Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΑξιολόγηση μέχρι τον Μάρτιο ή ολική επαναφορά στο… 2015

Αξιολόγηση μέχρι τον Μάρτιο ή ολική επαναφορά στο… 2015

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Το μαρτύριο της ταμειακής στενότητας θα ζήσει πάλι η Κυβέρνηση αν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο αφού οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2016 είναι 13,7 δισ. ευρώ ( από 23,5 δισ. ευρώ πέρσι ) αλλά είναι και πάλι «εμπροσθοβαρείς» αφού για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου θα πρέπει να πληρωθούν περίπου 4 δισ. ευρώ.

Το σχετικό «καμπανάκι» χτύπησε από χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης κ. Κλάους Ρέγκλιγκ μιλώντας για πιεστικές συνθήκες ρευστότητας από τον Φεβρουάριο. Και έχει δίκιο. Μετά τα 456 εκ. ευρώ που δόθηκαν την περασμένη Τετάρτη στο ΔΝΤ και τα 110 εκ. ευρώ για τόκους έχουν κλείσει οι υποχρεώσεις για τον Ιανουάριο. Ο Φεβρουάριος όμως είναι πιο φορτωμένος αφού έχει υποχρεώσεις 1,83 δισ. από τα οποία τα 1,6 δισ. ευρώ για τόκους , 100 εκ. ευρώ για χρεολύσια και 138 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ .

Τον Μάρτιο οι συνολικές υποχρεώσεις για το χρέος φτάνουν τα 1,63 δισ. ευρώ, από αυτά τα 876 εκ. ευρώ αφορούν μια μεγάλη δόση προς το ΔΝΤ και 750 εκ. ευρώ σε φόρους .Μαζί με το ταμειακό έλλειμμα των 2 δισ ευρώ θα φέρουν και πάλι τα διαθέσιμα του δημοσίου υπό του μηδενός.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι όσο γρηγορότερα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και εκταμιευτεί η δόση των 5,7 δισ. ευρώ που ήταν προγραμματισμένη να δοθεί τον Δεκέμβριο (μέχρι τότε ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση) τόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα για την χρηματοδότηση του δημοσίου .

Αν πάλι επιβεβαιωθούν οι πλέον απαισιόδοξοι που θέλουν την αξιολόγηση να κρατά πολύ μετά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου τότε ο χρόνος θα γυρίσει ένα χρόνο πίσω, τον Απρίλιο του 2015 όταν είχε αρχίσει για άλλη μια χρονιά η αποψίλωση των διαθέσιμων καταθέσεων των δημοσίων οργανισμών .

.Μάλιστα φέτος η Κυβέρνηση είναι σαφώς πιο έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο Με βάση νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι οριστικοποιήθηκε η υποχρέωση για τους οργανισμούς του δημοσίου να μεταφέρουν τις καταθέσεις του από τις εμπορικές τράπεζες σε κοινό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας ώστε να μπορεί το δημόσιο να δανειστεί με την γνωστή πια μέθοδο των συμφωνιών επαναγοράς (repos).

Ο «ανοιχτός» αυτός λογαριασμός με τους οργανισμούς του δημοσίου μπορεί να χρησιμεύσει και τους επόμενους μήνες ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος και μαζί την καταβολή των δόσεων του δανείου.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και διάταξη σε πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, όπου ρυθμίζονταν συνταξιοδοτικά θέματα του δημοσίου, με τη οποία παρατείνονταν μέχρι και το τέλος του 2016 η δυνατότητα χρήσης των ταμειακών διαθέσιμων του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας .

Παράπλευρη απώλεια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι η παράταση της εσωτερικής στάσης πληρωμών επ’ αόριστο . Εκτός από την συγκέντρωση των καταθέσεων για το πρώτο μισό του 2015 άμεση συνέπεια ήταν και η εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου από τα 3 δισ.ευρώ που ήταν αρχή του 2015 στα 7 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου χρόνου .

Αν πάλι επαληθευτούν και οι πλέον απαισιόδοξοι που περιμένουν η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι αυτό καλό θα είναι να γίνει μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Ο Ιούλιος είναι ο πιο φορτωμένος μήνας από πλευράς υποχρεώσεων οι οποίες φτάνουν τα 3,66 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2,3 δισ. είναι ένα ομόλογο της ΕΚΤ 900 εκ. ευρώ για τόκους και μια δόση 457 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Πηγή: enikonomia.gr
.

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα