Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΧανιάΡεπορτάζ“Καμπάνα” στην Αντιπεριφέρεια

“Καμπάνα” στην Αντιπεριφέρεια

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Υ. ΧΑΝΙΩΝ

Πρόστιμο “καμπάνα” ύψους 120.000 στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων για μία υπόθεση -τουλάχιστον 20 ετών- που έχει να κάνει με την εταιρεία “Ελαιοπαραγωγική” επέβαλε η Εφορία!

Πρόκειται για μία υπόθεση που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και αφορά τις προηγούμενες Νομαρχιακές Αρχές και η οποία, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, θα συνεχιστεί στις δικαστικές αίθουσες. Το θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο με εισήγηση που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης προκειμένου να ενημερωθεί το όργανο για το πρόστιμο. Και αυτό γιατί η Περιφέρεια θα υποχρεωθεί να πληρώσει το βαρύτατο πρόστιμο προκειμένου να μην μπλοκαριστούν οι κωδικοί της από την Εφορία, παρότι θα διεκδικήσει να τις επιστραφούν τα χρήματα.

Το πρόστιμο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του συνόλου των περιφερειακών συμβούλων καθώς έχει να κάνει με δικαστικές αποφάσεις που κρίθηκαν άδικες. Οπως δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης στα “Χ.Ν.” η εταιρεία “Ελαιοπαραγωγική Α.Ε.” δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τότε είχε διεκδικήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναγνωριστεί ως ομάδα παραγωγών προκειμένου να λαμβάνει επιδοτήσεις όπως και οι υπόλοιπες ομάδες παραγωγών. Ομως και οι δύο επιτροπές -που τότε ορίζονταν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πρόεδρο δικαστικό- απέρριψαν ως απαράδεκτο το αίτημα της Εταιρείας. Η εταιρεία στη συνέχεια προσέφυγε με αίτημα αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου σε αστικά αρχικά και έπειτα σε διοικητικά δικαστήρια. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες. Η εταιρεία επανήλθε στην υπόθεση το 2003 και ενώ σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη «στην ουσία δεν λειτουργούσε καθώς είχε παύσει κάθε δραστηριότητά της». Τότε προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως δεν είναι αρμόδιο το κράτος που απερρίφθησαν τα αιτήματά της, αλλά η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και παρέπεμψε την υπόθεση σε κατώτερο δικαστήριο, στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων. Το τελευταίο δικαίωσε την εταιρεία για ένα ποσό περίπου 500.000 ευρώ (440.000 το ποσό που διεκδικούσε συν τους τόκους). Επειδή όμως η εταιρεία είχε μία οφειλή προς την Εφορία της τάξης των 120.000 ευρώ (οφειλή, συν πρόστιμα και προσαυξήσεις) η Δ.Ο.Υ. Χανίων με απόφασή της καλεί το ποσό αυτό να τις καταβληθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Μάλιστα είναι άμεσα απαιτητό καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μπορέσει να προχωρήσει σε κατασχέσεις σε βάρος της Π.Ε. Χανίων για ίσο ποσό! Η Π.Ε. Χανίων θα προσφύγει δικαστικά σε βάρος του δημοσίου για το πρόστιμο που της επεβλήθη καθώς θεωρεί εντελώς παράλογο όλο το σκεπτικό της απόφασης. «Ερχεται λοιπόν τώρα η Εφορία να επιβάλλει σε εμάς να πληρώσουμε προς το κράτος ένα πρόστιμο 120.000 ευρώ, επειδή δεν είχε προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία τότε πριν από 20 χρόνια παρότι -σημειώνω- ότι οι επιτροπές αυτές ήταν κρατικές και όχι νομαρχιακές ή περιφερειακές» τονίζει ο κ. Βουλγαράκης, σημειώνοντας πως η Π.Ε. Χανίων θα πληρώσει το πρόστιμο, αλλά θα ζητήσει τα χρήματα πίσω με προσφυγές της στη Δικαιοσύνη.

Χανιώτικα Νέα

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα