Στο φαράγγι της Σαμαριάς με τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγ. Νικολάου

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το διασημότερο πεζοπορικό φαράγγι της Ευρώπης, αποτελώντας τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Χιλιάδες τουρίστες το κατεβαίνουν με τα πόδια το καλοκαίρι. Για πολλούς αυτός είναι και ο κύριος σκοπός της επίσκεψής τους στην Κρήτη. Το μήκος του αγγίζει τα 18 χλμ και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 5-7 ώρες, ανάλογα το ρυθμό σας, από τον Ομαλό ως την Αγία Ρουμέλη. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του Νομού Χανίων.

Βίντεο: Γιάννης Πάγκαλος (Photo Pagalos)

Δημιουργήθηκε από το ποτάμι που ρέει ανάμεσα στα Λευκά Όρη και το Βουνό Βολακιάς. Η απόσταση των 18 χλμ αφορά την απόσταση μεταξύ του οικισμού του Ομαλού στο ομώνυμο οροπέδιο και το χωριό Αγία Ρουμέλη. Στην πραγματικότητα όμως, το φαράγγι είναι 16 χλμ., ξεκινώντας σε υψόμετρο 1.250 μ. στην βόρεια είσοδο και τελειώνει στις ακτές του Λιβυκού πελάγους στην Αγία Ρουμέλη.

Η πορεία μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς, δηλαδή από το φυλάκιο στο Ξυλόσκαλο ως το φυλάκιο στο παλιό χωριό της Αγίας Ρουμέλης, είναι 13 χλμ. Από εκεί όμως θα πρέπει να περπατήσετε κι άλλα 3 χλμ ως την παραλία της Αγίας Ρουμέλης, κάνοντας τη συνολική διαδρομή 16 χλμ.

Σαμαριά4