Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΟλοκλήρωση της αξιολόγησης και βοήθεια για το προσφυγικό

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης και βοήθεια για το προσφυγικό

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Αξιολόγηση και προσφυγικό είναι τα δυο θέματα που θα απασχολήσουν πρωτίστως τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κομισιόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Real.gr, θα ζητήσει μεταξύ άλλων από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:

• Τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς «η συνέχιση επί μακρού της εκκρεμότητας θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της συμφωνίας».

• Το χαμήλωμα του ύψους των απαιτήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Δεν πρέπει να επιμείνει σε παράλογες απαιτήσεις, που ζημιώνουν και την ίδια την Ευρώπη» πρόκειται να τονίσει.

• Τη χορήγηση βοήθειας-κυρίως σε εξειδικευμένο προσωπικό και μηχανήματα-στην Ελλάδα για το προσφυγικό.

• Την πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία.

• Την αποσαφήνιση του ρόλου της Frontex σε σχέση με τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Βέβαιη για μη κλείσιμο συνόρων

Η Αθήνα εμφανίζεται βέβαιη για το μη κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας, κατόπιν και των πιέσεων που άσκησε η Άγκελα Μέρκελ προς τις ηγεσίες των χωρών της ομάδας Βίζεγκραντ.

Αναμένεται επίθεση

Ωστόσο η χώρα μας αναμένεται να δεχθεί σφοδρή επίθεση στη Σύνοδο Κορυφής Πέμπτη και Παρασκευή με θέμα τις καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για το προσφυγικό.

«Τι θα επιλέξουν οι θεσμοί;»

Η κυβέρνηση εκφράζει αισιοδοξία ότι η ηγεσία των θεσμών θα επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα.

«Εάν οι θεσμοί έρθουν, θα πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη για τους απαιτούμενους συμβιβασμούς. Η έλευση τους θα αποτελεί ένδειξη ότι επιθυμούν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης» τόνισε  κορυφαία κυβερνητική πηγή. «Εάν όμως δεν έρθουν, αποστέλλουν το μήνυμα ότι προχωρούν σε επιλογή ρήξης» συμπλήρωσε με νόημα.

Οι κρίσιμες συναντήσεις της Πέμπτης

Καθοριστικές για τις εξελίξεις αναμένεται να είναι η Μίνι Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό το πρωί της Πέμπτης, αλλά και η τριμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, του Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.
www.real.gr

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα