Αρχική Video Ο «Πύργος» στην Αμπέλα της Κριτσάς και ο αμπελικός (βίντεο)

Ο «Πύργος» στην Αμπέλα της Κριτσάς και ο αμπελικός (βίντεο)

Από

Ημερομηνία

Στην τοποθεσία Αμπέλα της Κριτσάς, μεταξύ της Παναγίας Κεράς και του χωριού, υπάρχουν τα ερείπια ενός μικρού μεσαιωνικού Πύργου με καμάρα. Βρίσκεται πάνω σε ένα ύψωμα που, αν το δούμε υπό κατάλληλη γωνία, μοιάζει με μια πυραμίδα. Ο πύργος αυτός θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε για την επίβλεψη των σοδειών της περιοχής, αλλά και για τον έλεγχο του περάσματος προς το χωριό.

«Πάνω στον Πύργο καθόταν αυτός που επιτηρούσε τα αμπέλια, για να μην τα κόψουν, όταν αυτά ήταν έτοιμα για μάζωμα και από εκεί προέκυψε και η λέξη αμπελικός. Πιθανότατα ο Πύργος ήταν ένα σημείο ελέγχου όλης της περιοχής, καθώς λόγω θέσης ήταν πέρασμα. Τον Πύργο είχε φωτογραφίσει ο Giuseppe Gerola (1900-1902), με έναν άνδρα της Κρητικής Χωροφυλακής ανεβασμένο στην οροφή του. Στην ίδια φωτογραφία βλέπουμε και ένα σκίνο στην οροφή, ο οποίος υπάρχει μέχρι τις μέρες μας» μας ενημέρωσε ο φυσιοδίφης Γιώργος Αφορδακός.

Ο Μανώλης Πιτυκάκης αναφέρει ότι αμπελικός είναι ο φύλακας των αμπελιών και γενικότερα ο όρος επικράτησε να σημαίνει τον αγροφύλακα. Αμπελική είναι η θητεία, η εκπλήρωση υποχρεωτικής εργασίας , μια χρονική περίοδος της ζωής.
ΛΕΩΝ.Κ.


Πρόσφατα άρθρα