Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΧανιάΟικονομίαΜειωμένος ο προϋπολογισμός του δήμου Χανίων για το 2016

Μειωμένος ο προϋπολογισμός του δήμου Χανίων για το 2016

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

 

   Χωρίς νέα βάρη για τους δημότες αλλά μειωμένος κατά 2,1 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι είναι ο προϋπολογισμό του δήμου Χανίων για το 2016. Τα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού καθώς και την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει ο δήμος τη νέα χρονιά παρουσίασαν σήμερα ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας και ο αντιδήμαρχος οικονομικών Νεκτάριος Αλεξανδράκης.

Ο νέος προϋπολογισμός βασίζεται σε τρείς βασικούς άξονες: Νοικοκύρεμα των οικονομικών, ορθολογική διαχείριση διαθέσιμων πόρων και αύξηση της εισπραξιμότητας από τέλη και άλλες υπηρεσίες.

Παρουσιάζοντας το νέο προϋπολογισμό ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι για το νέο έτος δεν θα υπάρξει καμία απολύτως αύξηση των δημοτικών τελών « ούτε κατά ένα λεπτό» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε επισημαίνοντας ότι « πολιτική του δήμου είναι να μην επιβαρυνθούν πολίτες και επιχειρήσεις με νεα οικονομικά βάρη σε περίοδο οικονομικής κρίσης παρά την αύξηση κατά 10% την οποία και θα απορροφήσουμε».

Ωστόσο, έκανε σαφές ότι στο πλαίσιο του νοικοκυρέματος των οικονομικών έχουν ξεκινήσει ήδη διασταυρώσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ώστε να διαπιστωθούν τα πραγματικά τετραγωνικά κτισμάτων που δηλώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την καταβολή των δημοτικών τελών. Και αυτό γιατί όπως επεσήμανε έχουν διαπιστωθεί πολλές περιπτώσεις δήλωσης μηδενικών τετραγωνικών σε πλήθος ακινήτων.

Παράλληλα, ο δήμος προχωρεί σε αντιστοίχιση των λογαριασμών ΔΕΚΟ καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ο δήμος καταβάλει μεγάλα ποσα για ακίνητα τα οποία δεν του ανήκουν αναφέροντας χαρακτηριστικά ακίνητο για το οποίο καταβάλει λογαριασμούς και το οποίο ανήκει σε άλλο δήμο.

Για το 2016 ο προϋπολογισμός του δήμου εχει διαμμορφωθει στα 116, 7 εκατομμύρια ευρώ και είναι μειωμένος κατά 2,1 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών Νεκτάριος Αλεξανδράκης. Ο ίδιος προανήγγειλε μειώσεις σε πολλούς κωδικούς ξεκαθαρίζοντας ότι αυτές δεν αφορούν κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο κ Αλεξανδράκης απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ ανέφερε ότι σήμερα τα χρέη επιχειρήσεων και ιδιωτών προς το δήμο από μη καταβολή τελών και διάφορα πρόστιμα είναι 39 εκατομμύρια ευρώ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση στις βεβαιώσεις των εσόδων παλαιών χρήσεων κατά 118%.

«Πρόκειται για χρέη για τα οποία παρανόμως κανείς δεν είχε ενδιαφερθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα