Στην ανάδειξη της σπουδαιότητας της λειτουργίας του Γεωπάρκου Σητείας συνέβαλαν -μεταξύ άλλων- οι δράσεις που έλαβαν χώρα στην περιοχή.
Τις διοργάνωσαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γεωπάρκων 2016 ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας και η Επιτροπή Διαχείρισης Γεωπάρκου.
Η ένταξη άλλωστε του Γεωπάρκου Σητείας στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα για την περιοχή. Η πολλών ετών προσπάθεια, που ευοδώθηκε και σιγά- σιγά αποτυπώνονται τα θετικά για την περιοχή αποτελέσματά της, αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημείο σε έναν παγκόσμιο χάρτη. Την προσπάθεια καταβάλλουν άλλες περιοχές της Κρήτης και της Ελλάδας για πολλά χρόνια, χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα ως σήμερα.
Αντίθετα η Σητεία χάρις τον φυσικό, αρχαιολογικό, σπηλαιολογικό της πλούτο συμπεριλαμβάνεται πλέον σε αυτές τις μοναδικές περιοχές μέσω του Γεωπάρκου, που τελούν υπό την «ομπρέλα» της Unesco. Το Γεωπάρκο καταλαμβάνει έκταση 517 τ.χλμ., τα όριά του ξεκινούν από την περιοχή των Μέσα Μουλιανών και φτάνουν μέχρι τον Κάβο Σίδερο και από τα Κρυά μέχρι και τον Ξερόκαμπο.
Ο Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ -του φορέα διαχείρισης του Γεωπάρκου – και Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Λεωνίδας Τερζής με αφορμή την ολοκλήρωση των Γεω-δράσεων αναφέρθηκε στην πορεία του, στον μελλοντικό σχεδιασμό για την περαιτέρω ανάδειξη της σημασίας του και της συμβολής του Γεωπάρκου στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και στην στήριξη της τοπικής οικονομίας.
Μεγάλο ενδιαφέρον
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή διεξαγωγή των δράσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γεωπάρκων.
Αναφερόμενος στην τελευταία, την πεζοπορική διαδρομή στο φαράγγι του Ρίχτη και την παράλληλη δραστηριότητα καταρρίχησης στον ομώνυμο καταρράχτη εστίασε στην αυξημένη ανταπόκριση μικρών και μεγάλων. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 45.
«Όπως αναδεικνύεται, οι δράσεις που οργανώνουν ο ΔΟΚΑΣ και η Επιτροπή Διαχείρισης απηχούν έντονα στους συμπολίτες μας κι όχι μόνο», επεσήμανε.
Παράλληλα αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον διαρκώς αυξανόμενο -μετά την ένταξη του Γεωπάρκου Σητείας στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco που καταγράφεται. Σύμφωνα και με τα στοιχεία του Γραφείου Πληροφόρησης του Γεωπάρκου οι επισκέπτες, ξένοι και Έλληνες ρωτούν, μαθαίνουν, ζητούν πληροφορίες σπηλαιολογικού και φυσιολατρικού περιεχομένου.
«Υπάρχει», πρόσθεσε ο κ. Τερζής, «ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες όπως καταγράφεται τις μέρες και ώρες που μπορούμε να λειτουργήσουμε το Γραφείο Πληροφοριών στη Σητεία, στη χερσαία ζώνη του λιμένα. Δυστυχώς το Υπουργείο Εσωτερικών δεν ενέκρινε την πρόταση που αποστείλαμε για την πρόσληψη δύο ατόμων ώστε να έχουμε διπλή βάρδια στο Γραφείο Πληροφοριών καθώς κι ένα άτομο που ζητήσαμε για την περιοχή της Ζάκρου για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Παρ’ όλο που ο ΔΟΚΑΣ απέστειλε και την σχετική βεβαίωση ότι διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια στον προϋπολογισμό του για την πρόσληψη, δυστυχώς, οι επικαιροποιημένες μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας δεν επιτρέπουν στους δήμους να χαράσσουν τελικά την αναπτυξιακή τους πολιτική όσον αφορά και τις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε περιοχή. Το αίτημα αποστείλαμε τον Φεβρουάριο και πριν λίγες ημέρες λάβαμε την έγκριση, που όμως αφορούσε αντί για 6 άτομα που ζητούσαμε, 1, το οποίο θα προσληφθεί για άλλες ανάγκες του Νομικού Προσώπου.
Συναντάμε συνεχώς μπροστά μας τον σκόπελο της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας, γίνεται τεράστια προσπάθεια από την πλευρά μας για να μπορέσουμε να προβάλλουμε, να διατηρήσουμε και να κοινωνήσουμε την νέα αυτή αναπτυξιακή δομή του δήμου μας στους συνδημότες και τους επισκέπτες μας.
Υπάρχει, όπως αναφέρθηκε, ενδιαφέρον για το Γεωπάρκο από τον κόσμο που επισκέπτεται το Γραφείο Πληροφοριών. Υπάρχει επίσης εκπαιδευτικό, σπηλαιολογικό, φυσιολατρικό ενδιαφέρον, έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή του Γεωπάρκου από σχολεία, τα οποία την φετινή χρονιά ξεπέρασαν τα 30, από ομάδες σπηλαιολόγων, φυσιολατρών που επισκέπτονται την περιοχή».
Οι στόχοι
«Η λογική μας», συνέχισε, «είναι να αναπτύξουμε και να διευρύνουμε την περίοδο επισκεψιμότητας στην περιοχή μας και μαζί με τις παραδοσιακές μορφές τουρισμού που είναι για την Κρήτη η θάλασσα και ο ήλιος, να μπούμε στη λογική της ανάπτυξης τουρισμού στην ενδοχώρα, όπου για την συγκεκριμένη περιοχή λογίζεται και το κομμάτι του Γεωπάρκου. Να έχουμε όλο τον χρόνο επισκεψιμότητα.
Στο πλαίσιο αυτό θα αποσταλούν το επόμενο διάστημα προτάσεις για διήμερες ή τριήμερες εκδρομές στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της Κρήτης και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Στην προσπάθεια αυτή αρωγός είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λασιθίου με έδρα την Ιεράπετρα και ομάδες από την περιοχή της Σητείας όπως ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος και η ΕΔΕΑΚ, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την στήριξη. Υπάρχει μία συλλογικότητα.
Στόχος μας είναι όλοι οι δημότες της περιοχής να κατανοήσουν τα αθροιστικά οφέλη που θα προκύψουν -ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται- για την περιοχή μας όσον αφορά και την αύξηση του εισοδήματος των συμπολιτών μας μέσα από το κομμάτι του τουρισμού ή την παραγωγή των προϊόντων. Πέραν των προτάσεων που θα αποστείλουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα θα υλοποιήσουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις στα δημοτικά διαμερίσματα με σκοπό να γίνει κατανοητό το όφελος που θα προκύψει από την ανάπτυξη δράσεων στις περιοχές.
Ο Δήμος Σητείας έχει αγκαλιάσει τη δομή που λέγεται Γεωπάρκο. Χαρακτηριστική είναι η υποβολή πρότασης στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interring με την Κύπρο για τα Γεωπάρκα. Για την περιοχή της Σητείας η πρόταση αφορά τον εξωραϊσμό του δημοτικού ακινήτου στο Κεφαλοβρύσι, όπου βρίσκεται και η δυτική πύλη εισόδου του Γεωπάρκου στο Δήμο Σητείας. Θα δημιουργηθούν προθήκες και στο Κοινοτικό Κατάστημα των Μέσα Μουλιανών και οι επισκέπτες θα ανηφορίζουν από το καλντερίμι που υπάρχει πίσω από αυτό για να μεταβαίνουν στο νέο κέντρο πληροφόρησης.
Θέλουμε να αναδείξουμε και το φαράγγι του Ρίχτη. Ο,τιδήποτε γίνεται σε επίπεδο εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για το Γεωπάρκο λειτουργεί αθροιστικά όσον αφορά την προβολή της περιοχής. Όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται και με την υποστήριξη του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας που έχει αναλάβει ένα μεγάλο κόστος που αφορά την προβολή της περιοχής και του Γεωπάρκου. Στην φετινή έκδοση του τουριστικού οδηγού alternative tourism 2016 υπάρχει δισέλιδη καταχώρηση του Γεωπάρκου με δαπάνη που ανέλαβε ο ΟΑΣ».
Καλές πρακτικές λειτουργίας
Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι εκπρόσωποι του Γεωπάρκου Σητείας θα συμμετάσχουν -συμβατική υποχρέωση- στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γεωπάρκων, που θα διεξαχθεί στην αγγλική Ριβιέρα, με σκοπό την αποκόμιση εμπειριών και καταγραφή καλών πρακτικών λειτουργίας άλλων Γεωπάρκων.
«Να μπορέσουμε κι εμείς προσαρμόζοντάς τις στα δικά μας δεδομένα να τις χρησιμοποιήσουμε για να βγούμε από την όποια εσωστρέφεια χαρακτηρίζει την χώρα μας και τις κατά τόπους περιοχές.
Είμαστε σε συνεχή δράση, λειτουργούμε πάντα με γνώμονα το συμφέρον της περιοχής και τη χρηστή διαχείριση των χρημάτων των συνδημοτών μας.
Ετοιμάζουμε την υποβολή ακόμη μίας πρότασης στο στρατηγικό Interring για την δημιουργία μίας επιπλέον δομής, που θα αφορά το Γεωπάρκο. Ο στόχος θα είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής», κατέληξε ο κ Τερζής.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