Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια, περιστοιχούμενος από τον Εφημέριο της Ενορίας Αρχιμ. Ευγένιο Σπηλιαρωτάκη και τον ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος πόλεως Ιεράπετρας Πρωτ. Ανδρέα Πιτροπάκη, ιερούργησε στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό του χωριού Άγιος Στέφανος της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού του Δήμου Ιεράπετρας.
Αντί κηρύγματος ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την Πατριαρχική Απόδειξη επί τοις Χριστουγέννοις της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, η οποία διαβάστηκε σε όλους τους Ναούς και τις Ιερές Μονές της Μητροπολιτικής περιφερείας, και ευχήθηκε όλοι μας να κρατήσουμε τη μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε με την ομολογία της πίστεως και το μαρτύριο του ο Άγιος Στέφανος ο Αρχιδιάκονος και ο πρώτος μάρτυρας της Εκκλησίας.
Στην πανήγυρη του ναού παρέστη πλήθος πιστών της περιοχής, μεταξύ του οποίου ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ.  Ιωάννης Τζιρβελάκης, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού κ. Ανδρ. Παπαδοπετράκης, ο Πρόεδρος κ. Σταύρος Στεφανάκης και τα Μέλη της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου.