Ο Βουλευτής με την ερώτηση του φέρνει στη Βουλή το θέμα της καταστροφικής πυρκαγιάς και ζητά να τρέξουν οι διαδικασίες για να αποζημιωθούν οι πολίτες που επλήγησαν αλλά και οι Δήμοι προκειμένου να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των υποδομών, των δικτύων άρδευσης και ύδρευσης κλπ.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Η καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Ν. Ρεθύμνου «έφτασε» μια ανάσα πριν τις κατοικίες των πολιτών.

Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου από τα Σταχτούρια και πέρασε στον Άγιο Παύλο και από τον άγιο Γεώργιο προς την Αγία Γαλήνη και από κει προς τις Μέλαμπες.

Παρόλο που η κινητοποίηση ήταν άμεση, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, κλιμάκια της Ε.Λ.Α.Σ, υδροφόρα των Δήμων αλλά και συνδρομή από τους ίδιους τους κατοίκους των περιοχών, οι οποίοι έσπευσαν να κατασβήνουν τις φωτιές, λόγω των ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή, η πυρκαγιά κατέκαψε πάνω από 35.000 στρέμματα γεωργικής και αγροτολιβαδικής έκτασης ενώ στάχτη έχουν γίνει θερμοκήπια και ελαιώνες,

Επιπλέον ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στα δίκτυα υποδομών και στους δρόμους, όπως επίσης στα δίκτυα ύδρευσης και άδρευσης.
Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών κάνουν λόγο για ανείπωτη καταστροφή και με αγωνία περιμένουν την αρωγή της πολιτείας.

Επειδή δεν απαιτείται η απόφαση κήρυξης της περιοχής ως πυρόπληκτης για να γίνουν όλες οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις που αφορούν ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες που αφορούν τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ;

2. Τι θα πράξει το Υπουργείο Εσωτερικών για την οικονομική ενίσχυση των Δήμων για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές;».

www.goodnet.gr