Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΚρήτηΡέθυμνοΑστυνόμευση για τον πολίτη και όχι για την εξοικονόμηση χρημάτων

Αστυνόμευση για τον πολίτη και όχι για την εξοικονόμηση χρημάτων

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Την ανάγκη η αναδιοργάνωση – αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών για ασφάλεια επεσήμαναν από κοινού οι φορείς του νομού Ρεθύμνου και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, που συναντήθηκαν την Τετάρτη μετά από πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, κας Μαρίας Λιονή. Στη συνάντηση βρίσκονταν και οι πέντε δήμαρχοι του Ρεθύμνου και θέμα συζήτησης ήταν το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών – Δομών της Ελληνικής Αστυνομίας στο Νομό Ρεθύμνης, όπως αυτό παρουσιάστηκε από τον Γενικό Αστυνομικό Περιφερειακό Διευθυντή Κρήτης Υποστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη την 03-12-2015 στο Ηράκλειο Κρήτης, παρουσία του Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι είναι αντίθετη με το σχέδιο αυτό καθώς πρόκειται για ένα σχέδιο απλής αναδιάταξης – αναδιοργάνωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών, που δεν λύνει κανένα χρόνιο πρόβλημα αστυνόμευσης, αλλά αντιθέτως διαιωνίζει και επιβαρύνει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Τονίστηκε η αναγκαιότητα πραγματικής αναδιάρθρωσης της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. και για το λόγο αυτό παρουσίασε την πρότασή της που θα λύσει χρόνια προβλήματα και δυσλειτουργίες των αστυνομικών υπηρεσιών και για να υπάρχει πραγματική και οργανωμένη αστυνόμευση στον νομό.

Κατά τη διαδικασία του διαλόγου και στην προσπάθεια όλων να βρεθούν λύσεις για την καλύτερη αστυνόμευση του νομού, η Αντιπεριφερειάρχης και οι Δήμαρχοι εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πρόταση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου, καθώς εκτός των άλλων προβλέπει, χωρίς μάλιστα να απαιτείται αύξηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, την ύπαρξη παρουσίας περιπολούντων ένστολων αστυνομικών επί 24ωρο σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους.

Σε περίπτωση που η πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν προχωρήσει σε πραγματική αναδιάρθρωση, οφείλει να μην προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη αναδιάταξη των υπηρεσιών στο Νομό Ρεθύμνης καθώς, η κατάργηση των υπηρεσιών που προβλέπει το αρχικό σχέδιο, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα ελλιπούς αστυνόμευσης, αντιθέτως θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα, είπαν οι παρευρισκόμενοι.

Τέλος εξέφρασαν κοινή θέση ότι σε περίπτωση αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών θεωρείται αυτονόητη αλλά και επιβεβλημένη:
1) Η ύπαρξη Αστυνομικού Τμήματος σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο, το οποίο θα στελεχωθεί κατάλληλα προκειμένου να προσφέρει εικοσιτετράωρη ένστολη αστυνόμευση.
2) Η ύπαρξη μίας και μοναδικής ειδικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της βαρύνουσας εγκληματικότητας.
3) Η ύπαρξη Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνου ως αυτόνομης Υπηρεσίας καθώς ασχολείται με ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο αντικείμενο που ταλανίζει τα τελευταία είκοσι χρόνια τον νομό μας.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Την πρότασή της για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών χωρίς να υπάρξει «αιμορραγία» προσωπικού, αλλά κυρίως με γνώμονα τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών σε όλες τις περιοχές έχει καταθέσει εδώ και καιρό η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου. Η πρόταση της Ε.Α.Υ.Ρ. περιλαμβάνει τα εξής:

• Μία Αστυνομική Υπηρεσία, στελεχωμένη με τουλάχιστον πενήντα (50) άτομα, η οποία θα εξυπηρετεί τους πολίτες που κατοικούν στους Καλλικρατικούς Δήμους Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου.
Βασική προϋπόθεση, ανά 8ωρο (βάρδια), να επανδρώνει πλήρως τουλάχιστον μία περιπολία για το Δήμο Αγίου Βασιλείου και μία περιπολία για το Δήμο Αμαρίου.

• Μία Αστυνομική Υπηρεσία, στελεχωμένη με τουλάχιστον εξήντα (60) άτομα, η οποία θα εξυπηρετεί τους πολίτες που κατοικούν στους Καλλικρατικούς Δήμους Μυλοποτάμου και Ανωγείων. Λόγω του ιδιαίτερου της περιοχής, στην Υπηρεσία αυτή, θα λειτουργεί κατάλληλα στελεχωμένο γραφείο Ασφαλείας.
Βασική προϋπόθεση, ανά 8ωρο (βάρδια), να επανδρώνει τουλάχιστον μία περιπολία για τον Δήμο Μυλοποτάμου και μία περιπολία για τον Δήμο Ανωγείων.

• Μία Ειδική Υπηρεσία (Τ.Α.Ε.), στελεχωμένη με τουλάχιστον σαρανταπέντε (45) κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα, η οποία, υπό τις εντολές του Αστυνομικού Διευθυντή του Νομού, να δραστηριοποιείται σε όλο τον Νομό, με στοχευμένες δράσεις, κατά της βαρύνουσας εγκληματικότητας.

• Στις έδρες των Δήμων που δεν θα έχουν Αστυνομική Υπηρεσία, λειτουργία γραφείου Αστυνομικού Κ.Ε.Π. στελεχωμένο με κατάλληλο προσωπικό, το οποίο θα λειτουργεί ώρες γραφείων Δήμου και θα είναι εξοπλισμένο με σύνδεση POLICE ON LINE για την καλύτερη διοικητική εξυπηρέτηση των πολιτών.

• Στην έδρα του Νομού Ρεθύμνου, θα λειτουργούν:

• Αστυνομικό Τμήμα, στελεχωμένο με τουλάχιστον πενήντα (50) άτομα, το οποίο θα εξυπηρετεί τους πολίτες που κατοικούν στον Καλλικρατικό Δήμο Ρεθύμνου.
Βασική προϋπόθεση, ανά 8ωρο (βάρδια), να επανδρώνει πλήρως μία περιπολία για την πόλη και δύο περιπολίες στις τοπικές αρμοδιότητες των πρώην Δήμων Νικηφόρου Φωκά, Λαππαίων και Αρκαδίου.

• Τμήμα Τροχαίας, στελεχωμένο με τουλάχιστον σαράντα (40) άτομα, το οποίο θα καλύπτει όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο στα όρια του Δήμου Ρεθύμνου.
Βασική προϋπόθεση, ανά 8ωρο (βάρδια), να επανδρώνει πλήρως μία περιπολία στο Εθνικό Δίκτυο.

• Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, στελεχωμένη με τουλάχιστον εξήντα (60) άτομα, για την εκπλήρωση της ειδικής αποστολής της.

• Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, στελεχωμένο με τουλάχιστον δεκαπέντε (15) άτομα, το οποίο λόγω της ιδιαιτερότητας του Νομού και της αποτελεσματικότητας που έχει επιδείξει από τη λειτουργία του έως σήμερα, θα δραστηριοποιείται σε όλο το Νομό.

• Επιτελική Υπηρεσία, στελεχωμένη με τουλάχιστον τριάντα (30) άτομα, στην οποία θα υπάγεται και το Κέντρο R/T (100).

«Για τη σωστή υλοποίηση της παραπάνω πρότασής μας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι, η οποιαδήποτε μετακίνηση προσωπικού από μια Υπηρεσία σε κάποια άλλη, να πραγματοποιείται μόνο κατόπιν αντικατάστασής του.

Έχοντας ως δεδομένο ότι η οργανική δύναμη στην Δ.Α. Ρεθύμνου είναι συνολικά 428 Αστυνομικοί και Ειδικοί Φρουροί και η υπάρχουσα δύναμη που υπηρετεί σήμερα στις Αστυνομικές Υπηρεσίες του νομού είναι συνολικά 355 Αστυνομικοί και Ειδικοί Φρουροί, η ανωτέρω πρότασή μας μπορεί να εφαρμοστεί διότι δημιουργούνται, πρότυπες Αστυνομικές Υπηρεσίες, ικανές να ανταποκριθούν στο έργο και την αποστολή τους, χωρίς να γίνει καμία αλλαγή στον συνολικό αριθμό της οργανικής δύναμης του νομού», σημειώνει η ένωση.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Μεταξύ των προτάσεων για τον νομό Ρεθύμνου είναι η κατάργηση του αστυνομικού τμήματος Ανωγείων και η μετατροπή του σε αστυνομικό σταθμό, η συγχώνευση του Τμήματος Ασφαλείας και του Αστυνομικού Τμήματος Γεροποτάμου σε αστυνομικό Τμήμα Περάματος, η κατάργηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, που θα υπαχθεί στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, ενώ είναι άγνωστο εάν θα αλλάξει ο σχεδιασμός για την κατάργηση του Α.Τ. Συβρίτου, που αρχικά είχε κατατεθεί, αλλά υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τον δήμαρχο, Π. Μουρτζανό. Προτείνεται, ακόμα, η κατάργηση του Α.Τ. Λαππαίων στην Επισκοπή. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες παραμένουν ως έχουν.

www.goodnet.gr

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα