Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΛασίθι γενικάΣύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για την Διαχείριση των απορριμμάτων Κρήτης

Σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών για την Διαχείριση των απορριμμάτων Κρήτης

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Στη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, του υφυπουργού κ. Γιάννη Μπαλάφα του γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελου Καπετάνιου, του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, των αρμοδίων αντιπεριφερειαρχών κ. Καλογερή και Μανασάκη, Δημάρχων και Υπηρεσιακών παραγόντων από όλη την Κρήτη, μεταξυ των οποίων και ο δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκη πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Κρήτης όπως έχει εγκριθεί από την περιφέρεια του νησιού.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων και πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ κ. Τάσος Βάμβουκας, τόνισε την ανάγκη επέκτασης του κυττάρου στην Κορακιά αλλά και την πρόοδο της διαδικασίας απαλλοτρίωσης των παρακείμενων οικοπέδων προκειμένου να συντελεστεί αυτή, ενώ απέσπασε την προφορική δέσμευση του παριστάμενου περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη ότι θα δρομολογήσουν από κοινού τις εξελίξεις, αναγνωρίζοντας την οριακή κατάσταση του κορεσμού των υφιστάμενων κυττάρων και την κρισιμότητα της κατάστασης. Με την τοποθέτηση και την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης συμφώνησε και ο Υπουργός κ. Κουρουμπλής.
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Χανίων έθεσε αίτημα για 12μηνη παράταση του διαστήματος συγχώνευσης των τοπικών ΦΟΔΣΑ στον περιφερειακό, έτσι ώστε να αφομοιωθεί η νέα φιλοσοφία εθνικού σχεδιασμού ενώ υπερθεμάτισε για την αυτονομία και την αυτοτέλεια της ΔΕΔΙΣΑ που πηγάζει από τον αριθμό των έργων που έχει υλοποιήσει, την τεχνογνωσία που διαθέτουν τα στελέχη της, την βιωσιμότητα που προκύπτει από το μέγεθος της, επικαλούμενος μάλιστα και την ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης.
Τελικά, ανακοινώθηκε από το γραμματέα συντονισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων κ. Καπετάνιο, η παράταση της συγχώνευσης των ΦΟΔΣΑ στον περιφερειακό για 5 μήνες, γεγονός που επιτρέπει την απρόσκοπτη λειτουργία της ΔΕΔΙΣΑ για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος το θέμα της συμβατότητας του περιφερειακού σχεδιασμού, με τους στόχους του νέου εθνικού σχεδιασμού. Τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων θα δίνουν έμφαση στην προδιαλογή στην πηγή του οργανικού υπολείμματος και στην χωροθέτηση των πράσινων σημείων όπως προβλέπει ο νέος εθνικός σχεδιασμός.

Τέλος παραμένει ισχυρό το αίτημα μετά από τις πιέσεις που ασκήθηκαν έτσι ώστε από 01/01/12016 η ΔΕΔΙΣΑ μεταξύ άλλων, να διατηρήσει την αυτονομία της και να συνεχίσει να προσφέρει στους Δήμους των Χανίων φθηνές και ποιοτικές υπηρεσίες και μετά την παρέλευση της παράτασης των 5 μηνών.

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα