Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΑπό οξεία αναπνευστική δυσχέρεια κατέληξε η μικρή Μελίνα;

Από οξεία αναπνευστική δυσχέρεια κατέληξε η μικρή Μελίνα;

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Αρχίζουν να συγκεντρώνονται τα κομμάτια του παζλ του τραγικού θανάτου της Μελίνας Παρασκάκη.

Ήδη οι ιστολογικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν, με τον ειδικό της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαο Γούτα να συμπεραίνει ότι η αιτία θανάτου κρύβεται στους πνεύμονες του άτυχου παιδιού. Στο έγγραφο των ιστολογικών απαντήσεων αναφέρεται «σύνδρομο αναπνευστικού» που παραπέμπει σε κάποιο πρόβλημα του αναπνευστικού συστήματος, χωρίς να αποσαφηνίζεται ωστόσο εάν προϋπήρχε ή αν προκλήθηκε κατά την επέμβαση.

Η εξέταση των δειγμάτων των ιστών από ζωτικά όργανα του άτυχου παιδιού αναμενόταν με μεγάλη αγωνία τόσο από την οικογένεια όσο και από την ιατρική κοινότητα για να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη στον οργανισμό του κοριτσιού αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης για τα «κρεατάκια». Διότι ενώ αρχικά η διαδικασία της αφύπνισης (φαινόταν ότι) προχωρούσε ομαλά, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι γονείς του παιδιού από τον χειρουργό, η μικρή Μελίνα υπέστη πνευμονικό οίδημα και ανακοπή, καταλήγοντας τελικά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΑΓΝΗ.

Τώρα αναμένονται οι τοξικολογικές εξετάσεις οι οποίες θα δώσουν ενδεχομένως απαντήσεις στα ερωτήματα εάν και ποια φάρμακα χορηγήθηκαν στο 4χρονο παιδί και εάν συνδέονται με τον θάνατό του. Κύκλοι ιατροδικαστικοί επισημαίνουν ότι για το περιεχόμενο και την ακριβή διατύπωση του τελικού ιατροδικαστικού πορίσματος θα συνεκτιμηθούν οι απαντήσεις και των τοξικολογικών και των ιστολογικών εξετάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η αναισθησιολόγος της μοιραίας επέμβασης, κυρία Νεκταρία Πολάκη, μιλώντας σε εφημερίδα του Ηρακλείου στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά το συμβάν, είχε επιχειρήσει να εξηγήσει ως γιατρός ό,τι συνέβη. Έκανε λόγο για «σπάνιο αλλεργικό σοκ» που πιθανόν υπέστη η 4χρονη: «Αποδίδουμε (σ.σ.: τον θάνατο) -γιατί δεν μπορούμε να το αποδείξουμε- σε βαρύ αλλεργικό σοκ από κάποιο φάρμακο της αναισθησίας, κάτι όμως που δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε, ούτε να προβλέψουμε» είχε αναφέρει η κυρία Πολάκη. Η αναισθησιολόγος ελέγχεται πειθαρχικά για την κλοπή και χρήση οπιούχων ουσιών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ιατροδικαστικοί κύκλοι, με βάση τα δεδομένα του μοιραίου περιστατικού, ότι δηλαδή η 4χρονη εισήχθη για την επέμβαση το πρωί της Δευτέρας 28 Δεκεμβρίου 2015 και κατέληξε το πρωί της επομένης, οι πιθανότητες να είναι ανιχνεύσιμα κάποια φάρμακα της νάρκωσης στα ληφθέντα βιολογικά υγρά δεν είναι μεγάλες. Θεωρείται ότι, επειδή παρήλθε ικανός χρόνος μεταξύ χορήγησης των φαρμάκων -κυρίως για τη νάρκωση και την επέμβαση- και του θανάτου, αυτά θα έχουν μεταβολιστεί ή απεκκριθεί από τον οργανισμό.

Παναγιώτα Καρλατήρα

Πηγη: protothema.gr

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα