ΑρχικήΧανιάΡεπορτάζ«Μικρή Σύναξη» των Προκαθημένων των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών

«Μικρή Σύναξη» των Προκαθημένων των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών

Από

Ημερομηνία

Υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, εξελίσσεται από το πρωί η λεγόμενη «Μικρή Σύναξη» των Προκαθημένων των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ως διαδικασία, θεωρείται προκαταρτική της Μεγάλης Συνόδου αλλά παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συζητείται το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που θα προκύψει από τη Σύνοδο. Επί της ουσίας πρόκειται για μια συζήτηση που δίνει το στίγμα των προθέσεων των εκκλησιών για τα βασικά θέματα της Μεγάλης Συνόδου.

Παρόντες στην Σύναξη είναι οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρος, Ιεροσολύμων Θεόφιλος, Σερβίας Ειρηναίος, Ρουμανίας Δανιήλ και οι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου Χρυσόστομος, Αθηνών Ιερώνυμος, Αλβανίας Αναστάσιος, Πολωνίας Σάββας, Τσεχίας και Σλοβακίας, Ραστισλάβ. Παρόντες είναι επίσης δύο Επίσκοποι από κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι 10 Προκαθήμενοι που μετέχουν στην Σύναξη αυτή θα συμμετέχουν και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, η οποία θα αρχίσει επίσημα τις εργασίες της την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Σε σχέση με τους Προκαθημένους των Εκκλησιών που δεν συμμετέχουν στη Σύνοδο, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να έρθουν οι προκαθήμενοι τους στην Κρήτη ή να υπάρξει εκπροσώπηση, είτε στη Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής που θα γίνει την Κυριακή στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, είτε στη λήξη της Συνόδου κατά την Θεία Λειτουργία των Αγίων Πάντων.

Να σημειωθεί τέλος πως οι προκαθήμενοι ξεκίνησαν την μέρα τους με πρωινή δέηση στην Ιερά Μονή Γωνιάς ενώ καθημερινά θα τελείται η Θεία Λειτουργία σε διαφορετική γλώσσα.

ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΧΑΝΙΩΝ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

Πρόσφατα άρθρα