Σχετικά με δημοσιεύματα στην εφημερίδα "ΑΝΑΤΟΛΗ" που αφορούν τη Δημοτική Ενότητα Βραχασίου του Δήμου Αγ. Νικολάου και προς ενημέρωση των πολιτών έχομε να αναφέρουμε τα εξής:
Αντιπαρερχόμεθα κατ' αρχήν το ύφος των δημοσιευμάτων τονίζοντας ότι η παρούσα δημοτική αρχή στηρίζει σταθερά και απαρέγκλιτα την ενότητα και την κοινωνική γαλήνη στη περιοχή και καλεί όλους τους πολίτες και κυρίως τους αιρετούς να πράξουν το ίδιο.
Τα έργα και οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη περιοχή δείχνουν περίτρανα την έντονη παρουσία του Δήμου και απαντούν στις κάθε είδους μηδενιστικές αναφορές και αυθαίρετα συμπεράσματα. Αυτό εξάλλου το διαπιστώνουν και οι ίδιοι οι πολίτες που διαμένουν ή επισκέπτονται τη περιοχή.
Από τη 01-01-2011 που ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή αντιμετώπισε μια σειρά θεμάτων όπως:
1. τη ζημιά του μόλου στο Σίσι για την οποία με επίμονες ενέργειες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες πήραμε τελικά τη δέσμευση του κ. Αρναουτάκη για τη διάθεση του ποσού των 150.000 € για την αποκατάσταση της. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την αρμόδια υπηρεσία που είναι η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου για τη σύνταξη της σχετικής μελέτης και την εκτέλεση εν συνεχεία του έργου.
2. την αποκατάσταση των ζημιών του παραλιακού μετώπου από τη μεγάλη θεομηνία που είχε πλήξει και τον μόλο. Προς τούτο ο Δήμος διέθεσε 1 JCB 23 ημερ/σθια, 1 ΓΚΡΕΙΝΤΕΡ 18 ημ. , ΦΟΡΤΗΓΑ 63 ημ. , 1 ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑ 5 ημ. , 1ΥΔΡΟΦΟΡΑ 3 ημ. ενδεικτικής δαπάνης για το Δήμο 45.000 €
3. το συνεργείο πρασίνου του Δήμου φρόντισε το πράσινο της περιοχής (κλάδεμα δέντρων κτλ ) που είχε χρόνια να γίνει. Προς τούτο διατεθήκαν συνολικά 69 ημερομίσθια τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και με την επίβλεψη της γεωπόνου του Δήμου. Η φροντίδα βεβαία δεν σταμάτησε εκεί αλλά συνεχίζεται όπου αυτή απαιτείται.
4. όσον αφορά τη καθαριότητα έχομε: η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται σε καθημερινή βάση στο Σίσι, 4 ημέρες την εβδομάδα στη Μίλατο και 3 στο Βραχάσι. Δύο εργάτες σε καθημερινή βάση ασχολούνται με τη πεζή καθαριότητα στην ευρύτερη περιοχή. Μια φορά την εβδομάδα και σε συνεννόηση με το τοπικό συμβούλιο γίνεται αποκομιδή μεγάλων αντικειμένων. Τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά κάδοι ανακύκλωσης και γίνεται η αποκομιδή δυο φορές την εβδομάδα. Όλα αυτά γίνονται χωρίς να έχομε λάβει ούτε ένα αμάξι καθαριότητος ή εργάτη από τη πρώην κοινότητα.
5. για τη συντήρηση των αγροτικών δρόμων και τη διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης στο Σίσι διατέθηκαν τον Αύγουστο 1 JCB 19 ημ., 1 ΓΚΡΕΙΝΤΕΡ 12 ημ., ΦΟΡΤΗΓΑ 26 ημ., 1 ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑ 2 ημ., 1 ΥΔΡΟΦΟΡΑ 3 ημ. ενδεικτικής δαπάνης για το Δήμο 25.000 €
6. άνοιξε επιτέλους το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών ( ΚΕΠ ), ενώ θα μπορούσε να γίνει αυτό, εδώ και δυο χρονια που αποφασιστηκε η ίδρυσή του και δεν έγινε η εγκριθείσα πρόσληψη ενος ατόμου για την λειτουργία του. Σε όλο αυτό το διάστημα βέβαια το ενοίκιο για το κτίριο πληρωνόταν.
7. η μελέτη του παραλιακού μετώπου από τον κ. Σκουτέλη με τον οποίο είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, προχωρεί κανονικά (έχουν παρθεί όλες οι εγκρίσεις που αφορούν την προμελέτη) και ετοιμάζεται η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
8. για τη μελέτη του ΣΧΟΑΠ κινήσαμε τις απαιτούμενες διαδικασίες ( σύνταξη με ανάθεση σε ιδιώτη της γεωλογικής μελέτης κτλ ) και επίκειται η έγκριση του.
9. μετά την έγκριση του ΣΧΟΑΠ , ακολουθεί αμέσως η έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού, που συνέταξε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, για την ανέγερση του δημοτικού σχολείου στο Σίσι με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ όπου και έχει ενταχθεί.
10. με συνεχείς παρεμβάσεις του Δημάρχου προσπαθούμε να προωθήσομε το πολεοδομικό σχέδιο του Σισίου που είναι, πέραν των άλλων, βασική προϋπόθεση για τον σχεδιασμό έργων και ανάπτυξης της περιοχής.
11. προωθούμε ( με τη ΔΕΥΑΑΝ ) τη σύνταξη της μελέτης αποχέτευσης της ευρύτερης περιοχής, βασικό έργο υποδομής που χρόνια τώρα έπρεπε να είχε γίνει.
12. η ΔΕΥΑΑΝ έχει αναλάβει πλέον τη συντήρηση των δικτύων, κάνει τους απαιτούμενους ελέγχους και έχει βάλλει σε τάξη τους λογαριασμούς ύδρευσης.
Θα μπορούσαμε να απαριθμήσομε και αλλά πολλά που έχουν γίνει και σε καμιά περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι έγιναν όλα όσα έχει ανάγκη η περιοχή.
Εάν όμως αναλογιστούμε: α) τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα με επακόλουθο τις συνεχείς περικοπές ( από το 1.500.000 € της ΣΑΤΑ που περιμέναμε το 2011 έχομε λάβει μόλις τις 250.000 € ), β) τη διοικητική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β' βαθμού με τα γνωστά προβλήματα σύγχυσης αρμοδιοτήτων και ασαφειών γ) τις αναγκαίες προσαρμογές των νέων εδαφικών περιοχών ( Νεάπολη και Βραχάσι ) τότε: εύκολα αντιλαμβάνεται κάθε καλόπιστος ότι με τα έργα που προαναφέρθηκαν όχι μόνο δεν μπήκε ¨πέτρα πάνω σε πέτρα¨ όχι μόνο δεν παράγεται έργο αλλά απεναντίας έχουν γίνει πράγματα που επί χρόνια δεν γινόταν.
Πρέπει επίσης να έχομε υπόψη μας ότι για να παραχθεί έργο χρειάζονται διάθεση – μεθοδικότητα – επιμονή – συνέπεια και χρόνος, πράγματα που δεν συμβαδίζουν με διχόνοιες και αλληλοκατηγορίες. Ο Δήμος με βάση αυτά προσπαθεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά του στη περιοχή καθώς και να συμβάλλει στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να επιτύχει ακόμη περισσότερα
Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΕΡΟΥΛΗΣ
