Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΧανιάΡεπορτάζΕνα μουσείο για τον… “Δαίδαλο”

Ενα μουσείο για τον… “Δαίδαλο”

Από

Ημερομηνία

Ολη η ιστορία της τεχνικής εκπαίδευσης στα Χανιά, από την εποχή μετά τον πόλεμο μέχρι σήμερα αναβιώνει χάρις στις προσπάθειες εκπαιδευτικών και μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ Χανίων  στις κτηριακές υποδομές του “Δαιδάλου”!
Σπάνιο εκπαιδευτικό υλικό που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν σε αποθήκες, βγήκε στο φως, καθαρίσθηκε και εκτίθεται σε ένα χώρο όπου σύντομα καθηγητές και μαθητές φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα μικρό μουσείο!
Κινητήριος μοχλός της όλης προσπάθειας η εκπαιδευτικός Φαίδρα Καραδήμα, που είχε την ιδέα και με τη στήριξη των μαθητών ξεκίνησε να την υλοποιεί.
«Κάναμε κάποιες εργασίες στις αποθήκες και εκεί βρήκαμε αντικείμενα από το παρελθόν της σχολής και σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ένα χώρο όπου να τα αποκαταστήσουμε και να τα εκθέσουμε. Ο “Δαίδαλος” είναι ένα ιστορικό σχολείο για τα Χανιά. Από εδώ έχουν περάσει χιλιάδες επαγγελματίες που εργάζονται και είναι κρίμα όλο αυτό το υλικό να πάει χαμένο» μας εξηγεί. Ξεναγώντας μας στο χώρο όπου έχουν δημιουργήσει, δεν μπορούμε παρά να μην εντυπωσιαστούμε από το υλικό που έχει συγκεντρωθεί.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ!
Εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στα εργαστήρια, μηχανήματα όπως μια ατμομηχανή που η κατασκευή της χρονολογείται στα προπολεμικά χρόνια, υλικό από τους ξυλουργούς, τους μηχανολόγους, πολλά εργαλεία που είχαν κατασκευαστεί από τους ίδιους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Γραφομηχανές από την εκπαίδευση γραμματέων αλλά και ένας “προτζέκτορας” από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα!
Άλλο πολύτιμο αντικείμενο είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής της δεκαετίας του ’70 από τους πρώτους που έφτασαν στα Χανιά και χρησιμοποιήθηκαν για εκπαιδευτικές εργασίες. Οθόνη και πληκτρολόγιο ενσωματωμένα και δίπλα μια τεράστια κεντρική μονάδα αποθήκευσης των αρχείων… πραγματική ντουλάπα!
Για την καλύτερη αξιοποίηση των εκθεμάτων του μουσείου αλλά και τον εντοπισμό ακόμα περισσότερων η κα Καραδήμα ζητάει τη στήριξη παλιών μαθητών και εκπαιδευτικών του “Δαιδάλου”.
«Πολλοί από τους εργαζόμενους σε τεχνικά επαγγέλματα της πόλης μας, έχουν φοιτήσει στον Δαίδαλο. Θα μας βοηθούσε πολύ αν κάποιοι από του πρώην μαθητές του Δαιδάλου μας παραχωρούσαν φωτογραφικό ή άλλο υλικό από τα μαθητικά τους χρόνια (ή ακόμα και να μας διηγηθούν την εμπειρία τους από τα μαθητικά τους χρόνια στο σχολείο μας) και ιδιαίτερα κατά την περίοδο 1946-1980» τονίζει.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
«Μας έκανε την πρόταση η κα Φαίδρα. Βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα αυτήν την ενασχόληση και έτσι βοήθησα και εγώ» μας λέει Θεόφιλος Παπαδάκης μαθητής του Α3. Και ο Θεόφιλος απευθύνει κάλεσμα σε παλιούς μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου να συνδράμουν με τις γνώσεις τους για το σχολείο στο παρελθόν αλλά και τις κατασκευές που έκαναν και πώς χρησιμοποιούσαν τον εξοπλισμό.
Από τη μεριά του ο Βασίλης Χατζηδάκης κάνει λόγο για «μια πολύ καλή εμπειρία γιατί φτιάχνοντας το μουσείο μάθαμε πώς εργάζονταν οι καθηγητές και οι μαθητές στο παρελθόν. Σήμερα τα εργαλεία είναι αυτόματα και ηλεκτροκίνητα, ενώ παλιότερα όλα ήταν χειροκίνητα. Και για τους μαθητές είναι πολύ καλό να υπάρχει ένα τέτοιο μουσείο». Ενας τρίτος μαθητής. ο Μιχάλης Ψαθογιαννάκης μας λέει πως «άξιζε τον κόπο να ασχοληθούμε και πράγματα που ήταν εγκαταλελειμμένα σε αποθήκες τώρα να εκτίθενται».
Η συμβολή των παιδιών ήταν καθοριστική καταλήγει η κα Καραδήμα καθώς υπήρξε καλή διάθεση από τη διεύθυνση «όμως τα παιδιά συνέβαλλαν σημαντικά με το ενδιαφέρον και την όρεξη που δείχνουν».
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6978736051 απογευματινές ώρες 6-9 και email: fad_kar@hotmail.com με θέμα: Δαίδαλος για όσους επιθυμούν να συμβάλουν στην ανάδειξη της ιστορίας του σχολείου και έχουν να καταθέσουν τη δική τους εμπειρία ως παλιοί μαθητές ή εκπαιδευτικοί.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα
melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα