Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΧανιάΡεπορτάζΚαταφύγιο ελπίδας στον Καλαθά για τους άστεγους

Καταφύγιο ελπίδας στον Καλαθά για τους άστεγους

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

«Για 4 μέρες έμενα κάτω από ένα υπόστεγο στο λιμανάκι της Νέας Χώρας. Επεσα σε κακές νύκτες και το βράδυ ξεπάγιαζα, έτρεμα απ’ το κρύο. Τώρα είμαι καλά…», είναι τα λόγια του Αγγελου, ένας εκ των αστέγων που συναντήσαμε χθες το πρωί  στον χώρο των παιδικών κατασκηνώσεων του Καλαθά.

Εδώ και μερικές εβδομάδες ο Δήμος έχει ανοίξει τον χώρο και φιλοξενεί 25 περίπου άτομα, που μέχρι τώρα έμεναν στον δρόμο. Η φιλοξενία γίνεται καθαρά πιλοτικά και με αποκλειστικό στόχο τις δύσκολες νύκτες του χειμώνα, αυτοί οι άνθρωποι να μην κοιμούνται σε παγκάκια, εγκαταλελειμμένα κτήρια ή σε υπόστεγα δίπλα στη θάλασσα όπως ο Αγγελος.
«Είναι ωραία εδώ, ο καθένας έχει το κρεβάτι του, τον χώρο του είναι καλύτερα οπωσδήποτε από πριν» μας εξηγεί. Τον ρωτάμε για το πού έμεινε πριν και πώς βρέθηκε να κοιμάται στον δρόμο.
«Εμένα που με βλέπεις έχω κτίσει τα μισά Χανιά, γιατί δούλευα οικοδομή. Πριν από 15 χρόνια είχα ένα τροχαίο ατύχημα. Εμεινα 6 μήνες στο Νοσοκομείο και εγώ δεν ξέρω πόσες εβδομάδες στην Εντατική, έκανα 27 ράμματα. Ετσι δεν μπορούσα να δουλέψω και ζούσα απ’ το επίδομα της Πρόνοιας. Τελευταία όμως είχε καθυστερήσει να δοθεί, έπρεπε να περάσω και από κάποιες Επιτροπές που δεν έγιναν, δεν πήρα χρήματα και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που έμενα με έβγαλε έξω. Ευτυχώς έμεινα μόνο 3 ημέρες έξω» είναι η απάντηση του 55χρονου Αγγελου. Τώρα περιμένει να πληρωθεί στις αρχές Μαρτίου το επίδομα της Πρόνοιας μήπως και μπορέσει να βρει ένα δωμάτιο για να μείνει.
Δίπλα του ο Δημήτρης 55 ετών και αυτός. Από το 2014 κοιμάται στον δρόμο -όπως μας λέει- είτε στη Δημοτική Αγορά είτε στην πλατεία Δικαστηρίων. Τον ρωτάμε για τις συνθήκες που βρήκε στον Καλαθά.
«Είναι καλά και ζεστά. Δεν έχουμε πρόβλημα» απαντά, χθες το μεσημέρι θα περνούσε από την Επιτροπή που ελέγχει τους δικαιούχους επιδομάτων της Πρόνοιας. Ελπίζει να πάρει την έγκριση και να μπορεί να έχει τη διμηνιαία ενίσχυση.
Οι άστεγοι συγκεντρώνονται κάθε βράδυ στις 9.30 στο Δημαρχείο και με μισθωμένο λεωφορείο του ΚΤΕΛ μεταφέρονται στον Καλαθά, όπου και μένουν σε προκαθορισμένους χώρους. Το πρωί στις 9.30 το λεωφορείο τους κατεβάζει στην πόλη. Ανάμεσα στον κόσμο και μερικοί πρόσφυγες, από Αραβικές χώρες. Βρέθηκαν στην Ελλάδα προσπαθώντας να φύγουν για την Ευρώπη όπως μας λένε και μέχρι να πάνε στον Καλαθά έβρισκαν καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα σπίτια.
Δίπλα τους και ο κ. Γιώργος, από τον Πρασσέ όπως μας λέει, ένας ηλικιωμένος που δεν βάζει… γλώσσα στο στόμα του, πειράζει τους γύρω του, όμως είναι αγαπητός σε όλους. «Βγάλε με μία φωτογραφία να παίξω πρωτοσέλιδο» λέει.
Ο νέος που εργάζεται ως security προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο. Να ξυπνήσει όσους κοιμούνται ακόμα για να πάρουν το λεωφορείο, να τους δώσει λίγο κέικ για πρωινό, να φροντίσει, ώστε όλοι να φύγουν στην ώρα τους. Μία καθόλου εύκολη δουλειά, αφού έχεις να κάνεις με ανθρώπους με προβλήματα εθισμού σε αλκοόλ και ναρκωτικά, ψυχολογικά ζητήματα, ανθρώπους χωρίς οικογένειες. Ανάμεσά τους και μία γυναίκα που ήρθε για να μείνει για πρώτη νύχτα. Δεν θέλει να μιλήσει…
