Αρχική _Τοπικά νέα Άγιος Νικόλαος Νέες αντικειμενικές στον Άγ. Νικόλαο, επιτροπή ελέγχει τα στοιχεία του εκτιμητή που...

Νέες αντικειμενικές στον Άγ. Νικόλαο, επιτροπή ελέγχει τα στοιχεία του εκτιμητή που παραδόθηκαν στο Δήμο

Από

Ημερομηνία

Προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας σχεδιάζει να συγκαλέσει ο προεδρεύων την πενταμελή επιτροπή, που είχε συγκροτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου για να ελέγξει τα στοιχεία του πορίσματος που παραδόθηκαν στο Δήμο από τον ανάδοχο – πιστοποιημένο εκτιμητή του Υπουργείου Οικονομικών – για τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών στο Δήμο Αγίου Νικολάου.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Τραντά ο Αντιδήμαρχος για τα Οικονομικά Θέματα, Θωμάς Χαριτάκης, που προεδρεύει της επιτροπής, το πόρισμα του εκτιμητή έχει παραδοθεί στο Δήμο από τη 1 Δεκεμβρίου του 2020.

Το ογκώδες πόρισμα έχει αποσταλεί ηλεκτρονικά στα μέλη της επιτροπής, δημοτικούς συμβούλους, Γιάννη Μαρίνο, Νίκο Χαλκιαδάκη, Γιώργο Καφφετζάκη και Μαρία Γάλλου (στην επιτροπή συμμετέχει ως παρατηρητής και ο Γιώργος Φιλιππάκης) για να το μελετήσουν. Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε δώσει διορία στην επιτροπή να υποβάλει σχετική εισήγηση στο σώμα εντός δύο μηνών από την παραλαβή του, για να συζητηθεί το πολύ σοβαρό αυτό  θέμα στο Δημοτικό Συμβουλίου. Ο κ. Χαριτάκης είπε ότι ο όγκος των στοιχείων είναι μεγάλος και μέχρι τέλος Μαρτίου θα συνταχθεί και κατατεθεί η εισήγηση της επιτροπής στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζομε ότι το ζήτημα είχε προκύψει μετά από την δυσανάλογη, με άλλες περιοχές της Κρήτης και της ελληνικής επικράτειας, γενικότερα, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, τις οποίες προσδιόρισε το Υπουργείο Οικονομικών το 2018.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, με απόφασή του το 2020, είχε καταλήξει σε απόφαση που προέβλεπε:

– Να ζητηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση του θέματος που έχει προκύψει και συγκεκριμένα εξομοίωση των συντελεστών δασικής έκτασης και βοσκότοπου και ένταξης στην ίδια κατηγορία τα εκτός σχεδίου που βρίσκονται σε α’ αρχαιολογική ζώνη με ένα συντελεστή 0,35 που θα μπορούσε να θεωρηθεί ο μέσος όρος και για τις τρεις χρήσεις.

– Να ζητηθεί έκθεση από ορκωτό εκτιμητή, στον οποίο θα ανατεθεί και η σχετική εργασία, προκειμένου τεκμηριωμένα να διαμορφωθεί μία αντίστοιχη πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που θα απευθύνουμε στο Υπουργείο Οικονομικών για τη διαχείριση του ζητήματος για τη μεγάλη πλειονότητα των φθινόντων οικισμών του Δήμου (ο Δήμος έχει 124 οικισμούς και 25 Κοινότητες) στους οποίους έχει εντοπιστεί ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα αντικειμενικών αξιών.

Tο έργο για τη σύνταξη πορίσματος ανατέθηκε τον περασμένο Αύγουστο στον Μιχαήλ Κων. Ψαρρό, M.Sc.Μ.Δ.Ε. REV Διπλωματούχο Πολιτικό Μηχανικό, πιστοποιημένο εκτιμητή Υπ. Οικονομικών, ο οποίος παρέδωσε το πόρισμα της εργασίας που του ανατέθηκε την 1-12-2020.

Στη συνέχεια συγκροτήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή προκειμένου να ελέγξει τα στοιχεία του πορίσματος.

Το ζήτημα της δυσανάλογης αύξησης των αντικειμενικών αξιών είχε φτάσει ως την Ελληνική Βουλή με ερώτηση που είχε καταθέσει το Νοέμβριο του 2018 ο Γιάννης Πλακιωτάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων «ότι σύμφωνα με την απάντηση που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών στο Δήμο Αγίου Νικολάου, ομολογείται ευθέως ότι οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας μας προς τους δανειστές. Με απώτερο σκοπό  βέβαια την επίτευξη του τεράστιου δημοσιονομικού πλεονάσματος, που προβλέπεται στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Ερωτώμενος για το θέμα, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι, προκειμένου ο Δήμος να σχηματίσει πιο ολοκληρωμένη άποψη για το μείζον αυτό ζήτημα του προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς, συγκρότησε επιτροπή από δημοτικούς συμβούλους, η οποία μέχρι τέλος Μαρτίου έχει κληθεί να καταθέσει εισήγηση για το θέμα ώστε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να προωθηθεί, αναλόγως, στο Υπουργείο Οικονομικών.

 

Η μειοψηφία είχε καταλογίσει ολιγωρία

Υπενθυμίζομε ότι η υπόθεση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο Δήμο Αγίου Νικολάου είχε αποτελέσει αντικείμενο σφοδρής κριτικής από τον επικεφαλής της σημερινής μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκο Κοκκίνη, κατά της δημοτικής αρχής και επιχείρημα προεκλογικής κριτικής, για μειωμένα ανακλαστικά και καθυστερημένη αντίδραση από πλευράς του Δήμου, για τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν εγκαίρως ώστε να προληφθεί μια τέτοια αρνητική εξέλιξη που επηρεάζει με διάφορους τρόπους την ανάπτυξη της περιοχής ή να θεραπευτεί…

 

Να… προκάνουμε, αυτή τη φορά!

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μέσα στον Μάρτιο, όπως αποκαλύπτεται στην 9η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές. Μέχρι το τέλος Απριλίου το οικονομικό επιτελείο, όπως δεσμεύεται στους θεσμούς, εάν δεν υπάρξουν ανατροπές λόγω της πανδημίας, θα έχει προχωρήσει σε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να σβήσει τις «φωτιές» που θα ανάψει στους φορολογουμένους και κυρίως στους έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, το άλμα των αντικειμενικών αξιών.

Μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο της αναπροσαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών οι Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα τρέξουν την άσκηση της προσαρμογής των νέων τιμών ζώνης πάνω στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν. Για να εξουδετερωθούν οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν για τους φορολογουμένους από το άλμα που θα κάνουν οι τιμές ζώνης σε πολλές περιοχές της χώρας, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.

Η κυβέρνηση προεκλογικά και πριν ξεσπάσει η πανδημία είχε δεσμευτεί για νέα μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι «αν η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες ολοκληρωθεί φέτος και μπει στα συστήματα του ΕΝΦΙΑ, τότε θα δούμε αν προκύπτει δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ».

 

Πρόσφατα άρθρα