Αρχική_Τοπικά νέαΙεράπετρα«Απόβαση» 14 δασικών στη Χρυσή. Βεβαίωσαν σειρά από παραβάσεις του κανονισμού λειτουργίας

«Απόβαση» 14 δασικών στη Χρυσή. Βεβαίωσαν σειρά από παραβάσεις του κανονισμού λειτουργίας

Από

Ημερομηνία

Επιχείρηση «αρετή» πραγματοποίησε χθες στη Χρυσή πολυμελής ομάδα δασοφυλάκων, κατόπιν εντολής του Διευθυντή Δασών Λασιθίου Μανόλη Συλλιγάρδου. Οι 14 δασικοί υπάλληλοι που αποβιβάστηκαν στο νησί  «επιστρατεύτηκαν» απ’ όλα τα δασικά κλιμάκια του Νομού Λασιθίου και ως ανακριτικά όργανα πραγματοποίησαν ελέγχους και βεβαίωσαν αρκετές παραβάσεις και παραβιάσεις του Κανονισμού Λειτουργίας της Χρυσής, ο οποίος πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το κλιμάκιο μεταφέρθηκε νωρίς το πρωί με πλοιάριο που διενεργεί δρομολόγια προς Χρυσή, έχοντας εντολή να ελέγξουν σπιθαμή προς σπιθαμή το νησί, βεβαιώνοντας τις παραβάσεις που θα υποπέσουν στην αντίληψή τους και παράλληλα να ενημερώσουν όσους συναντήσουν εκεί για το νέο αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει πλέον στο νησί.

Όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής Δασών μετά το πέρας της επιχείρησης, εντοπίστηκαν συνολικά 45 σκηνές από επισκέπτες που είχαν κατασκηνώσει, κατά των οποίων θα υποβληθούν μηνύσεις κατ’ αγνώστων, με στόχο να σταλεί κατ’ αρχήν το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι το νησί ελέγχεται και ότι όλοι υποχρεούνται να τηρούν τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί. Μηνύσεις θα υποβληθούν επίσης κατά του εκμεταλλευτή της καντίνας  για την κατασκευή παραπήγματος 15 τ.μ. σε χώρο που υπερβαίνει την επιφάνεια την οποία ενοικίασε από την Κτηματική Υπηρεσία για να λειτουργεί την καντίνα, αλλά και, όπως είχε διαπιστωθεί σε προηγούμενο έλεγχο, για τη χρήση νερού από δημόσιο πηγάδι, για τη λειτουργία «ντουζ» στην παραλία, με χρέωση (2 ευρώ τα 40’’ και 1 ευρώ τα 20’’). Σημειώνεται ότι το νερό του συγκεκριμένου πηγαδιού χρησιμοποιεί ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιεράπετρας για να βάζει νερό στις ποτίστρες προκειμένου να βοηθήσει την επιβίωση της άγριας πανίδας του νησιού (λαγούς, πέρδικες κ.α.).

Μήνυση, όπως είπε ο Δασάρχης, θα υποβληθεί διαδικαστικά και κατά του Δήμου Ιεράπετρας, ως εμπλεκόμενου στο ζήτημα της παράνομης κατάληψης και χρήσης έκτασης για την αποθήκευση ποσοτήτων νερού, αναψυκτικών κλπ. εφοδίων για την καντίνα. Ο κ. Συλλιγάρδος διευκρίνισε ότι για την χρήση του επιπλέον αυτού χώρου από την καντίνα, εφόσον κριθεί αναγκαία για την λειτουργία της, μπορεί να ζητηθεί από την Κτηματική Υπηρεσία η νόμιμη παραχώρησή του.

Σε χώρο, για τον οποίο ο εκμεταλλευτής της καντίνας είχε λάβει σχετική άδεια από το Δασαρχείο, στοίβαζε τις σακούλες με τα σκουπίδια που συγκέντρωνε από τη λειτουργία της καντίνας και καθαρίζοντας την παραλία και τον περιβάλλοντα χώρο. Δυστυχώς, όπως εξήγησε ο Δασάρχης, από σχετική ενημέρωση που είχε και από το Δήμο Ιεράπετρας, υπήρξε καθυστέρηση (λόγω διαδικασιών, ενστάσεων κλπ.) στην υπογραφή σύμβασης ανάθεσης του έργου αποκομιδής των απορριμμάτων από το νησί και γι’ αυτό προέκυψε η συγκέντρωση μεγάλου όγκου απορριμμάτων, η θέα των οποίων προκαλούσε αρνητικές εντυπώσεις. Κατά διαβεβαίωση της Δημοτικής Αρχής, η διαδικασία του σχετικού διαγωνισμού ολοκληρώθηκε και άμεσα υπογράφεται η σύμβαση για να γίνεται τακτική αποκομιδή απορριμμάτων, είπε ο Δασάρχης.

Με την ευκαιρία της μετάβασης στο νησί του πλωτού μέσου που θα χρησιμοποιήσει ο εργολάβος για τη μεταφορά των απορριμμάτων, θα γίνει από δασικούς υπαλλήλους έρευνα για να εντοπιστούν δύο «γουρούνες» και ένα δίκυκλο, που έχουν κατ’ αρχήν εντοπιστεί σε ανύποπτο χρόνο ότι κινούνται παράνομα στο νησί. Ο κ. Συλλιγάρδος εξήγησε ότι δύο ακόμα τετράτροχα (γουρούνες) χρησιμοποιούνται με σχετική άδεια, η μία για την περισυλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων και η άλλη με μικρή τροποποιημένη καρότσα για τη μεταφορά νερού για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης (φωτιά κλπ.).

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα