Στη «μέγγενη» του ασφαλιστικού μπαίνουν οι μικρές επιχειρήσεις ακόμη και σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, αφού με τη νέα νομοθετική ρύθμιση υποχρεούνται να ενταχθούν στο καθεστώς ασφάλισης του ΟΑΕΕ, αντί του ΟΓΑ όπου είναι ασφαλισμένοι σήμερα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως παραδοσιακά καφενεία και παντοπωλεία σε περιοχές της ενδοχώρας απειλούνται με αφανισμό, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές αναμένεται να πολλαπλασιαστούν. Συνεπώς, για τους ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων και στον νομό Ρεθύμνου το λουκέτο θα αποτελέσει μονόδρομο, καθώς τα περισσότερα χωριά των δήμων του νομού, έχουν λιγότερους από 2.000 κατοίκους και εισπράξεις που δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των πάγιων υποχρεώσεων.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΧΩΡΑΣ

Ιδιαίτερα στην Κρήτη πρόκειται για τα παραδοσιακά καφενεία του χωριού που φημίζονται για τον μοναδικό χαρακτήρα τους και τον ρόλο που επιτελούν, καθώς αποτελούν σημείο συνάντησης και αναψυχής για τους κατοίκους, διατηρώντας τη «ζωντάνια» που είναι αναγκαία στις συγκεκριμένες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ενδοχώρα της Κρήτης εντάσσει δυναμικά στον αναπτυξιακό χάρτη όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια την παράδοση, την τοπική φιλοξενία και τον πλούτο των μικρών γραφικών χωριών αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων αποτελούν τα μικρά καφενεία του χωριού που γίνονται πόλος έλξης για τους ξένους επισκέπτες. Μάλιστα, πολλές φορές αναλαμβάνουν το «καλωσόρισμα» των επισκεπτών στα χωριά προσφέροντας παραδοσιακά εδέσματα και δείχνοντας το κοινωνικό «πρόσωπο» των περιοχών τους. Επιπλέον τα παντοπωλεία εκτός από το γεγονός πως εξυπηρετούν τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών στις καθημερινές τους ανάγκες, περιλαμβάνουν πλήθος τοπικών προϊόντων που διατίθενται μεταξύ άλλων και στους ξένους επισκέπτες κάτι που αποτελεί ζητούμενο όταν η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και της ντόπιας παραγωγής με τον τουρισμό βρίσκεται στο επίκεντρο.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Αναλυτικά, μέχρι σήμερα οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων σε περιοχές που είχαν λιγότερους από 2.000 κατοίκους, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα και της ιδιοσυγκρασίας των περιοχών αυτών, ασφαλίζονταν ως αυτοαπασχολούμενοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ. Ωστόσο, η ψήφιση του νομοσχεδίου υπ. αριθμόν 4387 φέρνει σαρωτικές αλλαγές για τους επαγγελματίες εντάσσοντάς τους στο καθεστώς των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, αυξάνοντας δραματικά τις ασφαλιστικές εισφορές. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να καταβάλουν από τον Ιανουάριο του 2017 ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση ασφαλιστική εισφορά επί του εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται µε βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα από την ασκούμενη δραστηριότητα και ανέρχεται σε 26,95% επί του φορολογητέου-ασφαλιστικού εισοδήματος. Τα παραπάνω μεταξύ άλλων επεσήμαναν σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 48 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Α’ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ Γιάννης Κεφαλογιάννης, με την οποία ζητούν να προστατευτούν οι επιχειρήσεις ορεινών και νησιωτικών περιοχών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Πηγή: goodnet.gr