Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΚρήτηΗράκλειοΗμερίδα για την ανάδειξη των πολιτισμικών παραδόσεων της Κρήτης

Ημερίδα για την ανάδειξη των πολιτισμικών παραδόσεων της Κρήτης

Από

Ημερομηνία

Ημερίδα «Ευαισθητοποίησης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαρτίου στις 9:30 το πρωί στη αίθουσα «Ανδρόγεω» στο Ηράκλειο με διοργανωτές τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, το δήμο Ηρακλείου, το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης» και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κρήτης.
Η ημερίδα απευθύνεται σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης της Κρήτης (δήμους και κοινότητες, αναπτυξιακές εταιρείες κτλ.), σε εθνικοτοπικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, σε ενώσεις αποδήμων Κρητών, στα τοπικά λαογραφικά, ιστορικά κ.ά. μουσεία και αρχεία της Κρήτης καθώς επίσης και σε όσους ασχολούνται με την αποτύπωση και μελέτη του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεων της Κρήτης.
Όπως είναι γνωστό η χώρα μας από το 2006 έχει κυρώσει τη Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με τη σύμβαση η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
εκδηλώνεται στις προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις, στις τέχνες του θεάματος, στις κοινωνικές πρακτικές, στις τελετουργίες και στις εορταστικές εκδηλώσεις, στις γνώσεις και πρακτικές που αφορούν τη φύση και το σύμπαν, στην τεχνογνωσία που συνδέεται με την
παραδοσιακή χειροτεχνία.
Στην ημερίδα θα αναλυθούν οι δυνατότητες που παρέχει η Σύμβαση για την ανάδειξη των πολιτισμικών παραδόσεων της Κρήτης, καθώς και για την αξιοποίησή τους προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.
Επίσης, το απόγευμα της ίδιας μέρας, με τη συνεργασία του Εthnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας, θα γίνει προβολή επιλεγμένων εθνογραφικών φιλμ, που σχετίζονται με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, στο Μικρό Θέατρο του Πολιτιστικού & Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου Κρήτης (Δ.Ε.Π.Τ.Α.Η ΑΕ Ο.Τ.Α), Πλαστήρα &Ρωμανού, Ηράκλειο, 17.30 μ.μ. -21.00 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.
-http://www.ethnofest.gr/el/ : Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας.
Περισσότερες πληροφορίες για τη σύμβαση Προστασίας της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στους παρακάτω συνδέσμους:
– http://ayla.culture.gr/ : Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (Intangible Cultural Heritage)
– http://www.unesco.org/culture/ich/ : UNESCO- Intangible Cultural Heritage

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα