Αγία και Μεγάλη Σύνοδος των Ορθοδόξων: «Εις ενότητα πάντας εκάλεσε»

syn3Μνημόσυνο για όσους εργάστηκαν από το 1902 μέχρι σήμερα και ειδικά τα τελευταία 60 χρόνια, για να προετοιμαστεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος των Ορθοδόξων, τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κίσσαμο, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο, παρουσία όλων των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών καθώς και των μητροπολιτών, κληρικών και λαϊκών που μετέχουν στις εργασίες της Συνόδου.

Μάλιστα στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μνημονεύθηκαν τα ονόματα αρχιερέων και ιερέων που διαδραμάτισαν κορυφαίο ρόλο στην προετοιμασία της Συνόδου, απ’ όλες τις Ορθόδοξες εκκλησίες. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του Πάπα και Πατριάρχη Θεοδώρου, σε πέντε συγκεκριμένα πρόσωπα ιεραρχών που συνέβαλλαν καθοριστικά με την παρουσία και το ρόλο τους για να οδηγηθούμε στην τωρινή διεξαγωγή της Συνόδου.

“Επιτρέψατε μου Παναγιώτατε να θυμηθώ πέντε σπουδαίους ιεράρχες. Να δω απέναντι μου το σοφό Μελίτωνα και από δίπλα του τον Δαμασκηνό, τον από Ελβετίας Ανδιανουπόλεως. Να θαυμάσω τον σοφό διδάσκαλο μου και ευεργέτη μου Παρθένιο τον Πατριάρχη να λέγει με την χαρακτηριστική φωνή του: “έχει ο Θεός. Ας αφήσουμε και κάτι στο Θεό να κατευθύνει”. Δίπλα του τον φιλάνθρωπο Νικόδημο του Λένιγκραντ και απέναντι να τους παρακολουθεί σοφός ο Ιουστίνος ο από Μολδαβίας Πατριάρχης Ρουμανίας. Ας τους αναπαύει όλους ο Θεός και η ευχή τους ας μας συνοδεύσει σε αυτή την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που ξεκινάμε”, είπε στη σύντομη ομιλία του, κατά το τέλος της Θείας Λειτουργίας.
ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΧΑΝΙΩΝ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

syn2

syn1