Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΗ ομιλία του προέδρου της ΕΣΕΕ στον Άγιο Νικόλαο

Η ομιλία του προέδρου της ΕΣΕΕ στον Άγιο Νικόλαο

Από

Ημερομηνία

Τον Άγιο Νικόλαο επισκέφτηκε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης και μίλησε στο Επιμελητήριο Λασιθίου με θέμα: «Εμπόριο- Επιχειρηματικότητα & Τοπική Ανάπτυξη». Η ομιλία του:

Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε λίγους μήνες μετά την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΕΕ και αποφασίσαμε η ανασύνταξη των δυνάμεων του εμπορίου να αρχίσει από την Κρήτη. Από τους δραστήριους και πολυμήχανους Κρήτες η ταυτότητα των οποίων έχει συνδεθεί με την εμπορική δραστηριότητα. Είναι ουσιαστικός ο συμβολισμός. Η ΕΣΕΕ ξεκινά τη νέα της τριετία από την πρωτοπόρα Κρήτη.
Αισθάνομαι μεγάλη χαρά γιατί η ιδιαίτερη πατρίδα μου είναι η Κρήτη. Αγαπώ αυτόν τον τόπο και αισθάνομαι την ευθύνη να προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να συμβάλλω στην περαιτέρω ανάπτυξή του.
Η Κρήτη πρωτοστατεί στη στήριξη της εθνικής οικονομίας μέσω της πρωτογενούς παραγωγής, του μεταποιητικού τομέα, των συνεργασιών και των συνεργειών και κυρίως στην εξωστρεφή εικόνα της πατρίδας μας.
Γι αυτό είμαστε παρόντες σήμερα εδώ, πρωτίστως, να ακούσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κρητικές επιχειρήσεις, προκειμένου με τη σειρά μας να αναλάβουμε ενεργό δράση για την επίλυση αυτών.
Θα ήθελα να αναφέρω σ’ αυτό το σημείο ότι το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, το επιστημονικό μας Ινστιτούτο, πέρα από τη σχετική μελέτη που έχει εκπονήσει για τις προοπτικές ανάπτυξης της Κρήτης, είναι διαθέσιμο για να υλοποιήσει κάθε άλλη έρευνα που μπορεί να είναι χρήσιμη για εσάς.
Τα προβλήματα που υπάρχουν στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την αγορά.
Η εκκρεμής αξιολόγηση, το μεταναστευτικό και η προσφυγική κρίση, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, το χρηματιστήριο, τα κόκκινα δάνεια, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τα σενάρια περί σχεδίου δράσης του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών για την περίπτωση πτώχευσης και πολλά άλλα ζητήματα που σχετίζονται και με τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον εγείρουν αισθήματα πολιτικής και οικονομικής ανασφάλειας.

Την τελευταία εξαετία η κατάσταση είναι δραματική για όσους ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Οι επιχειρήσεις περνάνε καθημερινά από ισχυρές δοκιμασίες επιβίωσης, με αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε οι κραδασμοί που δημιουργούνται να μην μετακυλύουν τα βάρη στους καταναλωτές.
Κάθε πρόβλημα χρειάζεται τεκμηρίωση τόσο ως προς την ύπαρξή του όσο και ως προς την αντιμετώπισή του.
Σε ότι αφορά την πορεία της αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, αυτή έχει επηρεαστεί σημαντικά από τους παρακάτω 6 παράγοντες:

1. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια-Πιστωτικά ανοίγματα: 109,5 δις €.
Από τα 60 δις € κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια τα 11 δις € οφείλουν 800 μεγάλες επιχειρήσεις, τα 28,5 δις € 6.000 μεσαίες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 120.000 μικρομεσαίες.
Συνολικά οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν 40 δις € κόκκινα δάνεια και 20 δις € οι μικρομεσαίες.
Οι κλάδοι με τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η κλωστοϋφαντουργία με 71%, η βιομηχανικά χαρτιού και ξύλου με 63%, ο αγροτικός κλάδος με 61%, το εμπόριο με 54%, οι κατασκευές με 49% και η μεταποίηση με 48%.

2. Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία: 86,3 δις €.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ιανουαρίου 2016, οι οφειλές Νομικών Προσώπων σε εφορία είναι 58,5 δις και σε τελωνεία 3,7 δις €.

3. Ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ασφαλιστικά Ταμεία: 27,2 €.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου 2015 οι οφειλές στον ΟΑΕΕ άγγιζαν τα 10,2 δις € και στο ΙΚΑ τα 17,0 δις €.
Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΟΑΕΕ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Ταμείο, όχι μόνο εκείνα που έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, του παρελθόντος έτους ανήλθαν στα 7,7 δις € (ενεργοί οφειλέτες μη υπαχθέντες σε ρύθμιση) και στα 10 δις € για το σύνολο των ενεργών και διακοψάντων οφειλετών.
Το σύνολο του Ληξιπρόθεσμου Ιδιωτικού Χρέους στις αρχές του 2016 ανέρχεται στα 225 δις €. Η αναλογία Ληξιπρόθεσμου Ιδιωτικού Χρέος προς ΑΕΠ σε απόλυτα νούμερα είναι 128,%.

4. Ακάλυπτες Επιταγές – Απλήρωτες Συναλλαγματικές
Σύμφωνα με στοιχεία από την «Τειρεσίας ΑΕ», το 2009 το σύνολο των τεμαχίων των ακάλυπτων επιταγών έφτανε τα 304.377 τεμάχια συνολικού ύψους 3.008,6 εκ. € ενώ το 2015 τα 15.743 τεμάχια ύψους 207,9 εκ. €.
Δηλαδή, η σωρευτική μεταβολή τόσο των τεμαχίων όσο και των αντίστοιχων ποσών ξεπερνά το 93%.
Σύμφωνα με στοιχεία από την «Τειρεσίας ΑΕ», το 2009 το σύνολο των τεμαχίων των απλήρωτων συναλλαγματικών έφτανε τα 152.779 τεμάχια ύψους 250,8 εκ. € ενώ το 2015 τα 43.167 τεμάχια ύψους 68,0 εκ. €.
Δηλαδή, η σωρευτική μεταβολή τόσο των τεμαχίων των απλήρωτων συναλλαγματικών όσο και των αντίστοιχων ποσών ξεπερνά το 71%.
Είναι ψευδαίσθηση όμως να θεωρήσουμε ότι η μείωση του αριθμού των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών την περίοδο 2009-2015, οδηγεί ή σημαίνει βελτίωση για την κατάσταση στην αγορά.
Φαίνεται ξεκάθαρα ότι απαξιώθηκαν τα παραπάνω αξιόγραφα ως συναλλακτικά μέσα, από τη στιγμή που γίνονται όλο και λιγότερα από την αγορά.
Τίθεται επίσης και το ζήτημα της μη εμπιστοσύνης που επιδεικνύουν οι πιστωτικοί οργανισμοί στην έκδοση ή ακόμη και στην ανανέωση μπλοκ επιταγών, καθώς η περιορισμένη ρευστότητα απαξιώνει εμπορικές συναλλακτικές πρακτικές, οι οποίες μέχρι και λίγα χρόνια πριν ήταν ευρέως διαδομένες και αποδεκτές.
Όσον αφορά στο προηγούμενο έτος (2015) και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της τραπεζικής αργίας (28/6 έως 19/7) αλλά και για εύλογο χρονικό διάστημα μετά το πέρας αυτής, η χρήση των επιταγών και των συναλλαγματικών ως συναλλακτικού μέσου είχε στην ουσία «παγώσει».
Γι αυτόν άλλωστε τον λόγο τα στοιχεία των μηνών Ιουλίου – Σεπτεμβρίου για τις ακάλυπτες επιταγές όσο και για τις απλήρωτες συναλλαγματικές, κινήθηκαν σε τόσο χαμηλά, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες αλλά και με τους αντίστοιχους μήνες του 2014, επίπεδα.

5. Τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων κατά τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο
Σύμφωνα με την περιοδική έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, φαίνεται ότι το 2016 ξεκίνησε για την αγορά χειρότερα απ’ ότι τελείωσε το 2015.
Ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων κατά τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2016) κατέγραψε σημαντική πτώση.
Ειδικότερα, η μεσοσταθμική μείωση της αγοραστικής κίνησης το 2016 σε σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2015 κυμαίνεται στα επίπεδα του -20,8%.

Για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα:

Τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2015 ο τζίρος σε απόλυτα νούμερα 5,67 δις ευρώ και μείωση -2,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
Ο εκτιμώμενος τζίρος για τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο θα διαμορφωθεί το 2016 περίπου στα 4,49 δις ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 1,18 δις ευρώ σε σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2015.
Μετά τις εξελίξεις του καλοκαιριού και την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων καταγράφηκε επιβράδυνση του ρυθμού υποχώρησης των τιμών, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα και τις εκτιμήσεις για περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στη ζήτηση.

Το παράδοξο αυτό φαινόμενο οφείλεται:
α) σε ανατιμήσεις εξαιτίας αλλαγών στο καθεστώς ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών από το καλοκαίρι του 2015 και έπειτα,
β) στην υψηλή προσέλευση τουριστών η οποία λειτούργησε ενισχυτικά προς την κατανάλωση (+7% το ταξιδιωτικό ισοζύγιο) και
γ) στη διατήρηση/ ομαλοποίηση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών από χρηματικά κεφάλαια (καταθέσεις) που είχαν αποσυρθεί πριν από την επιβολή των capital controls (+1,2% το τρίτο τρίμηνο του 2015).
Σε ότι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, για ακόμη μια φορά καταγράψαμε ότι συνεχίζει να έχει μηδενική επίδραση για τον τζίρο, την επισκεψιμότητα και την αύξηση της απασχόλησης.

6. Λουκέτα
Από τις αρχές της κρίσης οι καθαρές απώλειες αμιγώς εμπορικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων – χωρίς δηλαδή να συνυπολογίζονται και τα νέα ανοίγματα- κινήθηκαν στις 120.000, με τη μεγαλύτερη συσσώρευση λουκέτων τη διετία 2012-2013.
Για το 2015 τα λουκέτα εμπορικών επιχειρήσεων εκτιμώνται σε λιγότερα από 10.000.
Εάν, μάλιστα, θέλουμε να έχουμε μία εικόνα και από τους επαγγελματικούς χώρους, είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2015, μπορεί να υπήρξε μείωση των λουκέτων το τελευταίο διάστημα, αλλά παρέμεινε κλειστό το 26,4% των καταστημάτων στο Κέντρο της Αθήνας και το 33,4% των καταστημάτων στο κέντρο του Πειραιά.
Αναμένουμε τα αποτελέσματα της νέας έρευνας για να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τα δεδομένα αυτά φανερώνουν τη ζοφερή εικόνα της αγοράς.
Περιγράφουν το αδιέξοδο στο οποίο οι περισσότεροι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν περιέλθει.
Μέρα με τη μέρα το αδιέξοδο αυτό φαίνεται να μεγαλώνει.
Όλοι βιώνουμε την αγωνία για την επιβίωση των οικογενειών και των επιχειρήσεών μας. Την αγωνία για την αξιοπρέπεια των παιδιών μας.
Είναι σκέψεις που δεν έπαψαν να μας ταλαιπωρούν ούτε μία στιγμή σε όλη τη διάρκεια αυτής της αμείλικτης κρίσης.
Είναι απογοητευικό να βλέπουμε τα ίδια λάθη να διαπράττονται χρόνο με τον χρόνο, κυβέρνηση με την κυβέρνηση.
Συνεχίζεται η ίδια αδιέξοδη συνταγή που εξαντλεί τα εισοδήματά μας και συρρικνώνει τους τζίρους μας.
Αγωνιούμε, γιατί πριν έξι, πριν τρία χρόνια, αλλά και πριν ένα χρόνο, λέγαμε τα ίδια πράγματα σαν να έχει παγώσει ο χρόνος της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής.
Μετά από τόσες θυσίες, μετά από τόσες απώλειες, μετά από τόση αγωνία το αποτέλεσμα είναι το απόλυτο μηδέν.
Γι’ αυτό είναι απαραίτητο όλοι μαζί ενωμένοι να ανταποκριθούμε στα αίτηματα της εμπορικής και επιχειρηματικής κοινότητας με προτάσεις πολιτικής.

Η ΕΣΕΕ καθόλη τη διάρκεια της κρίσης έχει καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις σε όλες τις κυβενήσεις για τη στήριξη και ενίσχυση του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας με ιδιαίτερη μέριμνα για τις νησιωτικές και ακρτιτικές περιοχές.
Αναφέρω τέσσερις από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις μας το τελευταίο διάστημα.

I. Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση
Παρουσιάσαμε δημόσια 10 προτάσεις της που κρίνουμε απαραίτητο να ενταχθούν στο νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό. Οι προτάσεις αυτές είναι:

1. Επαναφορά της κοινής πρότασης για την μόνιμη και ουσιαστική τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, ώστε να επαναδιατυπωθεί στο νόμο το πάγωμα, η κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των οφειλών από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης ως ασφαλιστικός χρόνος.
2. Η αναλογικότητα των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα να υπολογίζεται στο «μετά φόρον εισόδημα».
3. Να μην συνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές με λογιστικές διαφορές που μπορεί να προκύπτουν μετά από φορολογικούς ελέγχους.
4. Να αναθεωρηθεί ο αυθαίρετος δεκαπλασιασμός για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν και να εξεταστεί μια νέα κλίμακα πολλαπλασιαστή από 4 έως 10 για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας).
5. Να επανεκτιμηθεί το ποσοστό 6,95% για τη περίθαλψη καθώς επίσης το 7,5% για επικουρικές και το 4% για προνοιακές ασφαλιστικές εισφορές.
6. Να καταργηθούν όλες οι έκτακτες εισφορές και τα 20 ευρώ ως βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων, που δεν χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο σκοπό.
7. Να επεκταθεί το εργόσημο και σε άλλες εργασίες πέρα των αγροτικών δραστηριοτήτων.
8. Να υπολογιστεί η δυσανάλογη επιβάρυνση των νέων συνταξιούχων και να αναλυθεί το ποσοστό αναπλήρωσης.
9. Να υπάρξει ποσοτικοποίηση και να μην υπάρξουν εξαιρέσεις επαγγελματικών κλάδων και ομάδων στο νέο ασφαλιστικό.
10. Να κωδικοποιηθεί απλά και κατανοητά η ασφαλιστική νομοθεσία.

Παράλληλα, επαναφέραμε μια πρόταση που έχουμε καταθέσει από το 2012 σχετικά με την κεφαλαιοποίηση και το «πάγωμα» των οφειλών στον ΟΑΕΕ για ποσά άνω των 20.000 ευρώ, με δυνατότητα αποποίησης ασφαλιστικού χρόνου.
Η εφαρμογή της θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει μία διέξοδο επανένταξης στο ασφαλιστικό σύστημα για τους «εντός κρίσης μικρομεσαίους επιχειρηματίες», που δεν είχαν χρέη προ του 2009 και οι οφειλές τους είναι σε άμεση συνάρτηση με την κρίση και την επταετή ήδη ύφεση. Ταυτόχρονα, είναι και η μόνη που μπορεί να επαναφέρει ρευστότητα στο ταμείο μας, τον ΟΑΕΕ, επανενεργοποιώντας χιλιάδες ανενεργούς ασφαλιστικά ελεύθερους επαγγελματίες.
Συγκεκριμένα τι προτείνουμε:
Από την κεφαλαιοποίηση και εφεξής, το ενιαίο κεφάλαιο θα επιβαρύνεται με ένα στοιχειώδες και τυπικό επιτόκιο ύψους 1-1,5%, ενώ στην ουσία οι επιλογές που θα βρίσκονται στη διάθεση του εκάστοτε ενδιαφερομένου, εξειδικεύονται ως εξής:

➢Κατά την περίοδο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, να δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συσσωρευμένου χρέους (κεφάλαιο), είτε μέσω της εφάπαξ καταβολής του απαιτούμενου ποσού είτε μέσω αναλογικής παρακράτησης της χορηγούμενης σύνταξης για χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη διαγραφή του χρέους, οπότε και θα επέρχεται αναπροσαρμογή των αποδοχών στα προβλεπόμενα επίπεδα.

➢ Η δεύτερη εναλλακτική λύση στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, αποτυπώνεται στο δικαίωμα που θα πρέπει να παρέχεται στον προς συνταξιοδότηση επιτηδευματία για αποποίηση του ασφαλιστικού χρόνου που θα αντιστοιχεί στην κεφαλαιοποιημένη οφειλή, μία δυνατότητα που θα έχει ανάλογες επιπτώσεις στις συντάξιμες αποδοχές του (αναλογική μείωση συντάξεων).

Η παραπάνω πρόταση εδράζεται στην αρχή ότι ο ασφαλισμένος, ως συνταξιούχος, θα εισπράξει τελικά την αναλογία αυτών που έχει δώσει προς τον ΟΑΕΕ και τα οφειλόμενα ποσά θα συνυπολογιστούν στο τελικό ύψος της σύνταξης που θα λάβει.
Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη εφαρμογή της εν λόγω θέσης συνιστά η άμεση επανέναρξη καταβολής των τρεχουσών εισφορών από τους οφειλέτες που κάνουν χρήση της κεφαλαιοποίησης, με ταυτόχρονη όμως παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης σε αυτούς.
Το Ασφαλιστικό είναι ένα αγκάθι στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Αποτελεί ένα κορυφαίο εθνικό ζήτημα, το οποίο απαιτεί την συνδρομή και την συμμετοχή όλων μας για την επίλυσή του.
Γι’ αυτό κάνουμε συνεχείς εκκλήσεις προς την Κυβέρνηση ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί με συναίνεση, με υπεύθυνη στάση και με σεβασμό στη διαδοχή και αλληλεγγύη των γενεών.
Αν δεν συμφωνήσει το σύνολο της κοινωνίας σε ένα minimum πυλώνων, το ασφαλιστικό απλά θα σύρεται μέχρι να καταρρεύσει και αυτό, αναμφισβήτητα, θα επηρεάσει την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

II. Παράταση κάλυψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέργων και υποαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών
Απευθυνθήκαμε στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο αλλά και στον Διοικητή ΟΑΕΕ κ. Δημήτρη Τσακίρη και ζητήσαμε την παράταση τουλάχιστον για ακόμη ένα έτος, δηλαδή έως τον Φεβρουάριο του 2017, του δικαιώματος παροχών ασθενείας σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη Δ.Ο.Υ και τους ασφαλισμένους που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον οικείο ασφαλιστικό τους φορέα.
Πιστεύουμε ότι η παράταση αυτή θα προσφέρει μία προσωρινή ανακούφιση στους έμπορους που δεν απασχολούνται ή υποαπασχολούνται και δεν έχουν να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους στον ΟΑΕΕ, χάνοντας οι ίδιοι και οι οικογένειές τους την κάλυψή τους σε παροχές ασθενείας.

III. Θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων

Την προηγούμενη εβδομάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ παρευρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε ήταν η θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων.
Πρόκειται για μια δυνατότητα που ήδη παρέχεται στα φυσικά πρόσωπα και έχει φέρει θετικά αποτελέσματα.
Ζητήσαμε αυτή επεκταθεί και στους επιχειρηματίες, δηλαδή να μπορούν να υποδεικνύουν έναν λογαριασμό ως κύριο τροφοδότη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ο οποίος θα προστατεύεται αντίστοιχα, ώστε η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Προτείναμε παράλληλα αυτός ο ακατάσχετος λογαριασμός της επιχείρησης να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένος με το τερματικό μηχάνημα καρτών POS λογαριασμού της επιχείρησης, προκειμένου ταυτόχρονα να διαδοθεί η χρήση τους.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετα, τα ποσά που εισρέουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων από τη χρήση των POS δεν αποτελούν κέρδη (μεικτά ή καθαρά), καθώς είτε περιλαμβάνουν ΦΠΑ, είτε προορίζονται να καλύψουν άλλες, πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων.
Κάναμε σαφές λοιπόν ότι η κατάσχεση των συγκεκριμένων ποσών για οφειλές σε Εφορία, Ασφαλιστικά ταμεία ή για την εξόφληση δανείων, ουσιαστικά συντελεί στην εκμηδένιση της ρευστότητας της επιχείρησης και στο κλείσιμό της.

IIII. Διάθεση 50.000 ευρώ για το 2016 για την αγορά προϊόντων που θα διατεθούν στους πρόσφυγες
Επειδή το προσφυγικό είναι ένα βαθιά ανθρωπιστικό ζήτημα, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης που θα δοθούν στους πρόσφυγες.
Στο πλαίσιο αυτό 23 Εμπορικοί Σύλλογοι θα μοιραστούν κονδύλι ύψους 50.000 ευρώ για σχετικές αγορές αποκλειστικά από τις τοπικές αγορές της περοχής τους και καταστήματα μέλη τους.
Τα τιμολόγια θα εκδίδονται και θα εξοφλούνται απευθείας από την ΕΣΕΕ.
Όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να προχωρήσουν σε δωρεές/προσφορές, θα λειτουργήσουμε ως πανελλαδικός συντονιστής.
Στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε από το Υπουργείο Οικονομικών να επισημοποιήσει την εξαγγελία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για την απαλλαγή των δωρεών από το ΦΠΑ.

Φίλες και Φίλοι,

Για ακόμη μια τριετία δεσμεύομαι προσωπικά και εκ μέρους όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΕΕ ότι θα δώσουμε τη μάχη για την ανάκαμψη του εμπορίου.
Έχουμε πολύ όρεξη, αλλά και πολλή δουλειά μπροστά μας.
Ο σχεδιασμός μας θα κνηθεί σε δύο άξονες Ελλάδα- Ευρώπη και θα συμπεριλάβει τις εξής προτεραιότητες:

1. Αντιμετώπιση της «επιχειρηματικής μετανάστευσης» και της «καταναλωτικής αιμορραγίας» από τις παραμεθόριες περιοχές προς τις γειτονικές χώρες.
2. Αποκατάσταση του ειδικού καθεστώτος μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
3. Πρόσβαση των Μμε επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ 2014-2020, με ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων.
4. Δημιουργία «Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων» για χορήγηση μικροδανείων.
5. Αντιμετώπιση των capital controls και των «κόκκινων» επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.
6. Μείωση του κόστους των υπηρεσιών του e-banking και της προμήθειας χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.
7. Εφοδιασμός όλων των μικρών επιχειρήσεων με POS μηχανήματα, άμεσα και χωρίς χρέωση απόκτησης.
8. Εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας της Αγοράς.
9. Αναθεώρηση της υπερφορολόγησης και αποτροπή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
10. Αναμόρφωση του Εθνικού Ασφαλιστικού Συστήματος με σημείο αναφοράς το σεβασμό στην «διαδοχή των γενεών».
11. Πτωχευτικό δίκαιο και θεσμοθέτηση της «δεύτερης ευκαιρίας».
12. Αποφυγή διόγκωσης των ακάλυπτων επιταγών και εκσυγχρονισμός του ρόλου του «Τειρεσία».
13. Εναρμόνιση της ελληνικής οικονομίας στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά (DSM).
14. Επέκταση στο e-commerce με τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος.
15. Δράση «e-μποριο» για την προώθηση της «ψηφιακής βιτρίνας».
16. Εφαρμογή του «FeelSafe» που υλοποιείται από την ΕΣΕΕ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
17. Ενημέρωση για την ανάπτυξη υπολογιστικού νέφους (cloudcomputing) «χωρίς σύνορα».
18. Πρόταση για χαμηλότερη φορολογία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με «ενιαίο ΦΠΑ» στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
19. Υλοποίηση του «οδικού χάρτη» του ελληνικού εμπορίου, που έχει καταρτίσει η ΕΣΕΕ, στο πλαίσιο των ΜμΕ της Ευρώπης 2020.
20. Στρατηγική «Εμπόριο για όλους» με τη δημιουργία Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, επιχειρηματικών διαδρομών και του σήματος ποιότητας εμπορικών επιχειρήσεων.

Με αυτόν τον προγραμματισμό αλλά και τη δική σας καθημερινή πολύτιμη συμβολή θα καταφέρουμε όλοι μαζί να φέρουμε τα θέματα του εμπορίου στα πρώτα θέματα της κυβερνητικής ατζέντας και να δώσουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα που καθηλώνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Είμαι βέβαιος ότι με τη συμβολή όλων σας μπορούμε να πετύχουμε πολλά και σημαντικά.

Πρόσφατα άρθρα