Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΚόσμοςΗ Σαουδική Αραβία έχει έλλειμμα και επιβάλλει λιτότητα στους πολίτες

Η Σαουδική Αραβία έχει έλλειμμα και επιβάλλει λιτότητα στους πολίτες

Από

Ημερομηνία

Τα 30 εκατομμύρια κάτοικοι του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας θα νιώσουν στο πετσί τους το 2016 τις συνέπειες από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου

Το σαουδαραβικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον προϋπολογισμό του 2016, αναφέροντας ότι για τρίτη συνεχή χρονιά θα είναι αρνητικός. Το έλλειμμα υπολογίζεται στα 87 δισ. δολάρια, ήτοι 11% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο κόκκινο και τα κρατικά ταμεία «πληρώνουν» την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Το πετρέλαιο κόστιζε 115 δολάρια το βαρέλι το 2014 και σήμερα έχει χάσει το 68% της αξίας του. Ο «μαύρος χρυσός» εκπροσωπεί το 90% των εσόδων της Σαουδικής Αραβίας και η πτώση δείχνει τρομακτική για μια χώρα συνηθισμένη να συσσωρεύει εκατομμύρια.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός εξόδων, τότε όλες οι οικονομίες της χώρας θα εξανεμιστούν σε 5 χρόνια το αργότερο. Το Ταμείο συστήνει μάλιστα στη Σαουδική Αραβία να αρχίσει να κάνει οικονομίες και να επιβληθεί κάποιο είδος λιτότητας. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τις γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις για το νερό, το ρεύμα και τη βενζίνη (ως σήμερα τα νοικοκυριά πλήρωναν ελάχιστα για αυτά τα αγαθά).

Το πρώτο μέτρο λιτότητας είναι ότι το λίτρο βενζίνης, το οποίο σήμερα στοιχίζει στους πολίτες της χώρας 0,15 ευρώ, θα αυξηθεί κατά 40%. Απίστευτη είδηση για τους κατοίκους, τη στιγμή που το πετρέλαιο πέφτει! Επίσης, το κράτος, το οποίο ελέγχει σχεδόν όλη την οικονομία, κάνει λόγο για πρώτη φορά για ιδιωτικοποιήσεις, αρχής γενομένης από την πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον αύξηση φόρων και επιβολή ΦΠΑ. (iefimerida)

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα