Αρχική _Τοπικά νέα Άγιος Νικόλαος Μικρή θα είναι η σεζόν και με κρατήσεις τελευταίας στιγμής-ελάχιστες οι προκρατήσεις...

Μικρή θα είναι η σεζόν και με κρατήσεις τελευταίας στιγμής-ελάχιστες οι προκρατήσεις ακόμα και για Ιούλιο, Αύγουστο

Από

Ημερομηνία

Κάλεσμα προς τους Βρετανούς να επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους χωρίς δεύτερες σκέψεις απηύθυνε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, στο ITV News. «Ευπρόσδεκτοι θα είναι στην Ελλάδα οι Βρετανοί τουρίστες με ή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού» τόνισε ο Έλληνας Υπουργός, δίνοντας παράλληλα τις απαραίτητες διευκρινίσεις: «αν έχεις εμβολιαστεί, μπορείς να έρθεις. Αν δεν έχεις εμβολιαστεί, αλλά έχεις κάνεις τεστ, μπορείς να έρθεις. Και ακόμα κι αν δεν υπάρχει συμφωνία για ευρωπαϊκό π

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ οι δηλώσεις του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον τις προηγούμενες ημέρες και η εξέλιξη αυτή που πριμοδοτεί το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς ασφαλώς αποτελεί θετικό δείγμα για την επερχόμενη σεζόν αλλά δεν αποτελεί το βαρόμετρο για την Κρήτη. «Ασφαλώς και είναι θετικά δεδομένα αυτά που έχουμε από τους Βρετανούς, αλλά δεν αρκούν», επισημαίνει ο Πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων της χώρας Γιώργος Πελεκανάκης.

«Είναι αλήθεια πως ο Βρετανός πρωθυπουργός στήριξε τον τουρισμό γιατί προχωρούν γρηγορότερα οι εμβολιασμοί στην Βρετανία. Ωστόσο είναι καλό να διαβάζουμε και τα ψιλά γράμματα των μεγάλων ανακοινώσεων», υπογραμμίζει ο κ. Πελεκανάκης.

Όπως ο ίδιος εξηγεί τις θετικές ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον ακολούθησαν οι τουριστικοί πράκτορες, αλλά εκείνο που πρέπει να επισημανθεί από αυτούς είναι πως δίνουν τη δυνατότητα για κλείσιμο διακοπών από τις 17 Μαΐου, ημερομηνία που αφήνει εκτός τον Απρίλιο και το φετινό Πάσχα. Εκτός από αυτό όμως, παρουσιάζει ενδιαφέρον και το γεγονός πως δίνουν τη δυνατότητα στους υποψήφιους πελάτες να μην έχουν πρόβλημα ακύρωσης μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; «Ελάτε να κλείσετε πακέτο για να κάνετε προκρατήσεις αλλά έχετε όλη την ευχέρεια να το μεταφέρετε στη συνέχεια του καλοκαιριού. Συνεπώς μιλάμε για μια μικρή σεζόν», σημειώνει ο Πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων Ελλάδας.

 

Χειρότερες φέτος οι προκρατήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη, οι προκρατήσεις τη φετινή χρονιά είναι χειρότερες από την περυσινή! «Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο είμαστε σε χειρότερη θέση από εκείνη που ήμασταν το 2020 σε επίπεδο προκρατήσεων. Δυστυχώς, η σεζόν είναι κακή σε αυτό το επίπεδο και μέχρι τον Ιούνιο, ανύπαρκτη. Για αυτό και υπάρχει αυτή η κινητικότητα. Αυτό που βλέπουμε εμείς είναι πως Ιούλιο και Αύγουστο οι προκρατήσεις δεν ανταποκρίνονται ούτε στα περυσινά δεδομένα. Αντίθετα έχουμε πολύ καλή εικόνα για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», αναφέρει ο κ. Πελεκανάκης.

Η εικόνα αυτή που παρουσιάζει ο πολύπειρος τουριστικός παράγοντας μαρτυρεί τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει για τον τουρισμό της Κρήτης. «Οι γεερμανόφωνες αγορές είναι πιο επιφυλακτικές διότι δεν προχωρεί ο εμβολιασμός και είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσουν οι κρατήσεις διότι εκεί ο εμβολιασμός γίνεται σε άγνωστο χρόνο. Περιμένει δηλαδή κάθε πολίτης στη Γερμανία να λάβει το μήνυμα στο κινητό του χωρίς να υπάρχει από πριν γνωστή σειρά όπως στην Ελλάδα. Άρα, κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει διακοπές», εξηγεί.

Τα παραπάνω δεδομένα συσκοτίζουν ακόμα περισσότερο το θολό τοπίο της φετινής τουριστικής σεζόν με τον κ. Πελεκανάκη να υποστηρίζει πως και φέτος θα είναι το «βασίλειο του last minute», αφού θα κυριαρχήσει το κλείσιμο διακοπών την τελευταία στιγμή.

Πρόσφατα άρθρα