Αντίθετα ομιλητικός είναι ο Βαγγέλης. Μάς λέει την ιστορία του, πώς βρέθηκε στα Χανιά από την Ηπειρο απ’ όπου κατάγεται, για τη δουλειά που έκανε, το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με το αλκοόλ και πώς περνάει σήμερα…
«Πού θα πάει κάποια στιγμή θα βελτιωθούν τα πράγματα, δεν θα μπορεί να είναι συνέχεια έτσι» είναι τα αισιόδοξα λόγια του που κρατάμε για το τέλος.
Δήμος Χανίων: «Προσωρινή λύση ανακούφισης»
Ως μία προσωρινή λύση ανακούφισης των αστέγων, ώστε να μην κοιμούνται τις κρύες νύχτες του χειμώνα σε πλατείες και εγκαταλελειμμένα σπίτια, ο Δήμος έχει προχωρήσει στην αξιοποίηση του χώρου των παιδικών κατασκηνώσεων. Ο έχων την ευθύνη αντιδήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης και ο ειδικός συνεργάτης Οθωνας Χαραλαμπάκης ασχολούνται καθημερινά με το πρόβλημα και προσπαθούν να δώσουν λύσεις.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” εξηγούν : «Προχωρήσαμε στη λειτουργία αυτού του πιλοτικού υπνωτηρίου από την ανάγκη που ήταν διαπιστωμένη από εμάς ως Δημοτική Αρχή και τους πολίτες. Στις χειμερινές συνθήκες υπήρχε η ανάγκη να βρούμε κάποιον χώρο και από τις διαθέσιμες υποδομές του Δήμου κρίθηκε ότι η καταλληλότερη περιοχή ήταν αυτή του Καλαθά, που παρείχε στέγαση και θέρμανση, ενώ και με τη δρομολόγηση ενός λεωφορείου δίνεται η δυνατότητα, ώστε οι άνθρωποι να μη βρίσκονται εκτός του ιστού της πόλης. Είναι μία λογική προσωρινού πιλοτικού υπνωτηρίου» εξηγούν.
Στους στόχους είναι πέρα από τη μεταφορά και τη διαμονή να υπάρξει παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ειδών ένδυσης. «Για τη δημιουργία μόνιμης υποδομής η πρόθεση του Δήμου είναι να διεκδικήσει πρόγραμμα για τη δημιουργία ξενώνα από το νέο Ε.Σ.Π.Α. Περιμένουμε τις προσκλήσεις προκειμένου να καταθέσουμε τις προτάσεις μας» λένε από τον Δήμο Χανίων.
Παρότι στον Καλαθά φιλοξενούνται άστεγοι με πολλαπλά προβλήματα (εξαρτήσεων, ψυχολογικά) πρόσφυγες και μετανάστες, μέχρι στιγμής η παραμονή τους δεν έχει προκαλέσει προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις και εντάσεις. Για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος οι άνθρωποι του Δήμου λένε: «Απαιτούνται συνολικές και ολιστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των αιτιών του προβλήματος και όχι μόνο το σύμπτωμα ότι είναι άστεγοι. Η δημιουργία ενός ξενώνα δεν λύνει το πρόβλημα καθώς πρέπει γύρω από τον ξενώνα να έχεις ένα δίκτυο υποστήριξης των ανθρώπων αυτών με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και να τρέχεις ένα πρόγραμμα για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Αυτό βέβαια δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο.
Θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα και προοπτική, ώστε να βοηθηθούν και να βρουν μία μόνιμη λύση για τη στέγη».
Χανιώτικα Νέα

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα