Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΠάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά ζουν με λιγότερα από 10.000 ευρώ...

Πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά ζουν με λιγότερα από 10.000 ευρώ το χρόνο

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Με πάνω από ένα στα τρία νοικοκυριά να δηλώνει ότι διαβιοί με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, και το 70% να αναμένει επιδείνωση της κατάστασης του φέτος, τα στοιχεία της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών το 2015 και τις προσδοκίες τους χαρακτηρίζονται τουλάχιστον απογοητευτικά και ανησυχητικά.

Η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας  συνεχίστηκε το 2015, ενώ δεόντως πρέπει να εκτιμηθεί εν όψει της αλλαγής του Ασφαλιστικού ότι για το 51,8% των νοικοκυριών κυριότερη πηγή εισοδήματος είναι η σύνταξη. Ακόμη το στοιχείο ότι το 33,9% των νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά, έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις προσδοκίες των νοικοκυριών για το 2016 αυτές καταγράφοντας στην έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών για το 2015, συντριπτικά αρνητικές, καθώς το 70% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης και μόνο το 5,1% προσδοκά σε βελτίωση των οικονομικών του δυνατοτήτων.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, εκτιμά ότι εφέτος θα αυξηθούν τα λουκέτα και θα χαθούν θέσεις εργασίας, καθώς αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν συρρικνωθεί ήδη αρκετά τα προηγούμενα χρόνια, οπότε δεν έχουν άλλη λύση από την παύση εργασιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 94,2% των νοικοκυριών παρουσίασε σημαντική μείωση των εισοδημάτων, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με σαφέστατη την τάση διεύρυνσης της ανισότητας υπέρ του 1% του πληθυσμού. Μάλιστα, μείωση εισοδημάτων καταγράφηκε και μέσα στο 2015 για το 77,9% των νοικοκυριών.

Προκύπτει επίσης, ότι οι ανισότητες που είχαν διαμορφωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης παραμένουν αναλλοίωτες και μέσα στο 2015, ενώ πληθώρα νέων ρυθμίσεων του τρίτου προγράμματος έχει ήδη προσθέσει βάρη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το 80% των ελληνικών νοικοκυριών διαβιεί με πολύ χειρότερους όρους (ποσοτικούς και ποιοτικούς) σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Όπως σχολίασε ο κ. Καββαθάς: «Ασφαλώς, οι επιβαρύνσεις του δεύτερου μνημονίου που διατηρήθηκαν, καθώς και άλλες που προστέθηκαν με το νέο τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα, επιδεινώνουν τις προοπτικές της εγχώριας ζήτησης, της κατανάλωσης και το επίπεδο διαβίωσης. Μάλιστα, ρυθμίσεις, όπως η άρση της αναστολής πλειστηριασμών, η αύξηση των φόρων και εισφορών, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις, που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό, αναμένεται να συρρικνώσουν περαιτέρω τη δυνητική κατανάλωση».

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το εύρημα της έρευνας σύμφωνα με το οποίο οι συντάξεις για το 51,8% των νοικοκυριών αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2012 ήταν 42,3%. Αν μάλιστα συνδυαστεί με το γεγονός ότι τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος ανέρχονται μόλις στο 6,1% (από 12,6% το 2012) γίνεται εμφανής η σοβαρή συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το πρόβλημα της υπερχρέωσης, της φτώχειας και της κοινωνικής αποστέρησης στην Ελλάδα υπήρξε αντικείμενο εκτεταμένου διαλόγου στην πρόσφατη επίσκεψη εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στη χώρα, αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ.

Στις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου 2015, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να αποκατασταθεί σύντομα η μακροοικονομική ισορροπία με ταχεία συμφωνία για την απομείωση του χρέους και να ληφθούν μέτρα για την κοινωνική συνοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ παραμένουν σταθερά υπέρ της παράλληλης διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση με κίνητρα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την απασχόληση και ενός πλαισίου ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και δε θα εντείνουν τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Πηγή: in.gr

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα