Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΧανιάΡεπορτάζΜεγάλα έργα σε εκκρεμότητα

Μεγάλα έργα σε εκκρεμότητα

Από

Ημερομηνία

Ποια βαλτώνουν, ποια προχωρούν και ποια ολοκληρώνονται σύντομα;

Παγίδες, εμπόδια, αλλά και προσδοκίες για ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα που εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί στον Νομό Χανίων κληροδότησε το 2015 στη νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται σε έργα που χρηματοδοτούνταν από το Ε.Σ.Π.Α. 2007 – 2013 και δεν έχουν ολοκληρωθεί. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το παλιό Τελωνείο και το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, για τα οποία ο Δήμος Χανίων καλείται να βρει άμεσα τρόπο να “κλείσει” τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπος με το φάσμα της οικονομικής καταστροφής, αφού θα πρέπει να επιστρέψει όλους τους ευρωπαϊκούς πόρους που πήρε! Αντίθετα η νέα χρονιά βρίσκει άλλα σημαντικά έργα, όπως το δημοτικό πάρκινγκ της Περίδου και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στη Χαλέπα, να έχουν μπει στην τελική ευθεία της αποπεράτωσής τους και είτε να απομένουν λεπτομέρειες έως ότου παραδοθούν στο ευρύ κοινό είτε να έχει εξασφαλιστεί οικονομικά το επόμενο βήμα που θα τα ολοκληρώσει.

Στην κατηγορία των προσδοκιών ανήκουν η περίπτωση της αναστήλωσης της Δημοτικής Αγοράς και του κόμβου των Μουρνιών για τα οποία έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες, ωστόσο, μια ακόμα Πρωτοχρονιά τα βρήκε στο στάδιο των σχεδίων επί χάρτου και των γραφειοκρατικών ενεργειών. Πάντως και για τις δύο αυτές περιπτώσεις οι αρμόδιοι φορείς εκτιμούν ότι το 2016 θα φέρει θετικές εξελίξεις τις οποίες η χανιώτικη κοινωνία περιμένει χρόνια ολόκληρα. Τέλος, η επέκταση του αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης”, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα υποδομής, το οποίο θα δώσει σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομία, μπορεί να μην ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης του Ε.Σ.Π.Α. 2007 – 2013, αλλά “σώθηκε” καθώς έγινε “έργο – γέφυρα”. Συνεπώς, αν και θα απορροφήσει πόρους από το νέο Ε.Σ.Π.Α., η αποπεράτωσή του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

ARXAIOLOGIKO MOYSEIO XALEPA 1ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στην τελική ευθεία η αποπεράτωση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατασκευή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Χατζηδάκη, στη συνοικία της Χαλέπας. Το έργο της ανέγερσης του νέου Μουσείου υλοποιήθηκε με κονδύλια του Ε.Σ.Π.Α. 2007 – 2013 και είχε αρχικό προϋπολογισμό 17,9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το πραγματικό κόστος του έργου δεν ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ μετά τις εκπτώσεις που προέκυψαν από τον μειοδοτικό διαγωνισμό. Όπως εξήγησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου, οι εκκρεμότητες που απομένουν αφορούν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, το αμφιθέατρο και την αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Από εκεί και πέρα, αναμένεται η πρόσκληση του νέου Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020 στο οποίο θα ενταχθεί η χρηματοδότηση του έργου της διαμόρφωσης της μόνιμης συλλογής. Πάντως σε αντίθεση με άλλα σημαντικά έργα το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α. που μόλις ολοκληρώθηκε.

AERODROMIO XANIONΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ “ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ”

Εργο “γέφυρα” με το νέο Ε.Σ.Π.Α.

Κανονικά συνεχίζεται το έργο επέκτασης του αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης” παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση προερχόταν από το Ε.Σ.Π.Α. 2007 – 2013 και το έργο δεν παραδόθηκε στην προθεσμία που έπρεπε. Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ, θα συνεχιστεί με πόρους από το νέο Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.Ν.”, δόθηκε παράταση στον εργολάβο να ολοκληρώσει τις εργασίες μέχρι τέλους του 2016. «Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά, έχει γίνει “γέφυρα” στη χρηματοδότηση του έργου και δεν υπάρχει πρόβλημα με την ολοκλήρωσή του», ανέφερε σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του έργου εκτιμάται ότι την άνοιξη θα παραδοθούν τα καινούργια τσεκ – ιν στην ανατολική πλευρά, χώροι γραφείων και κάποιες νέες πύλες. “Αγκάθι” πάντως παραμένει ακόμα το θέμα της χρηματοδότησης και κατασκευής του καινούργιου υποσταθμού ρεύματος που θα ενισχύσει την ηλεκτροδότηση του αεροδρομίου.

KOMBOS MOYRNIONΚΟΜΒΟΣ ΜΟΥΡΝΙΩΝ

Αισιοδοξία για το 2016

Ενα από τα σημαντικά έργα που πρόκειται να συνεχιστούν μέσα στο 2016 είναι ο συνδετήριος δρόμος Μουρνιές – πόλη Χανίων. Το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό πάνω από 12 εκατ. ευρώ, ωστόσο, μετά τη δημοπρασία των Μάρτιο του 2014 και την έκπτωση 43,7% που εξασφαλίστηκε το κόστος μειώθηκε περίπου κατά το ήμισυ. Το 50% των περίπου 6 εκατ. ευρώ αφορά απαλλοτριώσεις και το άλλο 50% την κατασκευή του δρόμου. «Τόσο οι απαλλοτριώσεις όσο και το έργο θα ενταχθούν στο νέο Ε.Σ.Π.Α. και είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείο Υποδομών», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) Λευτέρης Κοπάσης. Οπως εξήγησε, το πρώτο κομμάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά τα “επικείμενα” (δηλαδή τη διαδικασία συνεννόησης με όσους έχουν κάποια στοιχεία επί των απαλλοτριωμένων), τα οποία πρέπει να πληρωθούν και αφορούν ένα ποσό της τάξης των 170.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά τα έχει ήδη πάρει ο Ο.Α.Κ. και θα τα αποδώσει, επεσήμανε ο κ. Κοπάσης και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια από έναν κωδικό θα πληρωθούν οι απαλλοτριώσεις και από κάποιον άλλο το έργο. Καταλήγοντας ο κ. Κοπάσης υποστήριξε για τον κόμβο Μουρνιών ότι δεν αναμένονται εκπλήξεις και σοβαρά εμπόδια και η υλοποίηση του αναγκαίου αυτού έργου -που αποτελεί αίτημα πολλών χρόνων- εκτιμάται ότι θα κυλήσει ομαλά.

KENTRO YGEIAS ASTIKOY TYPOY 1ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Σε εκκρεμότητα εξοπλισμός και προσωπικό

Σε μεγάλο ποσοστό έχει ολοκληρωθεί το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ε.Σ.Π.Α. 2007 – 2013, αλλά παραμένουν ακόμα ορισμένα σημαντικά “αγκάθια”. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου (που περιελάμβανε τα υποέργα της κατεδάφισης του παλιού Νοσοκομείου, της ανέγερσης του νέου κτηρίου και του εξοπλισμού του Κέντρου Υγείας) ήταν 4,5 εκατ. ευρώ. Κτηριολογικά το Κέντρο έχει ολοκληρωθεί, όπως σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας. Ωστόσο, βρίσκεται σε εκκρεμότητα η απόκτηση του εξοπλισμού του, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 382.000 ευρώ. «Δυστυχώς οι δύο διαγωνισμοί που κάναμε για τον εξοπλισμό βγήκαν άγονοι. Προτείναμε στη συνέχεια μια απευθείας διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές, αλλά το αρμόδιο Υπουργείο δεν έκανε δεκτή την πρότασή μας», ανέφερε ο κ. Βάμβουκας. Πλέον, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον Δήμο Χανίων καθώς το έργο θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία μέσα στον χρόνο. Διαφορετικά θα πρέπει ο Δήμος να επιστρέψει το σύνολο των χρημάτων που δαπανήθηκαν. Μια τέτοια προοπτική ισοδυναμεί ασφαλώς με οικονομική καταστροφή για τον μεγαλύτερο Δήμο του Νομού. «Οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι είτε να πληρώσει ο Δήμος από ιδίους πόρους για τον εξοπλισμό είτε να βρει χρηματοδότηση η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, η οποία και θα λειτουργήσει το έργο», εξήγησε ο κ. Βάμβουκας. Στα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να λειτουργήσει η νέο δομή θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το σοβαρό ζήτημα της στελέχωσης του Κέντρου Υγείας με προσωπικό. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο ζήτημα καθώς ο Δήμος θεωρείται αδύνατον να μπορέσει να προσλάβει ιατρικό προσωπικό, ενώ η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να ξεπεράσουν τη φραγή στις προσλήψεις που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

DHMOTIKH AGORAΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Επικαιροποίηση της μελέτης

Μετά το “ναυάγιο” της ένταξης της αναστήλωσης της Δημοτικής Αγοράς στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Jessica” επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, το έργο βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Πέρυσι ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης είχε υποσχεθεί το κονδύλι των 5 εκατ. ευρώ μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Το ποσό αυτό έχει εγγραφεί παρότι δεν έχει κατατεθεί στους λογαριασμούς πέρα από ένα μικρό μέρος. Από εκεί και πέρα αυτό που χρειάζεται είναι μια επικαιροποίηση της παλιάς μελέτης την οποία κι έχουμε δρομολογήσει», υπογράμμισε ο κ. Βάμβουκας και πρόσθεσε ότι η επικαιροποίηση είναι αναγκαία διότι η μελέτη προβλέπει, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα ακριβά υλικά (π.χ. μάρμαρα Διονύσου στο πάτωμα), αλλά και παρουσιάζει θέματα σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις. Η δε επικαιροποίηση θα γίνει προσπάθεια να εκτελεστεί από τις Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων. Να υπενθυμίσουμε ότι η αρχική μελέτη που είχε εκπονηθεί πριν από αρκετά χρόνια είχε στοιχίσει πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ! Ως προς τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός θα αγγίξει τα 10 – 11 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το τελικό κόστος θα είναι αισθητά μειωμένο με τις εκπτώσεις που θα υπάρξουν όταν συμβασιοποιηθεί το έργο. Πάντως το πιθανότερο είναι τα 5 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να μην φτάσουν για την αποπεράτωση της αναστήλωσης της Δημοτικής Αγοράς. Για τον λόγο αυτό -κι επειδή το έργο θεωρείται ανταποδοτικού χαρακτήρα- η Δημοτική Αρχή φαίνεται να εξετάζει τη λύση του τραπεζικού δανεισμού προκειμένου να καλυφθούν οι επιπλέον πόροι που χρειάζονται.

