Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΤο δάνειο για το κλειστό γυμναστήριο Τ-10

Το δάνειο για το κλειστό γυμναστήριο Τ-10

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Συνολικά 40.000 € θα πληρώσει για το 2016 ο Δήμος Αγίου Νικολάου για το δεκαετούς διάρκειας δάνειο των 800.000 € που είχε συνάψει το 2013 με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Τ-10. Από αυτό έχει απομείνει μη εκταμιευμένο ποσό περίπου 673.000 €.

Το 2014 πλήρωσε για ετήσιους τόκους 48.000, το 2015 44.000, ενώ για το 2017 προβλέπεται ότι οι τόκοι που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι της τάξεως των 36.000 €. Υπολογίζεται ότι σύμφωνα με τη σύμβαση του δανείου, μέχρι το τέλος ο Δήμος για το δάνειο των 800 χιλιάδων προβλέπεται ότι θα πρέπει να πληρώσει 290.000 € περίπου.

Το 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του (475/2-11-2015) αποφάσισε την οριστική διακοπή των εργασιών του έργου και τη διάλυση της εν λόγω σύμβασης και παράλληλα την εκπόνηση μελέτης για την ολοκλήρωση του Κλειστού Γυμναστηρίου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των νέων κανονισμών και προδιαγραφών καθώς και την ολοκλήρωσή του με δημοπρασία και ανάθεση σε εργοληπτική επιχείρηση.

Σήμερα, το ισχύον επιτόκιο του δανείου 6,2% είναι υψηλό, είπε ο Δήμαρχος, εξηγώντας ότι για την εποχή που συνάφθηκε το δάνειο το επιτόκιο ήταν καλό και καλώς είχε συναφθεί. Υπολογίζοντας το λιγότερο ένα έτος, το οποίο θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η νέα μελέτη και επαναδημοπράτηση του έργου, ο Δήμαρχος επικαλέστηκε εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου να τερματίσει τη δανειακή σύμβαση ώστε να σταματήσει ο Δήμος να επιβαρύνεται με τόκους για ένα δάνειο που δεν μπορεί έτσι ή αλλιώς να αξιοποιήσει για άλλο σκοπό, εκτός της χρηματοδότησης του Κλειστού Γυμναστηρίου.

Όταν θα υπάρξει η σχετική ετοιμότητα, ο Δήμος μπορεί να επανέλθει για να ζητήσει νέο δάνειο από το Τ.Π.Δ. για τον σκοπό αυτό, όπως είπε ο κ. Ζερβός, επικαλούμενος την πιστοληπτική δυνατότητα που διατηρεί ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Μπορεί οι σημερινές γενικές οικονομικές συνθήκες να μην ευνοούν τη σύναψη δανείου, αλλά με την καλή οικονομική εικόνα που έχει ο Δήμος και με την πίεση των πολιτικών παραγόντων μεταξύ των οποίων και του κυβερνητικού βουλευτή, ο Δήμος θα μπορέσει να πάρει το νέο δάνειο, όταν το χρειαστεί ξανά.

 

Έχει καθυστερήσει

 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Κουνενάκης είπε ότι το Τ10 έχει καθυστερήσει πολύ να ολοκληρωθεί, σημειώνοντας ότι ο Δήμος εξασφάλισε το δάνειο των 800 χιλιάδων από το Τ.Π.Δ. με πολλή δυσκολία. Καταλόγισε «αμέλεια στο να γίνει συμπληρωματική μελέτη του κλιματισμού, ενώ έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια και ενώ υπήρχαν τα χρήματα για να ανατεθεί αυτό στον ίδιο εργολάβο ή άλλον, για να προχωρήσει». Υποστήριξε ότι είναι «τραγικό να αποφασίσουμε να επιστρέψουμε χρήματα δανείου». Τόκους πληρώνει ο Δήμος μόνο για τα χρήματα που έχει εκταμιεύσει και όχι σε ολόκληρο το κεφάλαιο. Και πρόσθεσε ότι η σχετική ενημέρωση για την επιβάρυνση του Δήμου από τους τόκους του δανείου είναι λάθος ενημέρωση.

«Εάν η Τεχνική Υπηρεσία καταφέρει σύντομα να εξασφαλίσει να έχει τη μελέτη ώστε να γίνει εργολαβία, καλό θα είναι να διατηρήσουμε το δάνειο γιατί δεν ξέρουμε ποιές συνθήκες θα έχουν διαμορφωθεί όταν το ξαναχρειαστούμε και ζητήσουμε να το πάρουμε», είπε ο κ. Κουνενάκης, προτείνοντας να επανεξεταστεί το θέμα, επιμένοντας ότι το μείζον ζήτημα είναι η καθυστέρηση που υπάρχει για τη μελέτη και την ολοκλήρωση του έργου.

Ο κ. Ζερβός εξέφρασε τη λύπη του για τα όσα υποστήριξε ο κ. Κουνενάκης. «Ένα έργο που η σύμβασή του υπεγράφη το 2000 και έως το 2014 που παρέδωσε τη δημοτική αρχή δεν κατάφεραν να το ολοκληρώσουν, καταλογίζει αμέλεια στην παρούσα δημοτική αρχή, επειδή τα δύο τελευταία χρόνια, που δεν ξέρουμε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε λόγω της γενικής οικονομικής κατάστασης και των περικοπών στη χρηματοδότηση του Δήμου. Θα περίμενα άλλη αντιμετώπιση και όχι αυτή τη φτηνή και λαϊκίστικη πολιτική», σημείωσε.

«Εάν ισχύει ότι ο Δήμος δεν επιβαρύνεται από υποχρέωση καταβολής τόκων για το μέρος του δανείου που έχει εκταμιεύσει, τότε θα επανεξεταστεί και μπορεί να παραμείνει το δάνειο σε ισχύ», κατέληξε ο Δήμαρχος. Ζήτησε δε την αναβολή λήψης απόφασης, ώστε να διευκρινιστεί το θέμα και θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα