Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΗ ενδιάμεση έκθεση της τρόικας κρίνει τα μέτρα

Η ενδιάμεση έκθεση της τρόικας κρίνει τα μέτρα

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

O μόνος αρμόδιος για να μας πει αν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζητεί νέα μέτρα είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όμως και αυτός δεν πρόκειται να μιλήσει προτού ακούσει την ενδιάμεση έκθεση της τρόικας το απόγευμα της Πέμπτης στο Εurogroup.

Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Κομισιόν και όλοι οι υπόλοιποι, ζητούν από την κυβέρνηση να εξηγήσει, από τι μέτρα θα βρει το 1,1% του ΑΕΠ, που δεσμεύεται ήδη στον προϋπολογισμό να βρει (αλλά εμφανώς δεν έχει πει από που).

Πλέον όμως του 1,1%, η Κομισιόν έχει ήδη γράψει στις χειμερινές προβλέψεις της ότι θα χρειαστούν και άλλα μέτρα. Η Κομισιόν δεν συνηθίζει να γράφει άλλα στις προβλέψεις και άλλα να συζητάει στο eurogroup, ως εκ τούτου, στη βάση του ότι οι προβλέψεις βασίζονται στα ίδια στοιχεία της επικοινωνίας με τις ελληνικές αρχές, ναι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα και ο Ντάισελμπλουμ το ξέρει και το υπονοεί στην επιστολή του προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο.

Η τρόικα τώρα, έχει διαμηνύσει στους εκπροσώπους των υπουργείων οικονομικών, πως μόλις τώρα έλαβε τα τελικά στοιχεία για την πορεία του 2015 και ως εκ τούτου θα κρίνει αν, τι, και πότε χρειάζεται να συμπληρωθεί στον προϋπολογισμό.

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο σημείο τριβής με την τρόικα. Στο ασφαλιστικό, εφάπαξ, ποσοστά αναπλήρωσης, διάφορες κλίμακες συντάξεων και τα έτη της εξασφάλισης και η γενική βιωσιμότητα του πλάνου Κατρούγκαλου δημιουργούν προβλήματα.

Επιπλέον τα κράτη μέλη και η τρόικα πιστεύουν ότι το ασφαλιστικό αυτό ευνοεί τη μαύρη εργασία, δεν δίνει κίνητρα και δεν καθιστά ελκυστική την επίσημη εργασία και γενικώς δεν βγάζει τα λεφτά του.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι κομματικοί διορισμοί χάλασαν το καλό κλίμα, με τις Βρυξέλλες να μιλάνε για διορισμό και απογοήτευση (appointment & disappointment).

“Θα ήταν ευφημισμός να πω ότι κάποιοι υπουργοί σε υπουργεία πρώτης γραμμής έχουν κατανοήσει και πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της χώρας”, λέει κοινοτικός αξιωματούχος που συνδέει το θέμα και με το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, το οποίο και αυτό θα πρέπει να είναι επιχειρησιακό πριν τελειώσει η αξιολόγηση.

Το ερώτημα είναι βεβαίως, ποιότητα ή ταχύτητα. Αυτός που κρατάει το πορτοφόλι, θα πληρώσει για ποιότητα. Αν η κυβέρνηση θέλει να βάλει και ταχύτητα στο χέρι της είναι. Αν και η ταχύτητα κάνει τους ελιγμούς πάντα πιο δύσκολους.
www.real.gr

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα