Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΚρήτηΑλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων

Αλεξανδρινό, το λουλούδι των Χριστουγέννων

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Αλεξανδρινό είναι το λουλούδι των Χριστουγέννων. Κόκκινο, με μεγάλα πέταλα, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι αποτελεί κάτι και σαν σήμα κατατεθέν των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Πόσο ασφαλές, όμως, είναι το εν λόγω λουλούδι;

Ολοι κάπου, κάποτε έχουν ακούσει τη φήμη ότι το Αλεξανδρινό είναι δηλητηριώδες. Και φυσιολογικά, φοβούνται. Και για τους ίδιους και για τα κατοικίδιά τους. Η φήμη είναι αληθής, το Αλεξανδρινό είναι δηλητηριώδες, αλλά τόσο που ούτε έναν αρουραίο δεν μπορεί να βλάψει. Αν το μασουλήσει το κατοικίδιό σας, το πολύ πολύ να υποφέρει από πονόκοιλο, αναφέρει η κτηνίατρος Σούζαν Κόνεσνι.

Τα φύλλα του Αλεξανδρινού έχουν πικρή γεύση, ωστόσο, αυτή ακριβώς η γεύση δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει σκύλους, γάτες, πουλιά, κουνέλια και ιγκουάνα από το να τα μασουλήσουν. Οπως συνήθως κάνουν όλα τα ζωάκια με οτιδήποτε βρουν μπροστά τους.

Το «δηλητήριο» του Αλεξανδρινού δεν είναι άλλο από το γαλακτώδες υγρό που εκκρίνουν τα φύλλα του και το οποίο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα, το στόμα, τους βλεννογόνους, στα μάτια και σε περίπτωση κατάποσης και στον γαστρεντερικό σωλήνα. Σε περίπτωση που ένα ζωάκι το καταπιεί, οι κτηνίατροι υποστηρίζουν, υπάρχει η πιθανότητα να τους προκληθούν ήπιες έως μέτριες γαστρικές διαταραχές, εμετοί και διάρροιες. Υποστηρίζουν δε, ότι η κατάποση του Αλεξανδρινού σε γενικές γραμμές δεν είναι απειλητική για τη ζωή του κατοικίδιου, υποστηρίζουν, όμως, ότι καλό είναι καλέσετε αμέσως μόλις το αντιληφθείτε είτε τον κτηνίατρό  σας, είτε το κέντρο δηλητηριάσεων. Και αυτό γιατί ανάλογα με την ποσότητα που έχει καταπιεί το ζωάκι ενδέχεται να είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή.

Οσον αφορά τους ανθρώπους, και τι θα πρέπει να κάνει κάποιος σε περίπτωση που το μωρό του έχει φάει φύλλα Αλεξανδρινού… Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό του. (iefimerida)

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα