Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΔιεθνές πείραμα στο σταθμό περιβαλλοντικών ερευνών στο Φινοκαλιά

Διεθνές πείραμα στο σταθμό περιβαλλοντικών ερευνών στο Φινοκαλιά

Από

Ημερομηνία

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών (ΕΠΕΧΗΔΙ) του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης λειτουργεί σε συνεχή βάση από το 1993 το σταθμό περιβαλλοντικών ερευνών στο Φινοκαλιά (http://finokalia.chemistry.uoc.gr).

Ο σταθμός αυτός θεωρείται λόγω της θέσης του αντιπροσωπευτικός για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και γι’ αυτό έχει γίνει σημείο αναφοράς, έχοντας προσελκύσει τα τελευταία 23 χρόνια έντονα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σε θέματα ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και κλίματος. Ο σταθμός συμμετέχει στα κυριότερα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην έρευνα για την ποιότητα του αέρα και την αλλαγή του κλίματος αλλά και στην επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα.

 

Το πείραμα

Το ΕΠΕΧΗΔΙ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) του ΙΤΕ, το τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon από το Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ και το Georgia Institute of Technology από την Ατλάντα των ΗΠΑ πραγματοποιούν στο σταθμό περιβαλλοντικών ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Φινοκαλιά το πείραμα FAME-16 (The Finokalia Aerosol Measurement Experiment- 2016). Το πείραμα αποσκοπεί στη μελέτη των αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα της ανατολικής Μεσογείου, από το σχηματισμό τους στην ατμόσφαιρα και το μετασχηματισμό τους στη διάρκεια της ζωής τους, μέχρι τη συμμετοχή τους στο σχηματισμό νεφών και το ρόλο τους στον καθορισμό του κλίματος.

Για πρώτη φορά δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη βιολογικού υλικού στην ατμόσφαιρα (bioaerosols). Στο πείραμα χρησιμοποιείται τεχνολογία αιχμής για το χαρακτηρισμό αερολυμάτων στο πεδίο, θάλαμοι προσομοίωσης ατμοσφαιρικών διεργασιών σε πραγματικό χρόνο, ενώ οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια σε μοντέλα προσομοίωσης της ατμόσφαιρας.

Το πείραμα λαμβάνει χώρα από τις 6 Μαΐου μέχρι τις 6 Ιουνίου και είναι το πέμπτο της σειράς FAME μετά τα επιτυχημένα FAME-07, -08, -09, -11 που πραγματοποιήθηκαν επίσης στο σταθμό Φινοκαλιά.

 

Το Περιβαλλοντικό

Κέντρο Ενημέρωσης

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 11.30 π.μ. θα επισκεφθούν το σταθμό στο Φινοκαλιά ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Οδυσσέας Ζώρας  καθώς και ο Δήμαρχος Αγ. Νικολάου Αντώνης Ζερβός, και θα ξεναγηθούν από τους Καθηγητές υπεύθυνους του πειράματος, κ. Μιχαλόπουλο, Νένε και Πανδή καθώς και την διευθύντρια του ΕΠΕΧΗΔΙ και Πρόεδρο του Τμήματος Χημείας Καθηγήτρια Μαρία Κανακίδου. Σκοπός είναι, να τους ενημερώσουν για το πείραμα FAME-16 και την επιστημονική δουλειά που γίνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο παλιό σχολείο του Φινοκαλιά, το οποίο πρόσφατα παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αγίου Νικολάου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη δημιουργία «Περιβαλλοντικού Κέντρου Ενημέρωσης». Το Κέντρο θα λειτουργεί υποστηρικτικά στον ερευνητικό σταθμό, προβάλλοντας ταυτόχρονα  την περιοχή, καθόσον θα είναι επισκέψιμος από το ευρύ κοινό.

Η σύμβαση χρησιδανείου μεταξύ του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Δήμου του Αγ. Νικολάου επίκειται να υπογραφεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα,  επικυρώνοντας τοιουτοτρόπως την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων,  με σκοπό την  ανάπτυξη  κοινών δράσεων για την προβολή τόσο της περιοχής, όσο και του επιστημονικού έργου που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στη συγκεκριμένη περιοχή και με τη συμβολή σημαντικών επιστημονικών συνεργασιών.

 

 

Πρόσφατα άρθρα