου Νικολάου») για τον αγιογράφο Θεοφάνη Πάγκαλο.

Γεννήθηκε το 1877 στην Κριτσά. Από μικρός έζησε στον Αη Γιάννη το Θεολόγο όπου κατοικούσε η οικογένεια του παπά-Νικολάκη, του πατέρα του. Ανδρώθηκε μέσα στη φύση και στη σπιτίσια ιερατική ατμόσφαιρα. Όνειρο του ήταν να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών. Κατάφερε και γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών και δάσκαλος του ήταν ο Γιώργος Ροϊλός που τον ξεχώρισε και τον συμπάθησε ιδιαίτερα. Όμως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Σχολή την τελευταία χρονιά των σπουδών του λόγω ένδειας. Με το που γύρισε στην Κρήτη καταπιάστηκε με το εμπόριο αλλά δεν τα πήγε καλά. Έτσι συμφώνησε να παντρευτεί από προξενιό μια ευκατάστατη Ιεραπετρίτισσα, την Μαρία Λιαπάκη, που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τις αγιογραφίες του άντρα της. Απέκτησαν ένα κοριτσάκι την Άννα και μετά τα πέντε πρώτα χρόνια του γάμου τους, κατηφόρισαν για την Ιεράπετρα. Απέκτησαν άλλη μια κόρη την Καλλιόπη που έφυγε από τη ζωή στα 18 από τύφο. Υπερευαίσθητος όπως ήταν δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει αυτή την απώλεια.

Για πολλά χρόνια έφευγε με τη φοράδα του από την Ιεράπετρα, με τα σύνεργα ζωγραφικής, για την αγαπημένη του Κριτσά, τον Κρούστα και τα αλλά χωριά της περιοχής! Έφυγε από τη ζωή 21 Αυγούστου 1950 αφού προηγουμένως είχε κλειστεί στον εαυτό του. Έργα του υπάρχουν στην Ιεράπετρα, στον Αφέντη Χριστό, στον Άγιο Σπυρίδωνα, στους Αγίους Θεοδώρους καθώς και στην αίθουσα του Ειρηνοδικείου. Επίσης στον Άγιο Σίλα του Καλού Χωριού, στην Αγία Βαρβάρα (κοιμητήριο Γρα Λυγιάς) και βέβαια στον Αη Γιάννη τον Θεολόγο, με το έργο «Εκδίωξη των πρωτόπλαστων από τον παράδεισο» και άλλα…
ΛΕΩΝ.Κ.

Πρόσφατα άρθρα