Στην δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου δήμων όπου αναπτύχθηκαν μεγάλοι αρχαιολογικοί πολιτισμοί –Μινωικός, Μακεδονικός-  προχωρούν από κοινού οι δήμοι Οροπεδίου Λασιθίου, Αμφίπολης και Μεσσήνης.

Σε εκδήλωση που οργάνωσε στη Δράμα το Πανεπιστήμιο Πειραιά με αντικείμενο το ρόλο του ΥΠΕΞ στην προώθηση του πολιτισμού, ως παράγοντα σύζευξης του Αποδήμου Ελληνισμού με τις ρίζες του μέσα από καινοτόμες και δημιουργικές διαδικασίες συμμετοχής τους, οι δήμαρχοι Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, Αμφίπολης Κώστας Μελίτος,  Προσοτσάνης Άγγελος Λύσσελης και Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης ανακοίνωσαν (μετά από πρόταση του δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη) την δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου δήμων όπου αναπτύχθηκαν αρχαίοι πολιτισμοί. Στόχος η παραγωγή πολιτισμικών-πολιτιστικών δράσεων που θα προβάλλουν την χώρα διεθνώς και θα ενισχύουν ακόμα περισσότερο την τουριστική μας βιομηχανία.

Μάλιστα στον χαιρετισμό του, στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης αναφέρθηκε στη ταινία-ντοκιμαντέρ «Ένας Θεός γεννιέται» που σκηνοθέτησε η Ελένη Βλάσση και παρουσιάζει με ντοκουμέντα την διασύνδεση του Μινωικού και Μακεδονικού Πολιτισμού που άφησαν τα «σημάδια τους» στο Δικταίο Άνδρον. Στα γυρίσματα της ταινίας διάρκειας 1 ώρας, συμμετείχαν 70 δημότες του Οροπεδίου Λασιθίου ηλικίας από 6 έως 80 ετών.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε από κοινού οι δήμοι Οροπεδίου Λασιθίου και Αμφίπολης όπου η αρχαιολογική σκαπάνη πρόσφατα έφερε στο «φώς» ένα εξαιρετικό ταφικό σύμπλεγμα. Στο πολιτισμικό αυτό δίκτυο θα συμμετέχουν και άλλοι δήμοι με την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, στοχεύοντας στην παραγωγή πολιτισμού, στην προβολή, και περαιτέρω ανάδειξη των περιοχών αυτών σε τουριστικό επίπεδο. Η μεγάλη μας κληρονομιά είναι ο πολιτισμός μας τον οποίο αξιοποιούμε αποτελεσματικά προς όφελος και του τουριστικού μας προϊόντος» δήλωσε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης. (Cretalive)