Σε εντατικοποίηση των ελέγχων το Σαββατοκύριακο της αποκριάς θα προχωρήσει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Σημειώνεται ότι ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις υπαίθριες ψησταριές, καθώς τίθεται θέμα δημόσιας υγείας με τα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα που προσφέρονται.
Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε Ρεθύμνης, σύσκεψη, παρουσία της Διευθύντριας της Υπηρεσίας, των Εποπτών Δημόσιας Υγείας, της Προϊσταμένης της Δημοτικής Αστυνομίας, εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ρεθύμνης και του Προέδρου Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου, με θέμα την αντιμετώπιση της ανάπτυξης παραεμπορίου κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Στη σύσκεψη επισημάνθηκαν τα ακόλουθα:
1. «Βάσει της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας η παρασκευή και προσφορά φαγητών και ποτών πρέπει να γίνεται:
• από νομίμως αδειοδοτημένα και επομένως ελεγχόμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,
• εντός των στεγασμένων και ειδικά εξοπλισμένων χώρων τους (παρασκευαστήρια – κουζίνες) και
• από προσωπικό που φέρει ατομικό βιβλιάριο υγείας σε ισχύ και φροντίζει για την ατομική του καθαριότητα, για τον υγιεινό χειρισμό τροφίμων και την καθαριότητα του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού (σκεύη, συσκευές, έπιπλα κτλ.) .
2. Ως εκ τούτων απαγορεύεται η λειτουργία υπαίθριων ψησταριών. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας επίσης, θέλει να επιστήσει την προσοχή των καταναλωτών σημειώνοντας τους κινδύνους, που εγκυμονούν τα προϊόντα αυτά, για τα οποία κανένας δεν γνωρίζει: από πού προέρχονται, κάτω από ποιες προϋποθέσεις παρασκευάζονται, σε ποιους χώρους, αν τηρούν τις συνθήκες υγιεινής, ποιοι τα παρασκευάζουν, πώς μεταφέρονται, αν είναι μικροβιοφόρα ή όχι. Ακόμα και οι ίδιοι οι πωλητές δεν ξέρουμε αν είναι υγιείς και αν από το χειρισμό των τροφίμων μπορούν να μεταδώσουν μολυσματικά νοσήματα.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας λειτουργώντας πάντα με μοναδικό γνώμονα την πρόληψη, προάσπιση και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, ενημερώνει ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι το σαββατοκύριακο της αποκριάς, αφενός για την πάταξη του παράνομου υπαίθριου εμπορίου και αφετέρου για την τήρηση της υγιεινής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις υπαίθριες ψησταριές που «φυτρώνουν» σαν μανιτάρια και θέτουν θέμα δημόσιας υγείας με τα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα που προσφέρονται.
Συμπερασματικά η διαδικασία πώλησης προϊόντων από υπαίθριες ψησταριές είναι παράνομη για αυτό και συνιστάται στους καταναλωτές, που θα βρεθούν στο Ρέθυμνο, να αποφεύγουν την κατανάλωση αυτών των τροφίμων και να προτιμήσουν τα νομίμως λειτουργούντα καταστήματα μαζικής εστίασης, που προσφέρουν στον καταναλωτή ποιοτικά προϊόντα.
Στους παραβάτες θα επιβάλλονται κυρώσεις Διοικητικές με "πρόστιμο" καθώς και Ποινικές για "Υγειονομική Έκθεση Παράβασης"».
www.goodnet.gr

