Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΣε κινητοποιήσεις προχωρούν τα διαγνωστικά Εργαστήρια Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν τα διαγνωστικά Εργαστήρια Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Τα διαγνωστικά Εργαστήρια του Αγίου Νικολάου ξεκινούν επίσχεση προς τον ΕΟΠΥΥ τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου. Επίσης τα διαγνωστικά Εργαστήρια της Ιεράπετρας ξεκινούν αποχή από τα καθήκοντα τους και κλείνουν τα ιατρεία τους από Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου έως και την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου, αποφάσισε στην έκτακτη συνεδρίαση του στις 19/2/2016 την στήριξη των παραπάνω κινητοποιήσεων, επειδή η συνεχής υποκοστολόγηση των εξετάσεων, από τον ΕΟΠΥΥ σε εξευτελιστικά επίπεδα, απειλεί την βιωσιμότητα των εργαστηρίων και οδηγεί στο κλείσιμο τους.
Συγκεκριμένα, η μεσοσταθμική μείωση της τιμής των εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ πάνω από 50%, οδηγεί πλέον στο να αποζημιώνονται οι εξετάσεις σε τιμή κάτω του κόστους εκτέλεσης αυτών και κάτω του κόστους λειτουργίας των εργαστηρίων (κόστος αιμοληψίας, κόστος αντιδραστηρίων, επεξεργασίας βιολογικών υλικών, λυχνίες, φιλμ, κόστος ακτινοφυσικού, αναλώσιμα υλικά, ποιοτικός έλεγχος, κόστος εκτυπώσεων των εξετάσεων, συντήρηση μηχανημάτων, μισθοδοσία προσωπικού, πάγια έξοδα, κλπ).
Επιπλέον, η επιβολή κουρεμάτων rebate και clawback (υποχρεωτική έκπτωση και ‘κούρεμα’ δεδουλευμένων απο τον Εοπυυ), ισοδυναμούν με δήμευση πάνω από 70% του κύκλου εργασιών του εργαστηριακού τομέα, γεγονός που οδηγεί σε λουκέτα τα μικρομεσαία εργαστήρια, ευνοώντας την εγκαθίδρυση των σουπερ-μάρκετ υγείας, ως ισχυρά επιχειρηματικά ολιγοπώλια.

Οι Εργαστηριακοί ιατροί διεκδικούν
• Πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών πρώην ταμείων (απο το 2010) και οφειλών ΕΟΠΥΥ (απο το 2012).

• Απόσυρση υποκοστολόγησης των τιμών των εργαστηριακών εξετάσεων (Υ.Α.Γ3γ/οικ.98494/2015 ΦΕΚ Β΄ 2816). Απαιτείται άμεση ανακοστολόγηση εξετάσεων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ανελαστικό κόστος της άρτιας διενέργειας αυτών.

• Άμεση εφαρμογή ορίων αναγραφής εξετάσεων ανά κατηγορία ιατρικής πράξης και ανά ειδικότητα (ΦΕΚ 2243 Β 18-08-2014 και 35 Β 14-01-2015) από την ΗΔΙΚΑ, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Διαχωρισμός και δημιουργία κλειστών κωδικών ανά είδος εξέτασης.

Καλούνται οι κλινικοί ιατροί να υποστηρίξουν τον αγώνα των εργαστηριακών συναδέλφων, με τη μη ηλεκτρονική συνταγογράφηση εργαστηριακών εξετάσεων.

Η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας μας, η συναδελφική αλληλεγγύη και η συμπαράσταση προς τα πληττόμενα ατομικά εργαστήρια, αποτελεί συναδελφική υποχρέωση.
Εκ του Ιατρικου Συλλόγου Λασιθίου
Ο πρόεδρος Κων. Νικολαράκης
Ο γεν. γραμματέας Θοδ. Κατάσος

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα