ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΑκόμα καμία λύση δεν έχει δοθεί για την προστασία του φοινικόδασους στο...

Ακόμα καμία λύση δεν έχει δοθεί για την προστασία του φοινικόδασους στο Βάι

Από

Ημερομηνία

Καμία εξέλιξη δεν έχει μέχρι στιγμής σημειωθεί για την καταπολέμηση του ρυγχοφόρου των φοινικοειδών, την αντιμετώπιση της επέλασής του και τον περιορισμό του καταστροφικού του έργου στην περιοχή του Δήμου Σητείας.

Αρκετούς μήνες μετά την γνωστοποίηση του εντοπισμού σκαθαριού σε κανάριο φοίνικα δίπλα ακριβώς στην περίφραξη του φοινικοδάσους στο Βάι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες εξακολουθούν να αδιαφορούν. Ωστόσο ο κίνδυνος για το μοναδικό αυτό δάσος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εξακολουθεί να αυξάνεται.

Αν και το μοναδικό αυτό οικοσύστημα προστατεύεται -αν και πρακτικά η προστασία του δε διαφαίνεται- από ελληνικούς νόμους, κοινοτικές οδηγίες και διεθνείς συμβάσεις, αν και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας και το 1973 εντάχθηκε στην κατηγορία προστατευόμενων περιοχών, αν και αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή της Σητείας, του Νομού Λασιθίου, της Κρήτης γενικότερα, προφανώς καμία σημασία δεν έχουν όλα αυτά για τους «υπεύθυνους» φορείς της πολιτείας. Εδώ και χρόνια εκτός από τις συζητήσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τις υποσχέσεις για την προστασία του, δεν έχει ξεκινήσει καν μία ουσιαστική αντιμετώπιση.

Την έντονη αγανάκτησή του εξέφρασε και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης. «Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες του Δήμου, της Περιφέρειας και τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί, δεν έχουμε δει κάτι ικανοποιητικό, που να δίνει μία προοπτική όσον αφορά την αντιμετώπισή του. Είχαμε υποσχέσεις κατόπιν επαφών που είχαμε, από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από την αρμόδια διεύθυνση, τη Γενική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΚΑ. Εστάλη επιστολή από την Διεύθυνση Δασών Νομού Λασιθίου προς τον Πρωθυπουργό. Έγιναν προσπάθειες από τον Περιφερειάρχη και την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου. Όλες αυτές οι ενέργειες φαίνεται ότι δεν βρήκαν ανοικτά αυτιά και διάθεση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», ανέφερε κ. Πατεράκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

 

Πρόσφατα άρθρα