GARAZ PERIDOYΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΠΕΡΙΔΟΥ

Σύντομα τα εγκαίνια

Η επέκταση στο δημοτικό πάρκινγκ της Περίδου, που προέβλεπε την ανέγερση 5 νέων ορόφων, έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Το έργο σημαδεύτηκε από μεγάλες καθυστερήσεις λόγω των προσφυγών που κατέθεσαν η Ενωση Επιχειρηματιών Ιδιοκτητών Στεγασμένων Σταθμών Αυτοκινήτων και κάτοικοι της περιοχής, αλλά και της αλλαγής εργολάβου εν μέσω των εργασιών. Οι δικαστικές διενέξεις “πάγωσαν” την επέκταση για έναν ολόκληρο χρόνο, ωστόσο, η Δημοτική Επιχείρηση “Κύδων” βγήκε δικαιωμένη στις δίκες που έγιναν μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέκταση του πάρκινγκ της Περίδου ήταν το πρώτο έργο στην Ελλάδα που εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Jessica”. Ο προϋπολογισμός του ανήλθε στα 3,5 εκατ. ευρώ και με τις εκπτώσεις στοίχισε λίγο πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της “Κύδων” Γιώργος Πουλιδάκης, σύντομα αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια. «Το έργο ως κτήριο έχει ολοκληρωθεί. Αυτά που εκκρεμούν είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με πράσινο, εκτός από δύο σημεία όπου έχουν βρεθεί αρχαία και θα αναδειχθούν με γυάλινο δάπεδο», επεσήμανε. Τόνισε δε ότι οι καθυστερήσεις και η αλλαγή του εργολάβου δεν είχαν συνέπειες σε ό,τι αφορά το κόστος του έργου, ενώ η αύξηση των δαπανών κατά περίπου 200 με 300 χιλιάδες ευρώ οφείλεται στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων που εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτονομία στο πάρκινγκ.

PALIO TELONEIO 2ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ

“Τρύπα” 1 εκατομμυρίου ευρώ

“Τρύπα” περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ αφήνει προίκα από το 2015 στον Δήμο Χανίων η ανακατασκευή του παλιού Τελωνείου σε πολυχώρο πολιτισμού. Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί στις εργασίες που δεν έχουν γίνει ακόμα για την ολοκλήρωση του έργου. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι η ανακατασκευή του κτηρίου (που είχε συνολικό προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ, αλλά συμβασιοποιήθηκε με τις εκπτώσεις στα 4,5 εκατ. ευρώ), χρηματοδοτούνταν από πόρους του Ε.Σ.Π.Α. 2007 – 2013 και θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2016. Εφόσον, η “κάννουλα” της χρηματοδότησης του προηγούμενου Ε.Σ.Π.Α. έκλεισε ο Δήμος έχει συμβατική υποχρέωση να ολοκληρώσει τις εργασίες με ιδίους πόρους. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που δαπανήθηκαν στα ευρωπαϊκά ταμεία, κάτι που είναι πρακτικά… αδύνατον. «Το καλοκαίρι το έργο είχε μείνει πολύ πίσω και υπήρχε ο κίνδυνος να μείνουμε πίσω 2,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παρά τον αγώνα δρόμου που κάναμε και τις πιέσεις που ασκήσαμε, ο εργολάβος δεν ανταποκρίθηκε όπως θα θέλαμε κι έχει μείνει ένα υπόλοιπο κάτι λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ», ανέφερε σχετικά ο κ. Βάμβουκας. Τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα; «Οι δυνατότητες που έχουμε είναι είτε να το τελειώσουμε με ιδίους πόρους, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, γιατί δεν μπορούμε να διαθέσουμε τόσους πόρους είτε να εντάξουμε τις υπόλοιπες εργασίες σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ως προς αυτό υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να το κάνουμε. Εχουμε ήδη συνεννοηθεί με την Περιφέρεια Κρήτης και δεν το βλέπουν αρνητικά». Οπως και οι άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις το έργο θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία μέσα στον χρόνο.

Χανιώτικα Νέα

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα